Zonnepanelen kopen? Dit moet je weten en is de prijs | KVINL.NL

Zonnepanelen kopen? Dit moet je weten en is de prijs

Zonnepanelen kopen? Dit moet je weten en is de prijs

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Wil je zonnepanelen kopen, maar heb je nog geen idee waar je op moet letten als je ze wilt kopen of hoeveel ze je gaan kosten? Dan is het slim om verder te lezen, want in ons artikel staan we uitgebreid stil bij de duurzame oplossing waarmee je zelf energie kunt opwekken. Op het gebied van duurzaamheid en kostenbesparing zijn zonnepanelen een slimme investering, maar het is ook belangrijk om te weten waar je op moet letten als je ze wilt laten installeren en wat je dan ongeveer kwijt bent.

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat verbruiken we gemiddeld aan stroom?

Voordat we het over zonnepanelen gaan hebben, is het goed om te weten wat we nu per huishouden gemiddeld verbruiken aan stroom. Het gemiddelde stroomverbruik per gezin is ongeveer tussen de 3.000 en 3.500 kWh op jaarbasis. Uitgaande van een gemiddeld energietarief van € 0,70 per kWh kost je dat dus € 2.100,- tot € 2.450,- per jaar. Dat is een hoop geld en met oplossingen, zoals zonnepanelen, kun je die kosten omlaag brengen. Uiteraard is dat wel afhankelijk van voor welke zonnepanelen je kiest en hoe ze op het dak komen te liggen. Hier zijn enkele vuistregels om rekening mee te houden;

  • Kies altijd voor monokristallijn zonnepanelen, omdat die een hoger rendement hebben dan polykristallijn zonnepanelen.
  • Plaats zonnepanelen altijd op het zuidwesten, zuidoosten of het zuiden en leg ze in hoek van 35 ° op het dak neer.
  • Zorg ervoor dat het dak zo weinig mogelijk schaduw en zo veel mogelijk zonlicht vangt.
  • Houd altijd rekening met het feit dat zonnepanelen geen 100%, maar maximaal 85% rendement opleveren. Hierbij spreken we feitelijk over de correctiefactor die je altijd moet meenemen in je berekeningen.

Wat kosten 10 zonnepanelen inclusief installatie?

In theorie zouden bij een gemiddeld verbruik van 3.000 kWh op jaarbasis 10 zonnepanelen volstaan om zelf je energie op te wekken. Je bent dan zelfvoorzienend en je hoeft geen dure stroom meer af te nemen bij een energiemaatschappij. Maar neem even pas op de plaats voordat je een gat in de lucht springt, want met zonnepanelen ben je wel sterk afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht, de temperaturen en van hoe de zonnepanelen op het dak liggen. Als we uitgaan van 10 zonnepanelen inclusief installatie, dan praten we al snel over een investering van ongeveer € 4.500,- inclusief montage, waarvan ongeveer 30% tot 50% voor de installatie is.

Wat kosten 12 zonnepanelen inclusief montage bij Essent?

Er zijn enorm veel aanbieders van zonnepanelen en het is soms lastig om te bepalen wie je inschakelt om de installatie te verzorgen. Energiemaatschappijen bieden ook steeds vaak de diensten aan om zonnepanelen af te nemen en om ze bij je thuis te installeren. Essent is hier een goed voorbeeld van en vraagt ongeveer € 7.500,- voor 12 zonnepanelen inclusief montage en bijkomende werkzaamheden, zoals het aanpassen van de meterkast. Hiermee zit Essent wel een stuk boven het gemiddelde als we uitgaan van een gemiddelde prijs van € 450,- per zonnepaneel, maar dat is wel te verklaren. De zonnepanelen die Essent gebruikt komen namelijk uit een hoger segment en ze leveren ook een hoger rendement op. Daarnaast geven ze maar liefst 15 jaar garantie op de complete installatie.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh? 

