Waterontharder prijs weten? Wij vertellen alles wat je moet weten

Waterontharder prijs weten? Wij vertellen alles wat je moet weten

Waterontharder prijs weten? Wij vertellen alles wat je moet weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Ben je ervan bewust dat er misschien hard water uit je kraan komt en zo ja, weet je dan ook dat het schadelijk is voor je gezondheid en voor je apparaten? Het is ook een feit dat het water niet in iedere gemeente hard is, maar je komt er snel genoeg achter als er bijvoorbeeld kalkaanslag op je leidingen te zien is of als je bijvoorbeeld de vloer van de badkamer regelmatig moet schrobben om kalkaanslag te verwijderen. Dan weet je eigenlijk al dat je dus te maken hebt met hard water. Je kunt er heel simpel vanaf komen door te investeren in een waterontharder. Wil je de waterontharder prijs weten en ben je benieuwd naar alle voor- en nadelen? Lees dan snel verder.

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder wordt het liefste zo dicht mogelijk bij de hoofdleiding en in de buurt van de watermeter geplaatst, zodat je ook in de complete woning kunt beschikken over onthard water. Waterontharders zijn in verschillende varianten en prijsklassen verkrijgbaar en de werking van de oplossing is relatief simpel. De waterontharder haalt namelijk magnesium en calcium uit het water en voegt ionen, zoals natrium, aan het water toe. Waardoor je dus zacht water uit de kranen kunt tappen.

Verschillende soorten waterontharders

Er zijn feitelijk twee soorten waterontharders die je kunt kopen, namelijk de mechanische of de elektronische waterontharder.

Mechanische waterontharder

De mechanische waterontharder is eenvoudig in gebruik en houdt geen rekening met hoe verzadigd de harscilinder is. Ze zijn ook ontzettend milieuvriendelijk, maar alleen geschikt als je regelmatig en op vaste tijdstippen water gebruikt. De mechanische waterontharder regenereert namelijk alleen op vaste tijdstippen.

Elektronische waterontharder

De elektronische waterontharder regenereert pas op het moment dat je water nodig hebt en de harscilinder verzadigd is. Ze zijn helaas minder milieuvriendelijk dan de mechanische modellen en ze verbruiken ook stroom. Dus ze zijn in verbruik ook iets duurder.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Een waterontharder heeft veel voordelen en het is ook wetenschappelijk bewezen dat de oplossing zinvol is. Een groot voordeel is dat het kalk uit het water wordt gehaald. Daardoor smaakt het water anders (lees: lekkerder) en je hebt geen kalkaanslag meer op en in je leidingen. Ook de kalkaanslag op kranen verdwijnt en douchen met ontkalkt water is ook beter voor je huid. Ook apparaten, zoals een koffiezetter op de waterleiding of met een waterreservoir, een waterkoker en een vaatwasser hoef je niet meer te ontkalken. Met nog een bijkomstig voordeel dat je de levensduur van je apparaten die water gebruiken, zoals een wasmachine, kunt verlengen.

Voordelen waterontharder

1. Hard water wordt zacht water

2. Water smaakt lekkerder

3. Kalkaanslag op en in leidingen verdwijnt

4. Apparaten die water gebruiken hoef je niet te ontkalken

5. Apparaten die water gebruiken gaan langer mee

6. Douchen met ontkalkt water is beter voor je huid

7. Geen kalkaanslag meer op de muren en de vloer in de badkamer

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Er kleven ook een aantal nadelen aan een waterontharder en het grootste nadeel is toch wel de aanschafprijs. Waterontharders kosten al snel tussen de € 1.000,- en € 1.500,- inclusief montage. Als je handig bent en met gereedschap overweg kunt, is de waterontharder eenvoudig zelf te plaatsen. Een ander nadeel is dat er ook ieder jaar onderhoud door een specialist nodig is. Dit zorgt voor een jaarlijkse kostenpost van tussen de € 60,- en € 100,-. Je moet ook ieder jaar en soms zelfs twee keer per jaar het zout bijvullen. Wat een zwaar klusje is. Een ander nadeel is dat een waterontharder ook tijdens het regenereren veel lawaai kan maken.

