Warmtewisselaar; alles wat je moet weten

Warmtewisselaar; alles wat je moet weten

Warmtewisselaar; alles wat je moet weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

De Cv-ketel is een product waarmee je het huis en het tapwater kunt verwarmen. Het apparaat heeft veel techniek aan boord en waar we doorgaans ook niet bij stilstaan. Nu gaan we de Cv- of combiketel niet ontleden, maar we willen wel iets meer vertellen over hart van de Cv-ketel. Beter bekend als de warmtewisselaar. Want wat doet een warmtewisselaar, waarom is die zo belangrijk en hoeveel kost het om een warmtewisselaar te installeren of te vervangen?

Cv-ketel offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat doet een warmtewisselaar?

Een warmtewisselaar zorgt ervoor dat het water in de leidingen of het tapwater met behulp van vloeistof of een brandend gas wordt verwarmd, maar zonder dat ze met elkaar in contact komen. De primaire functie is dus om te verwarmen of te verkoelen, maar ook het uitwisselen van warmte is een belangrijke functie van de warmtewisselaar. In plaats van dat warmte via het afvoerkanaal wordt afgevoerd, zorgt de warmtewisselaar ervoor dat de warmte wordt gebruikt om bijvoorbeeld het water in de leidingen te verwarmen. Met een warmtewisselaar in de Cv-ketel zorg je ervoor dat het apparaat ook zeer effectief water en tapwater verwarmd. Daarnaast is het ook een milieuvriendelijke oplossing, omdat warmte hergebruikt wordt en niet verloren gaat. Dat resulteert in minder stoken en dus ook een lagere CO²-uitstoot.

Welke type warmtewisselaars zijn er?

Feitelijk zijn er drie verschillende soorten warmtewisselaars die we dan ook even in het kort uitleggen.

Warmtewiel

Het warmtewiel kun je het beste vergelijken met een roterende schijf met lamellen die kou en warmte kunnen opnemen en afstaan. Bij de luchtafzuiging wordt de warmte uit de afgezogen lucht opgenomen en via de luchttoevoer weer afgestaan. Dit is een continuerend proces waarmee je het rendement kunt verhogen tot wel 80%. Er is ook veel minder mechanische opwarming nodig dat weer scheelt in de energiekosten.

Platenwarmtewisselaar

De platenwarmtewisselaar is de meest gebruikte warmtewisselaar. Het is een frame met dunne en geribbelde plaatjes die vloeistoffen kunnen scheiden. De warmte van de warme vloeistof wordt overgedragen aan de koude vloeistof. Het rendement kun je met een platenwarmtewisselaar verhogen tot wel 90%. Vandaar dat de platenwarmtewisselaar ook de meest gekozen optie is.

Twincoilsysteem

Het Twincoilsysteem is een flexibel systeem en bestaat uit twee delen. Die je afzonderlijk kunt plaatsen en dat levert soms een voordeel op. Ook in dit proces wordt de warmte van een warme vloeistof overgedragen aan de koude vloeistof terwijl de vloeistoffen niet met elkaar in contact komen. Feitelijk bestaat een twincoilsysteem uit twee warmtewisselaars.

Warmtewisselaar in combinatie met vloerverwarming

Een warmtewisselaar speelt een belangrijke rol wanneer je vloerverwarming hebt. Doorgaans wordt hier de platenwarmtewisselaar voor het systeem gekozen. Hiermee worden de vloeistoffen gescheiden en kun je zoveel de vloerverwarming effectief laten werken als de levensduur van zowel het vloerverwarmingssysteem als de Cv-ketel verlengen. Dat heeft vooral te maken het feit dat een grote hoeveelheid zuurstofmoleculen ervoor zorgt dat de Cv-ketel een kortere levensduur heeft terwijl de Cv-ketel vaak te warme lucht afgeeft aan de vloerverwarmingsbuizen. Met ook weer als gevolg defecten en kostbare reparaties. Met een warmtewisselaar wordt dit proces veel beter gedoseerd en is het water in de buizen van de vloerverwarming ook altijd op de juiste temperatuur.

Waarom een tweede warmtewisselaar?

