Zonne-energie opslaan? Deze mogelijkheden heb je | KVINL.NL

Zonne-energie opslaan? Deze mogelijkheden heb je

Zonne-energie opslaan? Deze mogelijkheden heb je

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Heb je zonnepanelen op het dak liggen? Dan wek je zelf groene stroom op en daarmee kun je flink wat geld besparen op je energiekosten. Je kunt zelfs meer stroom opwekken dan je verbruikt en doorgaans wordt de energie die je niet verbruikt teruggeleverd aan de energiemaatschappij. En dat is eigenlijk zonde, omdat een energiemaatschappij zelf mag beslissen welk tarief ze je geven voor de stroom die je teruglevert. Als je stroomtarief bijvoorbeeld € 0,39 per kWh is en je krijgt slechts € 0,25 per kWh terug voor wat je terug levert, is het feitelijk beter om zelf de energie te verbruiken. Daar heb je wel een thuisbatterij (ook wel de thuisaccu genoemd) voor nodig.

Waarom zou je zonne-energie opslaan?

Er zijn verschillende redenen te noemen waarom je zonne-energie zou moeten opslaan. Enerzijds, omdat het tarief voor de stroom die je terug levert lang niet zo hoog is als het tarief wat je voor stroom betaalt. Anderzijds is het ook een duurzame manier van wonen als je zelf energie opwekt en ook gebruikt. Daarnaast loopt de salderingsregeling af, waardoor het helemaal niet meer interessant wordt om energie terug te leveren, terwijl zonnepanelen niet altijd evenveel stroom kunnen opleveren. Omdat je ook afhankelijk bent van het aantal zonuren en in Nederland is dat toch beperkt. Op sommige momenten leveren ze dus te veel energie op en op andere momenten juist weer te weinig om je woning van stroom te kunnen voorzien. Dat is bijvoorbeeld een goed moment om de opgeslagen zonne-energie alsnog te verbruiken.

Wat is een thuisbatterij of -accu?

Een thuisbatterij en -accu zijn hetzelfde en het is feitelijk niets meer of minder dan een grote oplaadbare batterij waar je energie in kunt opslaan en op een ander gewenst moment kunt gebruiken. Een thuisbatterij neemt wel wat ruimte in beslag en het is belangrijk dat die op een redelijk koele plek en in een open ruimte wordt geplaatst, zodat de batterij zijn warmte goed kwijt kan. Veel thuisbatterijen worden dan ook in kelders en in bergingen en garageboxen geplaatst. Uiteraard staat de batterij in verbinding met je zonnepanelen en met de energiemeter.

Wat heb je nodig als je energie wil opslaan voor een tweepersoonshuishouden?

Je hebt dus een thuisbatterij nodig als je zonne-energie wilt opslaan, maar welke batterij koop je dan? Hier is heel eenvoudig een berekening op los te laten als we uitgaan van gemiddelde cijfers. Een gemiddeld tweepersoons huishouden in Nederland verbruikt ongeveer 2500 kWh aan stroom op jaarbasis. Een thuisbatterij kan met een capaciteit van 2 kWh 1000 kWh aan stroom leveren. In deze situatie is dus een thuisbatterij van 3 kWh voldoende.

Wat heb je nodig als je energie wil opslaan voor een vierpersoons huishouden?

Die berekening kun je ook gebruiken als je bijvoorbeeld spreekt over een groter huishouden, zoals een vierpersoons huishouden. Dat logischerwijs ook meer stroom op jaarbasis verbruikt. Het gemiddelde verbruik van een vierpersoons huishouden in Nederland is ongeveer 5000 kWh op jaarbasis. Als we dan weer de vuistregel van de batterij gebruiken (1000 kWh aan stroom per 2 kWh capaciteit), heb je dus een thuisaccu van 5 kWh nodig.

Wat kost een thuisbatterij van 5 kWh?

Een andere stelregel is dat een thuisaccu ongeveer € 750,- per 1 kWh kost. Voor een thuisaccu van 5 kWh ben je dus ongeveer € 3.750,- kwijt. Dit is exclusief de installatiekosten en benodigdheden, zoals de hybride omvormer als je de thuisaccu direct op je zonnepanelen wilt aansluiten. Dus je bent gemiddeld richting de € 5.000,- tot € 6.000,- kwijt als je een thuisaccu laat installeren. Wat helaas ook noodzakelijk is, omdat alleen gespecialiseerde experts met de benodigde certificaten in hun bezit dergelijke oplossingen mogen installeren.

Wat kost een thuisaccu voor zonnepanelen?

Een thuisaccu voor zonnepanelen is dus ook gelijk iets duurder, tenzij de oplossing die je kiest wordt geleverd met de hybride omvormer die benodigd is om je zonnepanelen met de thuisbatterij te verbinden. Op die manier wordt de opgewekte gelijkstroom opgeslagen in de batterij en in de batterij weer omgezet naar bruikbare wisselstroom. Voor een thuisaccu voor zonnepanelen betaal je ongeveer € 5.000,- tot € 6.000,-. Dat is inclusief de omvormer en de installatiekosten, die je ook niet kunt ontwijken. 

Is een thuisbatterij rendabel?

De grote vraag is of een investering in een thuisaccu op dit moment verantwoord is en het korte antwoord is “nee”. De oplossing is nog te exclusief en te duur om ‘m terug te verdienen, maar daar komt verandering in als de salderingsregeling verdwijnt. Daarnaast is er ook wel een verwachting dat de oplossingen goedkoper worden naarmate de vraag en dus ook de productie van thuisbatterijen gaat toenemen. Desalniettemin kan een thuisaccu nu al zijn vruchten afwerpen als je bijvoorbeeld veel meer energie dan gemiddeld verbruikt en bijvoorbeeld een accu tijdens het daltarief (vaak in de nacht) wilt opladen. 

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van de thuisbatterij en -accu, wat de voor- en nadelen van de oplossing zijn en of het ook slim is om nu te investeren in een goede thuisbatterij. Wil je meer advies over thuisbatterij en een gerichte prijs om er eentje te laten plaatsen? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Kan je alleen een thuisbatterij kopen als je zonnepanelen hebt?

Nee. Je kunt eigenlijk altijd investeren in een thuisbatterij met als doel om bijvoorbeeld de oplaadbare accu ‘s nachts op te laden wanneer het stroomtarief lager is. Ook kun je bijvoorbeeld op de momenten dat je een laag energietarief hebt, bijvoorbeeld in het geval van een variabel energiecontract, je accu opladen en de stroom verbruiken wanneer het tarief weer hoger is.

Is een thuisaccu veilig?

Ja. Een thuisaccu is veilig en wordt volgens de strikte reglementen gebouwd. Desalniettemin werkt een thuisaccu in principe hetzelfde als een normale accu. Dus het advies is om de thuisbatterij altijd in een minder warme en open ruimte te plaatsen.

Wat levert een thuisaccu op?

Een thuisaccu levert op dit moment nog geen energiebesparing op, maar je kunt wel de zonne-energie opslaan en gebruiken wanneer je het nodig hebt. Op die manier voorkom je wel dat je regulier stroom hoeft af te nemen van de energiemaatschappij.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website