In ons artikel “Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh?” leggen we uitgebreid uit hoeveel zonnepanelen je nodig hebt als je 3.500 kWh per jaar verbruikt. Ondanks dat het gemiddelde huishouden in Nederland 3.000 kWh op jaarbasis verbruikt, is er ook een trend gaande dat we steeds meer stroom verbruiken. Dat heeft deels te maken met de torenhoge gasprijzen en dat mensen dus naar alternatieve oplossingen zoeken om het gasverbruik te verminderen. Maar deze oplossingen, zoals de warmtepomp, verbruiken dus wel stroom om hun werk te kunnen doen. Ook zien we een toename in elektrische auto’s die op het eigen terrein worden opgeladen. Wat al voor een aanzienlijke stijging in je jaarlijkse energieverbruik zorgt.

Als we dan uitgaan dat een gemiddeld zonnepaneel ongeveer 240 kWh op jaarbasis oplevert en als we ook rekening houden met de correctiefactor van 15%, dan heb je dus in theorie 15 zonnepanelen nodig om 3500 kWh te kunnen opwekken. Daar hangt een prijskaartje aan van ongeveer € 6.500,- tot € 7.000,-, inclusief installatie.

Wat ze niet vertellen over zonnepanelen?

Nu klinkt het alsof er duistere geheimen rondom zonnepanelen bestaan, maar dat is niet het geval. Toch worden bepaalde zaken slechts deels of helemaal niet uitgelegd en daardoor kunnen er verkeerde verwachtingen worden geschept over je kosten en wat zonnepanelen je echt opleveren. De volgende zaken worden vrijwel niet besproken tijdens het adviesgesprek over zonnepanelen. 

Zonnepanelen hebben onderhoud nodig

Zonnepanelen hebben jaarlijks onderhoud nodig. Een expert bekijkt de zonnepanelen en test of ze nog voldoende rendement opleveren. Ook moeten zonnepanelen worden gereinigd als ze smerig zijn, want stof en vuil kunnen de effectiviteit van een zonnepaneel negatief beïnvloeden. Dat is nadelig voor de complete installatie, omdat de meeste zonnepanelen systemen schakelsystemen zijn. Dat houdt dus in dat als 1 van de 12 zonnepanelen niet goed werkt, alle 12 zonnepanelen minder rendement opleveren.

Zonnepanelen moeten geaard worden

Veel installateurs zullen zeggen dat je zonnepanelen niet hoeft te aarden, maar het is tegenwoordig verplicht om dat wel te doen. De reden is dat het aarden van zonnepanelen extra werkzaamheden zijn waar vaak geen extra geld voor gevraagd kan worden. Het hoort immers bij de complete oplossing. Om tijd te besparen en om meer geld te verdienen slaan veel installateurs die klus liever over. Maar het is tegenwoordig verplicht en laat je dus ook niet vertellen dat het aarden van je zonnepanelen helemaal niet nodig is. Het niet aarden van zonnepanelen kan tot gevaarlijke en zelfs levensbedreigende situaties leiden. 

Slimme meter is niet verplicht

Een energiemaatschappij zal erop hameren dat het verplicht is om direct je meter te vervangen voor een slimme meter (als je die nog niet hebt), maar dat is niet verplicht. Als je geen vertrouwen hebt in de slimme meter, dan kun je die gewoon weigeren en toch zonnepanelen laten installeren.

Offerte aanvragen

Wil je zonnepanelen kopen? Je hebt nu een goed beeld van waar je op moet letten, welke mogelijkheden je hebt, welke zaken je niet worden verteld tijdens een adviesgesprek en wat je ongeveer kwijt bent. Wil je gericht advies en ook een gerichte prijs? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Krijg ik een subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen? 

Voor vrijwel iedere verduurzamende oplossing kun je de ISDE bij de RVO aanvragen, maar voor zonnepanelen krijg je geen subsidie meer. 

Hoeveel btw zit er op zonnepanelen?

Vroeger betaalde je 21% btw over zonnepanelen die je ook kon terugvorderen als je jezelf als ondernemer zou inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Sinds januari 2023 worden zonnepanelen btw-vrij geleverd.

Wat is de salderingsregeling zonnepanelen?

De salderingsregeling is feitelijk niets meer of minder dan de verrekening die jaarlijks plaatsvindt op de energierekening. De energiemaatschappij bekijkt hoeveel stroom je hebt afgenomen en hoeveel stroom je aan het net hebt teruggeleverd. Het verschil is uiteindelijk wat je ook aan de energiemaatschappij betaalt. Dit wordt salderen genoemd.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website