Zonneboiler kopen? Lees alles wat je moet weten | KVINL.NL

Zonneboiler kopen? Lees alles wat je moet weten

Zonneboiler kopen? Lees alles wat je moet weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Verduurzamen is een hot topic op dit moment en er zijn verschillende mogelijkheden om het huis te verduurzamen. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp in combinatie met een vloerverwarming en de zonneboiler is ook een serieuze optie. Een zonneboiler is feitelijk niets meer of minder dan een boiler die water opwarmt met behulp van het zonlicht, maar wat zijn de voor- en nadelen van de oplossing en is een zonneboiler nog wel rendabel?

Wat doet een zonneboiler?

Een zonneboiler verwarmt het water met behulp van het zonlicht. Op het dak worden zonnecollectoren geplaatst die het zonlicht opvangen en de energie wordt gebruikt om het water te verwarmen. Vervolgens wordt het warme water opgeslagen in een vat of meerdere vaten. Zodat je dus van warm water in de douche en in de keuken kan genieten. Zoals bij ieder product heeft ook een zonneboiler zowel voor- als nadelen.

Wat zijn de voordelen van een zonneboiler?

Er zijn een aantal voordelen die we graag willen toelichten.

1. Besparen op je energierekening

De voornaamste reden om in het apparaat te investeren is om kosten te besparen op de energierekening. Met de oplossing kun je al snel 40% tot 50% besparen op je gasverbruik en dus de energierekening.

2. Milieuvriendelijke oplossing

Door het feit dat je minder gas verbruikt met een zonneboiler, ben je ook veel milieubewuster bezig. Het is dan ook een milieuvriendelijke oplossing, omdat het zonlicht gebruikt wordt om zijn werk te kunnen doen en dat zorgt ervoor dat de oplossing ook geen CO² uitstoot.

3. Hoog rendement

Moderne en nieuwe systemen hebben een hoog rendement. Zelfs in de winter kan het apparaat voldoende energie opvangen om zijn werk te kunnen doen. Uiteraard is de oplossing wel effectiever als er ook voldoende zonlicht is.

4. Integreren in bestaande systemen

Doorgaans kan een zonneboiler eenvoudig geïntegreerd worden in bestaande systemen en hoeft er niet veel aangepast te worden aan de leidingen. Dat zorgt ervoor dat het plaatsen minder arbeidsintensief en dus ook goedkoper is.

5. Onderhoudsvriendelijk

Een zonneboiler is zeer onderhoudsvriendelijk en je bent dus weinig kosten kwijt aan het jaarlijkse onderhoud, dure reparaties of het vervangen van het apparaat. Een kleine onderhoudsbeurt per jaar volstaat en de levensduur van de oplossing is ongeveer 20 jaar.

Wat zijn de nadelen van een zonneboiler?

Er zijn ook nadelen en welke nadelen dat zijn lichten wij toe.

1. Forse investering

Een zonneboiler is een forse investering. Die je uiteindelijk wel kunt terugverdienen door de besparing op de energierekening en je krijgt vanuit de overheid ook een subsidie voor het verduurzamen van je woning.

2. HR-ketel nog steeds nodig

Een zonneboiler kan een cv– of HR-ketel niet vervangen. Je hebt nog altijd een HR-ketel nodig die kan bijspringen op het moment dat de oplossing onvoldoende capaciteit heeft om het water te verwarmen.

3. Neemt veel ruimte in beslag

De complete oplossing neemt wel veel ruimte in beslag. Dan hebben we het niet alleen over de zonnecollectoren die je op het dak moet plaatsen, maar ook over het vat of de vaten die je moet laten plaatsen, zodat het warme water kan worden opgeslagen. Als je zonnepanelen hebt is het soms niet mogelijk om ook een zonneboiler te plaatsen.

Wat kost een zonneboiler inclusief installatie?

Als nadeel hebben we de forse investering benoemd, maar hoeveel kost een zonneboiler inclusief installatie? En waarom moet je het apparaat laten installeren? Op die laatste vraag geven we graag antwoord, want het is verstandig om een erkende installateur in te schakelen, zodat de oplossing goed wordt geïnstalleerd en dus ook optimaal presteert. De zonneboiler prijs lichten we toe in de tabel hieronder.

OplossingInvesteringISDE vanuit de overheid
Zonneboiler + 120 liter buffervat voor 3 personen€ 4.000,-€ 1.200,-
Zonneboiler + 180 liter buffervat voor 5 personen€ 6.500,-€ 1.800,-

Is een zonneboiler nog rendabel?

Je vraagt jezelf af hoe rendabel een zonneboiler is en ja, een zonneboiler is nog steeds rendabel als je voor de juiste oplossing kiest. Dat betekent dat de zonnecollectoren altijd op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten gericht moeten staan en dat het dak weinig schaduw vangt. Als je aan de ideale situatie kunt voldoen, kan de oplossing rendabel zijn. 

OplossingBesparing op gasBesparing in geld
Zonneboiler inclusief buffervat voor 3 personen160 m³€ 304,-

Nu is de rekensom eenvoudig te maken, want we weten dat de investering € 4.000,- kost en dat je vanuit de overheid een subsidie krijgt van ongeveer € 1.200,-. Dus je betaalt zelf ongeveer € 2.800,-. Je weet ook dat je jaarlijkse besparing ongeveer € 300,- is. Dat betekent dat je de investering binnen 10 jaar hebt terugverdiend.

Heeft een zonneboiler nut in de winter?

Nieuwe en moderne zonneboilers werken ook prima in winter. Ondanks dat het apparaat tijdens de lente en de zomer het hoogste rendement heeft. De truc is ook om de opbrengst over een jaar te bekijken en niet om de opbrengst per maand te vergelijken. In de ene maand zijn er immers meer zonuren dan in de andere maand. Maar door de geëvolueerde techniek kan het apparaat ook in de winter en op druilerige dagen prima zijn werk doen.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat een zonneboiler is, wat de voor- en nadelen zijn en hoeveel de oplossing ongeveer kost. Wil je weten of je een zonneboiler kunt plaatsen en wat de prijs is? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Kan ik een zonneboiler plaatsen als ik zonnepanelen heb?

De ruimte op het dak is niet onbeperkt en als je zonnepanelen hebt, dan is de kans aanwezig dat je geen of weinig ruimte hebt voor de zonnecollectoren. Als je voldoende ruimte hebt kun je collectoren en panelen prima combineren. 

Wordt mijn huis meer geld waard met een zonneboiler?

Ja. Alle verduurzaming zorgen ervoor dat je huis meer waard wordt. Een huis dat verduurzaamd is zal door de makelaar altijd hoger gewaardeerd worden dan wanneer je geen verduurzamende oplossingen hebt laten installeren.

Kan ik met behulp van een zonneboiler de verwarming opdraaien?

Nee. De zonneboiler kan alleen het sanitaire water opwarmen en niet het water in de leidingen naar de radiatoren. Voor de verwarming heb je dus een cv-ketel, HR-ketel of een andere oplossing, zoals een warmtepomp nodig.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website