Zonnepanelen op de grond plaatsen: kan dat? | KVINL.NL

Zonnepanelen op de grond plaatsen: kan dat?

Zonnepanelen op de grond plaatsen: kan dat?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Als je aan zonnepanelen denkt, dan denk je waarschijnlijk aan een paar dingen. Zonnepanelen die op een dak liggen of aan zonnepanelenparken die langs snelwegen in weilanden worden aangelegd. Je ziet tegenwoordig zelfs dat zonnepanelen verticaal of horizontaal op hoge gebouwen zijn bevestigd. Er zijn dan ook legio mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen, maar kun je ze ook op de grond plaatsen? En zo ja, waar moet je dan rekening mee houden?

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Kan je zonnepanelen op de grond plaatsen?

Op de vraag “kan je zonnepanelen op de grond plaatsen” is geen ja of nee te antwoorden, maar feitelijk kun je ze op de grond plaatsen. Of liever gezegd, je hoeft ze niet per se op het dak neer te leggen. Heb jij genoeg ruimte in de tuin en heb je ook de mogelijkheid dat je voldoende zonlicht kunt opvangen? Dan is het plaatsen van zonnepanelen op de grond een goede optie. In sommige gevallen zelfs de betere optie als je je ook aan de spelregels houdt. Sowieso kunnen zonnepanelen op de grond 10% tot 15% meer opleveren, omdat ze minder warm worden dan wanneer ze op het dak liggen. En juist door de warmte functioneren zonnepanelen minder goed.

Hoe zet je zonnepanelen op de grond neer?

Toch is het geen kwestie van zonnepanelen op je gazon neerleggen en een kabel trekken en aansluiten, want ook een installatie in de tuin vergt aandacht en de nodige expertise. Je hebt bijvoorbeeld een fundering nodig en de juiste ballast. Uiteraard moet je ook elektriciteitskabels trekken en deze kabels zijn doorgaans ook langer dan als je zonnepanelen op je dak neerlegt. Houd er ook rekening mee dat hoe langer de kabel is, des te groter het verlies is. 

In een tuin heb je wel weer meer vrijheid in hoe je zonnepanelen opstelt en je hoeft minder rekening te houden met bijvoorbeeld dakramen, dakkapellen en de beperkte ruimte die je op een dak hebt. Uiteraard leveren zonnepanelen nog altijd het meeste op als ze schuin worden gepositioneerd (in een hoek van 33 ° tot 35 °) en het liefste in een oost-west opstelling. Op die manier heb je minder last van schaduw en kunnen zonnepanelen een hoger rendement opleveren.

Welke vergunning voor zonnepanelen op de grond?

Veel mensen vragen zich ook af welke vergunning je nodig hebt voor zonnepanelen op de grond, maar feitelijk heb je helemaal geen vergunning nodig. Je mag ze gewoon in de tuin neerleggen als je dat wilt. Het wordt wel een ander verhaal als de totale installatie hoger is dan 5 meter of als het plaatsen van zonnepanelen niet voldoet aan het bestemmingsplan en de voorwaarden van je woning. In deze gevallen moet je dus wel contact opnemen met de gemeente en doorgaans een bouwvergunning aanvragen. Uiteraard is dit de eerste stap voordat je een zonnepanelenpakket koopt of een installateur inschakelt.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen op de grond?

Er zijn een groot aantal voordelen op te noemen en we hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

  • Zonnepanelen worden niet extreem heet, omdat de grond kouder blijft dan het dak. Zelfs als de zon er vol op staat. En je hebt nog een keuze om de zonnepanelen op een stellage te plaatsen, zodat de ruimte tussen de grond en de zonnepanelen open blijft. Met het voordeel dat ze hun warmte goed kwijt kunnen en de wind voor de nodige verkoeling kan zorgen.
  • Je hebt meer opties in hoe je de zonnepanelen plaatst en met een beetje ruimte in de tuin kun je ook meer zonnepanelen plaatsen dan wanneer je voor zonnepanelen op het dak kiest. Uiteraard moet je wel rekening houden met de regels die gelden, zodat je ook je installatie kunt maximaliseren. Of liever gezegd: het rendement van je zonnepanelen kunt maximaliseren.
  • De zonnepanelen op de grond zijn ook makkelijker schoon te maken en te houden. Je kunt bladeren en takken en in de winter sneeuwlagen makkelijker verwijderen. Je kunt er namelijk eenvoudig bij en je hoeft er ook niet meer voor op het dak te klimmen. Wat ook nog eens een stuk veiliger is.

