Warm water zonder gas? Dit zijn de opties | KVINL.NL

Warm water zonder gas? Dit zijn de opties

Warm water zonder gas? Dit zijn de opties

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Warm water hebben we nodig. We gebruiken warm water om de afwas te doen, een sopje te maken om de vloer te dweilen, om te douchen of in bad te gaan. Ook tijdens het scheren, wassen of andere bezigheden in de badkamer gebruiken we warm water. Het is ook vrij vanzelfsprekend dat we warm water krijgen als we de kraan opendraaien, maar het moet toch ergens vandaan komen. In de basis is het warme water afkomstig uit de leidingen en het water is met behulp van een Cv-ketel opgewarmd. Dus je verbruikt energie om van warm water te kunnen genieten. Maar dat kan ook anders. In ons artikel bespreken we hoe je warm water zonder gas kunt gebruiken.

Cv-ketel offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Hoe wordt het water verwarmd?

Warm water kan op verschillende manieren worden gemaakt en om een goed beeld te krijgen van welke oplossingen voor warm water kunnen zorgen, hebben wij de verschillende oplossingen op een rijtje gezet. We geven ook direct aan welke energiebronnen er gebruikt worden om het water op te warmen.

Centrale verwarmingsketel

De meest gebruikelijke methode om het tapwater te verwarmen is met behulp van een centrale verwarmingsketel. Beter bekend als de Cv-ketel. Een Cv-ketel verbrandt gas om het water te kunnen verwarmen en daarmee is het ook een dure en geen milieuvriendelijke oplossing om van warm water te kunnen genieten. Zeker gezien de torenhoge gasprijzen is het zelfs op dit moment de minst aantrekkelijke optie. En dan zijn er nog een aantal nadelen te noemen, zoals het onderhoud van een Cv-ketel dat jaarlijks nodig is en je loopt gezondheidsrisico’s als een Cv-ketel slecht onderhouden of defect is.

Elektrische boiler

Een andere optie om warm water te maken is de elektrische boiler en dit is een volledig gasvrije oplossing. Dus je zou kunnen zeggen dat het ook een goed alternatief is op de Cv-ketel, maar daar zit een kanttekening aan. Een boiler warmt water op met behulp van elektriciteit en stroom is op dit moment net zo prijzig en zelfs duurder dan gas. Dus qua kosten win je er niets mee en de kans is groot dat je zelfs een hogere energierekening krijgt. Het is wel een ideale oplossing voor huizen en complexen die geen gas hebben. Die hebben ook geen andere keuze dan om gebruik te maken van gasvrije oplossingen, zoals de elektrische boiler.

Warmtepomp met buffervat

Een milieuvriendelijke en kostenbesparende oplossing is een warmtepomp met een buffervat. Dit is ook een volledig gasvrije oplossing en er worden natuurlijke grondstoffen gebruikt om het huis en het tapwater te verwarmen. Het nadeel is alleen dat veel warmtepompen niet de capaciteit hebben om zowel het water voor de verwarming als het tapwater te verwarmen. Het is ook alleen effectief als je kiest voor een warmtepomp met buffervat, want op de momenten dat de warmtepomp een hoog rendement heeft en wel de capaciteit heeft om zowel het huis als het tapwater te verwarmen, kun je het warme tapwater in een buffervat opslaan en op een gewenst tijdstip gebruiken. Het nadeel is dat het water niet oneindig lang warm blijft en dat je het binnen enkele dagen na opslag ook moet gebruiken.

Zonneboiler

Een andere mooie optie is het installeren van een zonneboiler. Een zonneboiler werkt feitelijk hetzelfde als een elektrische boiler, maar in plaats van elektriciteit verbruikt het apparaat zonne-energie. Het is dus een kostenbesparende en milieuvriendelijke oplossing, die ook nog eens gasvrij is. De keerzijde van de medaille is dat de zonneboiler alleen werkt als er ook genoeg zonlicht is. Vaak heb je ook een buffervat nodig om warm water op te slaan, zodat je het op een gewenst tijdstip kunt gebruiken. Een ander nadeel is dat een zonneboiler veel ruimte in beslag neemt.

Douche-wtw

De douche-wtw is een mooie en milieuvriendelijke oplossing waarmee je heel eenvoudig het water in een douche kunt voorverwarmen. De oplossing wordt dan ook verticaal of horizontaal in een douche geplaatst. Het systeem werkt relatief simpel, want het is een warmte terugwinsysteem dat het afgevoerde water gebruikt om fris water voor te verwarmen. Welke douche-wtw je laat installeren is afhankelijk van op welke verdieping de douche aanwezig is. De verticale douche-wtw wordt in douches geïnstalleerd die zich op de eerste en tweede etage bevinden en de horizontale douche-wtw wordt geïnstalleerd als de douche op de begane grond aanwezig is. Een groot nadeel is dat je er alleen het water in de douche mee kunt verwarmen. Dus voor de kraan in de keuken heb je er niets aan.

