Windmolen thuis: een goede investering of niet? | KVINL.NL

Windmolen thuis: een goede investering of niet?

Windmolen thuis: een goede investering of niet?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Een goede methode om op je energie te besparen en ook nog eens een steentje bij te dragen aan een beter milieu, is om voor duurzame oplossingen te kiezen, zoals zonnepanelen en windmolens. Zonnepanelen worden verreweg het vaakst gekozen, maar de windmolen of windturbine thuis kan ook een goede oplossing zijn als je energie wil opwekken. En als je bijvoorbeeld ook geen mogelijkheden hebt om met zonnepanelen aan de slag te gaan. Maar is een windmolen thuis een goede investering of niet?

Wat is een windmolen thuis?

De grote windturbines die je langs de snelweg ziet staan spreken goed tot de verbeelding wat een windmolen is, maar zo’n gigantische windmolen past natuurlijk nooit in je achtertuin. Een windmolen thuis is in grote lijnen hetzelfde als de grotere exemplaren die je in het landschap tegenkomt, alleen dan een stuk kleiner. Ze zijn er ook niet op gebouwd om grote gebieden en meerdere woningen van stroom te voorzien, maar je kunt wel je eigen energie opwekken met behulp van zo’n windturbine. Wat ook een goed alternatief is op zonnepanelen.

Verschillende soorten windmolens en -turbines voor thuis

Als je een windmolen voor thuis of voor op het terrein van je bedrijf overweegt, heb je keuze uit verschillende smaken windturbines. De grote verschillen zitten vooral in de vorm van de wieken, hoe de windmolen energie opwekt en hoeveel lawaai die maakt. Feitelijk heb je keuze uit drie verschillende soorten: traditionele windmolen, de Darrieus en de Savonius. De traditionele windmolen is simpelweg een mini-versie van de traditionele windmolen die je in het landschap ziet staan, terwijl de Darrieus en de Savonius een andere vormgeving hebben.

Bij de Darrieus zien we dat de windturbine gebogen wieken heeft die op hoge toeren kan draaien en dus ook verreweg het hoogste rendement oplevert. Met als keerzijde dat deze soort windmolen ook het meeste lawaai maakt. De Savonius is daarentegen weer de stilste van de drie, maar ook de versie die het laagste rendement heeft. Bij dit model zien we dat een metalen wokkel met behulp van wind draait en op die manier groene energie opwekt. 

Wat levert een kleine windmolen op?

De grote vraag is natuurlijk wat een kleine windmolen in je achtertuin of op het land opbrengt en dat valt niet tegen. Een goede windmolen kan al snel een besparing van 60% opleveren. Als we dan uitgaan van een gemiddeld verbruik van 3500 kWh per huishouden tegen een tarief van € 0,70 per kWh, dan kun je met de windmolen 2100 kWh besparen, oftewel € 1.470,-. Dat is een fors bedrag dat uiteindelijk lager kan uitvallen als je energietarief lager dan € 0,70 per kWh is. En op dit moment dalen de energieprijzen weer en in het bijzonder voor stroom waar nu het gemiddelde net iets boven de € 0,40 per kWh ligt.

Heb je voor een kleine windmolen een vergunning nodig?

Bij het laten plaatsen van een windmolen thuis heb je ook extra kosten waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet je een professional inschakelen voor de plaatsing en je krijgt te maken met extra manuren en kosten voor bijvoorbeeld graafwerkzaamheden. Daarnaast krijg je te maken met procedures en kosten voor de vergunningen die je nodig hebt om een windturbine te mogen plaatsen. Soms zijn er zelfs meerdere vergunningen nodig en dan kunnen de kosten dus hoger uitpakken dan dat je had geprognotiseerd. Het is dan ook verstandig om eerst met de gemeente te praten voordat je de opdracht geeft voor het laten plaatsen van een windmolen. 

Kan de gemeente een windmolen thuis weigeren?

Dat brengt ons gelijk bij het volgende punt: dat het niet altijd wordt toegestaan dat je een windmolen plaatst. Bijvoorbeeld als de oplossing niet overeenkomt met het bestemmingsplan van je woning. De gemeente kan dan weigeren om er een te plaatsen. Doe je het toch? Dan krijg je te maken met waarschuwingen en uiteindelijk boetes die aardig kunnen oplopen. Dan spreken we feitelijk over een boete per dag die je moet betalen zolang de windmolen op het terrein staat. Gemiddeld kost een windmolen zonder vergunning tussen de € 250,- en € 350,- per dag.

Wat kost een kleine windmolen voor thuis?

Ondanks dat er wat haken en ogen aan een windmolen thuis zitten, is het nog altijd een interessante optie. Helemaal als je geen zonnepanelen kunt plaatsen of op andere manieren je huis kunt verduurzamen. We hebben al besproken dat een windmolen voor thuis zo’n 60% aan energiebesparing kan opleveren, maar die besparing moet je wel afzetten tegen de kosten van een windmolen. Een gemiddelde windturbine voor thuis kost ongeveer € 10.000,- en dat is dus een forse investering waar je ook geen subsidie (ISDE) voor kunt aanvragen. 

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat een windmolen thuis is, wat het kost en wat het je kan opleveren. Je weet nu ook dat het een goed alternatief is op zonnepanelen, maar gezien de kosten en opbrengsten genieten zonnepanelen nog altijd de voorkeur. Wil je toch met een windturbine aan de slag en ben je op zoek naar advies en een gerichte prijs? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Heb je een vergunning nodig voor een windmolen thuis?

Ja. Sowieso heb je een bouwvergunning nodig, maar soms heb je zelfs meerdere vergunningen nodig, omdat een windmolen vrijwel altijd in het zicht staat en voor geluidsoverlast kan zorgen. Een gemeente mag het plaatsen van een windturbine ook weigeren als de oplossing bijvoorbeeld niet overeenkomt met het bestemmingsplan van je woning of de wijk waar je woont.

Hoeveel stroom kan een windmolen thuis opwekken?

Een windmolen thuis kan ongeveer 2.000 tot 2.100 kWh per jaar opleveren. Als we uitgaan van een gemiddeld verbruik van 3500 kWh per huishouden, zou je dus in theorie 60% op je energiekosten kunnen besparen. Houd er rekening mee dat de investering in een windmolen wel enorm hoog is (€ 10.000,- of meer). 

Welke windmolen thuis is het stilst?

De Savonius is de stilste windmolen die er is, maar houd er ook rekening mee dat dit model het laagste rendement heeft.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website