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen op de grond?

Er zijn ook een paar nadelen om rekening mee te houden.

  • Zonnepanelen moeten verankerd worden met palen of ballast en doorgaans moet je ook een fundering aanleggen. Dat zorgt voor extra kosten.
  • De installatiekosten zijn in de basis hoger, omdat het een ingrijpende klus is. Dat betekent automatisch dat ook de terugverdientijd langer wordt.
  • Je moet ruimte in de tuin opgeven om zonnepanelen op de grond te kunnen plaatsen. 
  • Ze zijn diefstalgevoelig, omdat ze toegankelijk zijn.

Andere manieren om zonnepanelen in je tuin te plaatsen

Je hoeft niet per se zonnepanelen op de grond te plaatsen als je geen oppervlak wilt opgeven of geen mogelijkheden hebt om zonnepanelen op je dak te leggen. Je kunt ook kiezen voor andere oplossingen, zoals zonnepanelen voor op een overkapping of een carport. Houd er wel rekening mee dat de ruimte beperkter is en je moet ook meer rekening houden met de juiste opstelling, zodat de zonnepanelen ook iets kunnen opleveren. Je kunt wel weer kiezen uit zonnepanelen in een kleur of voor transparante zonnepanelen, zodat je onder de overkapping ook nog steeds van het zonnetje kan genieten.

Wat kosten zonnepanelen op de grond?

Zoals gezegd kosten zonnepanelen op de grond iets meer dan wanneer je ze op het dak monteert of laat monteren. Je kunt uitgaan van een gemiddelde prijs van tussen de € 475,- en € 500,- per zonnepaneel en dat is inclusief montage. De prijzen zijn wel exclusief andere kosten, zoals het laten plaatsen van een fundering en de benodigde stellage die je nodig hebt om de zonnepanelen te kunnen neerleggen.

Aantal zonnepanelenInvestering
10€ 4.750,- tot € 5.000,-
12€ 5.700,- tot € 6.000,-
14€ 6.650,- tot € 7.000,-
16€ 7.600,- tot € 8.000,- 
18€ 8.550,- tot € 9.000,-

Over de kosten van een fundering en de stellages is weinig bekend en de prijzen zijn sterk afhankelijk van de materialen die worden gebruikt en voor welke installateur je kiest. Houd er wel rekening mee dat de investering dus een stuk hoger uitvalt dan hierboven beschreven als je ook extra werkzaamheden laat verrichten.

Offerte aanvragen

Je weet nu of je zonnepanelen op de grond kunt plaatsen, waar je rekening mee moet houden en hoeveel het ongeveer kost. Wil je gericht advies en een gerichte prijs om zonnepanelen in je tuin te plaatsen? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Heb je altijd een stellage nodig voor zonnepanelen op de grond?

Ja. Doorgaans worden zonnepanelen op stellages geplaatst, zodat de ruimte tussen de grond en de zonnepanelen open blijft. Hierdoor kunnen zonnepanelen beter afkoelen en hebben ze ook een hoger rendement.

Wanneer heb je een vergunning nodig voor zonnepanelen op de grond?

Je hebt een vergunning nodig als de installatie hoger is dan 5 meter of als het plaatsen van zonnepanelen niet voldoet aan het bestemmingsplan en de voorwaarden van je woning.

Kun je zonnepanelen beveiligen tegen diefstal?

De zonnepanelen kun je niet beveiligen tegen diefstal, maar je kunt natuurlijk wel veiligheidsmaatregelen in je tuin toepassen. Installeer bijvoorbeeld beveiligingscamera’s voor buiten en zorg dat je een goede stevige omheining hebt die niet vrij toegankelijk is.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website