Nadelen waterontharder

1. Hoge aanschafprijs

2. Ieder jaar kosten aan onderhoud

3. Ieder jaar of zelfs twee keer per jaar zout bijvullen

4. Veel lawaai tijdens het regenereren

Wat is de beste waterontharder?

Nu je een goed beeld hebt van wat een waterontharder is en welke keuzes je kunt maken, is het goed om te weten welke waterontharders de beste zijn. Wij hebben de beste waterontharders op een rijtje gezet.

Amfa 4000

De Amfa 4000 is een magnetische waterontharder die ervoor zorgt dat de kalk zich niet aan de leidingen kan hechten. Daarmee is het een relatief simpele en ook betaalbare oplossing waarmee je het water kunt ontharden. De waterontharder is ook geschikt voor verschillende typen leidingen, zoals leidingen van koper en RVS, en binnen 5 minuten te installeren. De waterontharder is geschikt voor huishoudens tot 8 personen.

Safio MSF-5000

De Safio MSF-5000 is geschikt voor huishoudens tot 6 personen en het is een eenvoudig te installeren mechanische waterontharder. Gemaakt van Neodymium en geschikt voor leidingen van koper, RVS en kunststof. Een groot pluspunt van de waterontharder is dat die zeer onderhoudsvriendelijk is.

Ease Electronicz Magnetische Waterontharder

De Magnetische Waterontharder van het merk Ease Electronicz is ook een goedkope en eenvoudig te installeren waterontharder waarmee je heel eenvoudig het water kunt ontkalken. De waterontharder werkt feitelijk precies hetzelfde als de Amfa 4000, maar heeft als voordeel dat die geschikt is voor huishoudens tot 12 personen.

ENISTO magnetische waterontharder medium

Ben je op zoek naar een veelzijdige waterontharder voor huishoudens tot 10 personen? Dan is de ENISTO magnetische waterontharder medium de beste keuze. Het model is ook in small verkrijgbaar en dat model is geschikt voor huishoudens tot 6 personen. De waterontharder is geschikt voor iedere soort leiding en heeft een levenslange levensduur.

Safio MSF-7000

De mechanische waterontharder Safio MSF-7000 is feitelijk precies hetzelfde product als de Safio MSF-5000. Met een groot verschil en dat is dat de Safio MSF-7000 geschikt is voor huishoudens tot wel 30 personen.

Offerte aanvragen

Je hebt nu meer informatie over waterontharders en je weet nu ook waarom een waterontharder belangrijk is. Wil je gericht advies over welke waterontharder je nodig hebt en wil je de waterontharder prijs weten om een exemplaar bij jou thuis te laten installeren? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Is een mechanische of een elektrische waterontharder beter?

Welke type waterontharder je kiest, is afhankelijk van je verbruik. Verbruik jij op regelmatige tijdstippen water? Dan is de mechanische waterontharder de beste keuze. Verbruik je water op onregelmatige tijdstippen? Dan heb je meer baat bij een elektrische waterontharder.

Hoeveel elektriciteit verbruikt een elektrische waterontharder?

Een energiezuinige waterontharder verbruikt niet meer dan 7 kWh op jaarbasis. Wat ongeveer neerkomt op € 6,- per jaar. Afhankelijk van welk tarief je voor energie betaalt.

Is een waterontharder gezond?

Ja, een waterontharder heeft een positief effect op je gezondheid. Het water, koffie en thee smaakt lekkerder en is kalkvrij en ook douchen met ontkalkt water is beter voor je huid. Het kan zelfs huidproblemen, zoals eczeem en psoriasis voorkomen.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website