Soms wordt er gekozen voor een tweede warmtewisselaar die niet in de Cv-ketel is gemonteerd, maar in het afvoerkanaal voor rook. Hierdoor kan de warmtewisselaar de warmte die anders afgevoerd naar de buitenlucht opvangen en terugvoeren naar bijvoorbeeld het tapwater. Zo wordt er op een efficiënte manier gebruik gemaakt van de warmte en spreek je feitelijk ook niet meer over warmteverlies. Warmteverlies is een boosdoener op het gebied van energieverbruik en dat zorgt dus voor een hogere belasting van het milieu en een hogere energierekening.

De levensduur van een warmtewisselaar

De levensduur van een warmtewisselaar is 10 tot 15 jaar. Afhankelijk van het model en het materiaal waar de warmtewisselaar van is gemaakt. Doorgaans worden warmtewisselaars gemaakt van aluminium of roestvrijstaal. Het model van RVS is een betere keuze, omdat RVS duurzaam en slijtvast is en dat het corrosiebestendig is. Ook periodiek onderhoud zorgt ervoor dat de warmtewisselaar een lange levensduur heeft. Bij het jaarlijkse onderhoud aan je Cv-ketel zal de monteur ook de warmtewisselaar reinigen. Wees jezelf er ook van bewust dat een vervuilde warmtewisselaar voor een minder effectieve werking van de Cv-ketel zorgt. Met als gevolg weer meer energieverbruik en hogere stookkosten.

Wat is het rendement van een warmtewisselaar? 

Het rendement van een warmtewisselaar verschilt, maar het levert zeker iets op wanneer je een goed werkende warmtewisselaar hebt laten monteren. Afhankelijk van het model kun je het rendement van een Cv-installatie naar wel 80% tot 90%. De platenwarmtewisselaar is hierin het model die veruit het meeste rendement oplevert en dus ook voor minder energieverbruik zorgt. En minder energieverbruik is automatisch ook voordelig voor de energiekosten die lager worden.

Wat kost een warmtewisselaar?

Een warmtewisselaar kost inclusief montage al snel tussen de € 150,- en € 200,-. Je hoeft ‘m pas te vervangen op het moment dat de warmtewisselaar aan het einde van zijn leven is of wanneer die defect is. De tip hierin is om de warmtewisselaar altijd door een erkende installateur te laten plaatsen. Je zou in theorie de warmtewisselaar ook zelf kunnen vervangen, maar het kan toch gevaarlijke situaties leiden als je niet precies weet wat je doet.

Offerte aanvragen

Je hebt nu meer informatie over de warmtewisselaar. Het hart van de Cv-ketel. Je weet nu wat zijn functies zijn en waarom de warmtewisselaar een belangrijke rol speelt in efficiënt stoken en het tapwater verwarmen. Wil jij een warmtewisselaar laten installeren of vervangen? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Wat is het nadeel van een lekkende warmtewisselaar?

Na verloop van tijd kan een warmtewisselaar gaan lekken. Dat heeft simpelweg te maken met de leeftijd. Je kunt een minder goed werkende of defecte warmtewisselaar herkennen aan de condensvorming in het afvoerkanaal voor de rook. Bij een defecte warmtewisselaar zal je Cv-ketel ook minder rendement opleveren.

Kan ik een warmtewisselaar zelf plaatsen?

In theorie kun je een warmtewisselaar zelf plaatsen, maar je kunt de werkzaamheden het beste overlaten aan een gecertificeerde specialist om ook gevaarlijke situaties te voorkomen. Vanaf 1 april 2023 mogen alleen gecertificeerde specialisten een Cv-ketel plaatsen, monteren en onderhouden.

Waarom is een grote hoeveelheid zuurstofmoleculen slecht voor je Cv-ketel?

Een grote hoeveelheid zuurstofmoleculen in de Cv-ketel zorgt voor oxidatie en dus uiteindelijk roest. Roest kan een Cv-ketel beschadigen en de werking ervan negatief beïnvloeden. Met een warmtewisselaar voorkom je dat er een te grote hoeveelheid zuurstofmoleculen in de ketel aanwezig zijn.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Website