Doorstroomverwarmer

De doorstroomverwarmer kun je overal plaatsen. Uiteraard op plaatsen waar je warm water nodig hebt, zoals uit de kraan in de keuken of in de badkamer. Het systeem verwarmt het water direct op als je het nodig hebt en verwarmt niet als je geen warm water tapt. Dat zorgt voor een veel efficiëntere manier van het verbruiken van warm water. Maar het is niet de goedkoopste oplossing, omdat een doorstroomverwarmer ook stroom verbruikt.

Wat is de goedkoopste manier om warm water te maken?

Nu vraag je jezelf af wat nu echt de goedkoopste manier is om warm water te maken en dat is van een aantal factoren afhankelijk. Het ligt aan de tarieven die je betaalt voor gas en stroom en of je de mogelijkheid hebt om zonnepanelen te installeren. Dus laten we alle oplossingen op een rijtje zetten en uitgaan van gemiddelde tarieven en het verbruik van een gemiddeld huishouden. Dan hebben we een goed beeld van welke oplossing nu echt het goedkoopste is.

OplossingAanschafkostenVerbruik
Cv-ketel€ 1.500,-1500 m³ gas
Elektrische boiler€ 1.000,-1800 kWh
Warmtepomp met buffervat€ 15.000,-
Zonneboiler€ 3.000,-
Douche-wtw€ 2.000,-750 m³ gas*
Doorstroomverwarmer€ 750,-1500 kWh

*Een douche-wtw oplossing zorgt ongeveer voor een besparing van 50% op energie. Dus in plaats van 1500 m³ gasverbruik je slechts 750 m³ gas.

Als we de opties op een rijtje zetten, dan zien we dat de zonneboiler prijstechnisch het interessantst is. Maar is het ook de beste keuze? Zoals gezegd is de werking van een zonneboiler afhankelijk van zonne-energie en je moet eigenlijk nog de kosten van een buffervat in de berekening meenemen. Je hebt dat nodig om verwarmd water op te kunnen slaan als je het op een later tijdstip wilt gebruiken. Dus je moet al snel rekening houden met € 4.000,- extra kosten.

Een warmtepomp met buffervat is de mooiste en ook de duurste oplossing. Maar het rendement van een warmtepomp is een stuk hoger en je kunt er zowel het huis als het tapwater mee verwarmen. Met een hybride warmtepomp kan een tekort aan capaciteit worden opgevangen door de Cv-ketel. Op die manier kun je altijd het huis verwarmen of warm water tappen als je dat wilt.

Wat is goedkoper? Warm water op gas of stroom?

Welke oplossing goedkoper is heeft ook te maken met de tarieven die je per m³ aan gas en per kWh aan stroom betaalt. Nu is de verwachting dat gas duurder wordt en elektriciteit in prijs daalt. Dus op dat gebied is het met voorzichtigheid te zeggen dat warm water op stroom goedkoper is. Een elektrische boiler heeft ook als voordeel dat het op een veel efficiëntere manier tapwater verwarmt en dus ook minder energie verbruikt. Maar dat is ook weer afhankelijk van hoe vaak je warm water gebruikt en hoe vaak je de boiler het water laat opwarmen. 

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van met welke oplossingen je warm water kunt maken zonder dat je gas hoeft te gebruiken. Wil je weten welke oplossing voor jou het beste is en wat de prijs is? Vraag direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je met een elektrische boiler goedkoop water verwarmen?

Een elektrische boiler verbruikt gemiddeld 1800 kWh op jaarbasis. Dit komt bovenop het verbruik van het complete huishouden. Je kunt geld besparen als je kiest voor het installeren van zonnepanelen, want met zonnepanelen kun je jouw eigen stroom opwekken.

Is warm water dat zonder gas is verwarmd veilig?

Ja, want warm water dat met behulp van andere oplossingen is verwarmd is net zo veilig als warm water dat met behulp van de Cv-ketel is verwarmd.

Welke elektrische boiler heb ik nodig?

De elektrische boiler die je nodig hebt is afhankelijk van hoe vaak je warm water gebruikt en hoe groot het huishouden is. Grotere gezinnen hebben ook een grotere boiler nodig dan een tweepersoonshuishouden.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website