Zelf zonnepanelen plaatsen? Dit moet je weten

Zelf zonnepanelen plaatsen? Dit moet je weten

Zelf zonnepanelen plaatsen? Dit moet je weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Zonnepanelen zijn nog steeds enorm interessant, omdat je met de oplossing flink wat geld kunt besparen op je energierekening en het is ook een milieuvriendelijke oplossing om stroom te verbruiken. Dat veel mensen in zonnepanelen investeren is logisch, ondanks dat het ook een kostbare investering is. Waar je tegenwoordig geen subsidies meer voor krijgt vanuit de overheid. Uiteindelijk verdien je de investering terug met de besparingen die je doet, maar dan spreken we wel over een periode van 7 tot 9 jaar. Daarom proberen veel mensen op de kosten te besparen door bijvoorbeeld zonnepanelen zelf te plaatsen. Maar mag je dat ook doen en is het moeilijk om zelf zonnepanelen te plaatsen?

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Mag ik zelf zonnepanelen plaatsen?

De belangrijkste vraag die veel mensen hebben is of je zonnepanelen zelf mag installeren en het antwoord hierop is ‘ja’. Het is legaal om zonnepanelen te installeren en je hoeft geen elektricien te zijn. Alleen is het wel de vraag of het ook slim is om te doen. Het plaatsen van zonnepanelen is niet eenvoudig, je hebt ook de juiste gereedschappen nodig en bij een foutieve installatie kan er een hoop mis gaan. Wanneer je een expert inschakelt weet je zeker dat de installatie goed plaatsvindt en dat die ook veilig is.

Is het moeilijk om zelf zonnepanelen te plaatsen?

Het is vooral moeilijk om zonnepanelen zelf aan te sluiten. Tenzij je een expert bent of als je een erkend elektricien bent. Dan zal het ongetwijfeld een stuk makkelijker zijn om ze te installeren. Het verschilt ook per oplossing die je kiest, want er zijn ook genoeg plug & play systemen die heel eenvoudig zelf te installeren zijn. Ondanks dat zijn deze systemen lang niet zo rendabel als de zonnepanelen systemen waar wij over spreken. Voor deze systemen is dus specialisme vereist. Ongeacht of je een beetje kennis, de juiste gereedschappen en een goed aansluitschema hebt.

Welke risico’s loop ik als ik zelf zonnepanelen installeer?

Er kleven nogal wat risico’s aan het zelf plaatsen van zonnepanelen.

Van het dak vallen

Het klinkt een beetje raar, omdat je er niet vanuit gaat dat je van het dak valt. Maar dat risico loop je natuurlijk wel als je op je dak bezig bent met het neerleggen en het monteren van zonnepanelen. Ieder jaar vallen tientallen mensen van het dak, terwijl ze bezig waren met de installatie. Soms zelfs met fatale afloop. 

Je loopt vast

Het juiste gereedschap is de sleutel tot een succesvolle installatie en wanneer je niet het juiste gereedschap hebt, loop je al snel vast en moet je alsnog een specialist inschakelen. Of investeren in de peperdure gereedschappen die je nodig hebt.

Lekkages

Wanneer je de zonnepanelen niet goed monteert, loop je het risico dat er lekkages ontstaan. En dakreparaties zijn enorm prijzig. Dat wil je voorkomen, want niemand zit te wachten op een lekkage. Die ook voor veel ellende binnenshuis kan zorgen.

Zonnepanelen werken niet goed of helemaal niet

Bij een foutieve installatie loop je het risico dat je zonnepanelen niet goed of zelfs helemaal niet werken. Of liever gezegd niets opleveren. Dat is natuurlijk zonde van je investering en de terugverdientijd loopt ook op tot wel meer dan 10 jaar.

Kabels in het zicht

Aansluiten is een ding, maar het wegwerken van kabels en benodigdheden is iets anders. Wil je niet tegen lelijke kabels aankijken en wil je dat de volledige installatie netjes en correct wordt uitgevoerd? Dan kun je de klus het beste overlaten aan een erkende installateur.

Brand!

Het grootste risico is dat je brand krijgt en dat je heel veel schade aan het huis hebt. Of dat je zelf gevaar loopt! Bij een incorrecte aansluiting kan een meterkast overbelast raken en in brand vliegen, maar ook de onjuiste elektriciteitskabels kunnen voor brand zorgen. Bij overspanning kan een kabel gaan smelten en uiteindelijk in brand vliegen. Ook als een omvormer op een niet onbrandbare achtergrond wordt geplaatst, is het risico enorm groot dat er brand ontstaat. Vooral als je er geen rekening mee houdt dat een omvormer voldoende ventilatie nodig heeft om niet oververhit te raken.

Hoeveel zonnepanelen mag een particulier leggen?

Er geldt geen maximum voor het leggen van zonnepanelen. Als particulier mag je zoveel zonnepanelen neerleggen als je wilt. Of beter gezegd, wat mogelijk is. Je hebt natuurlijk beperkt de ruimte om zonnepanelen neer te leggen en je moet de regels ook in acht nemen. Zonnepanelen mogen namelijk het zicht van je buren niet belemmeren, voor overlast zorgen en het straatbeeld beïnvloeden. Je doet er dan ook slim aan om voor de installatie bij de gemeente te controleren wat is toegestaan en of je eventueel een vergunning nodig hebt. Doorgaans heb je alleen een meldplicht waaraan je voldoet op het moment dat je met je gemeente contact opneemt.

Hoeveel geld bespaar ik als ik de zonnepanelen zelf neerleg?

De meeste huishoudens kunnen tussen de 6 en 12 zonnepanelen kwijt op het dak. Uitzonderingen daargelaten. De kosten van de installatie variëren tussen de € 500,- en € 1.000,-. Afhankelijk van het aantal panelen en voor welke installateur je kiest. Je maximale besparing is dus € 1.000,- als je zelf zonnepanelen gaat neerleggen. De grote vraag is of die besparing de moeite waard is als je ook bedenkt dat het plaatsen van circa 12 zonnepanelen inclusief montage ongeveer € 6.000,- kost.

Offerte aanvragen

Je hebt nu meer informatie over het plaatsen van zonnepanelen, of je het zelf mag doen en waar je op moet letten als je de installatie voor eigen rekening neemt. Je weet ook dat het slimmer is om een expert in te schakelen. Wil je weten hoeveel het installeren van zonnepanelen kost? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Hoeveel mensen vallen van het dak tijdens het neerleggen van zonnepanelen?

Jaarlijks vallen er tientallen mensen van het dak tijdens het monteren van zonnepanelen. Soms met fatale afloop.

Hoeveel zijn de montagekosten van zonnepanelen?

De montagekosten van zonnepanelen zijn ongeveer 30% tot 50% van de totaalprijs.

Moet ik een vergunning hebben als ik zonnepanelen zelf installeer?

Nee. Je moet wel aan specifieke regels voldoen, omdat je het straatbeeld niet mag beïnvloeden en je mag ook je buren niet tot last zijn. Je kunt dan ook het beste informatie inwinnen bij de gemeente wat wel en niet is toegestaan.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website