6 tips om te besparen met je vloerverwarming

6 tips om te besparen met je vloerverwarming

6 tips om te besparen met je vloerverwarming

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Ben jij het niet alleen zat dat je steeds koude voeten hebt, de temperatuur in huis niet op orde is en je een torenhoge energierekening hebt? Dan is er een goede oplossing waarmee je het wooncomfort verbeterd en kunt besparen op de energierekening! Een vloerverwarming is een zeer goede oplossing waarmee je het klimaat in huis beter kunt reguleren en je kunt tot wel 15% op energie besparen wanneer je een vloerverwarming installeert of laat installeren. Dat heeft vooral te maken met het feit dat een vloerverwarming het huis veel efficiënter kan opwarmen dan bijvoorbeeld de radiatoren die je hebt staan of hangen. Wil je meer informatie over de vloerverwarming? Lees dan snel verder!

Vloerverwarming offertes ontvangen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

6 tips met betrekking tot vloerverwarming

We beginnen eerst met een aantal handige tips met betrekking tot het aanleggen of laten aanleggen van een vloerverwarming. Want er zijn legio mogelijkheden om nog meer op de energiekosten te besparen als je de juiste keuzes maakt.

1. Een warmtepomp installeren

Als je kiest voor een traditionele vloerverwarming die met behulp van de Cv-ketel wordt verwarmd, kun je overwegen om ook een warmtepomp te installeren. Met een warmtepomp kun je de buitenlucht of het grondwater gebruiken om het verwarmingswater te verwarmen. Hiermee kun je volledig afscheid nemen van het gas of in ieder geval het gebruik van de op gas werkende Cv-ketel beperken. Het is niet alleen een kostenbesparende, maar ook een milieubewuste oplossing!

2. Goede isolatie van het huis is cruciaal

Een goede isolatie van de woning is het halve werk. Slecht geïsoleerde huizen laten warmte ontsnappen en dat betekent dat je dus meer moet stoken om het comfortabel warm te houden. Wanneer je muren, ramen, deuren en kozijnen goed isoleert, heeft de warmte geen kans om te ontsnappen en hoef je dus ook minder te stoken. Beter voor de portemonnee en beter voor het milieu! Je kunt bijvoorbeeld spouwmuren isoleren, tochtstrips aanbrengen, gaten en kieren dichten met kit en HR++ glas installeren.

3. De temperatuur iets lager zetten

Een andere handige tip is om de temperatuur van een Cv-ketel lager te zetten. In de regel staat de Cv-ketel afgesteld op 70° C tot 80 C, maar voor een goede werking van een vloerverwarming is dat helemaal niet nodig! Je kunt de temperatuur het beste op 40° C instellen. Dat scheelt al enorm in het verbruik en dus in de kosten!

Daarnaast mag een watergedragen vloerverwarming ook niet boven de 55° C verwarmd worden. Wil je nadelige gevolgen voorkomen? Dan is het advies om ook een open of gesloten verdeler te installeren. Bij een watergedragen verwarmingsvloer en vloeren die op de Cv-ketel worden aangesloten, is het advies om voor een open verdeler te kiezen. In combinatie met de warmtepomp is de gesloten verdeler weer de beste optie.

4. Overweeg het installeren van een pompschakelaar

Wanneer het verwarmingswater moet worden rondgepompt, wordt er ook energie verbruikt en dat is zonde van het geld. Door het installeren of laten installeren van een pompschakelaar kun je het verwarmingswater op vaste momenten laten rondpompen en dat kan een forse kostenbesparing opleveren.

5. Installeren van zonnepanelen

Kies je voor een elektrische vloerverwarming? Dan gaat het verbruik van gas omlaag, maar het verbruik van elektriciteit gaat omhoog. En elektriciteit is ook prijzig! Je kunt echter flink op de kosten besparen als je zonnepanelen installeert. Met zonnepanelen kun je zelf energie opwekken en gebruiken. Dit levert een flinke kostenbesparing op. Je moet er wel rekening mee houden dat je pas over 8 tot 9 jaar na installatie de investering in zonnepanelen hebt terugverdiend.

6. Houd je aan het opstookprotocol

De laatste en ook de belangrijkste tip heeft betrekking op het opstookprotocol. Hier moet je je aan houden als je voor het eerst de vloerverwarming in gebruik neemt. Wanneer een vloer te snel opwarmt en te snel afkoelt, kunnen er vervelende scheuren ontstaan. En dat zorgt weer voor dure reparaties die uitgevoerd moeten worden. Dat wil je voorkomen. Met het opstookprotocol laat je de vloer rustig opwarmen en afkoelen. In het opstookprotocol staat ook omschreven dat je de temperatuur van de vloer niet boven de 55° C mag laten komen. Dit is overigens ook echt de max! Doorgaans wordt de temperatuur afgesteld op maximaal 40° C.

Geschikt voor verschillende ruimtes

Traditionele vloerverwarming en elektrische vloerverwarming kunnen vrijwel overal worden geplaatst. Doorgaans wordt vloerverwarming in een huiskamer geplaatst, maar je kunt ook op verschillende etages en kamers, zoals de bad- en slaapkamer vloerverwarming aanleggen of laten aanleggen. Met als groot voordeel dat de temperatuur in elke ruimte in huis optimaal is. En zoals gezegd kun je met vloerverwarming flink wat geld besparen op energie. Dus het is niet alleen een oplossing om het wooncomfort te verbeteren, maar het is ook zonder twijfel een kostenbesparende oplossing.

Verschillende soorten vloerverwarming

Een vloerverwarmingssysteem is in verschillende soorten verkrijgbaar en je kunt kiezen voor een traditionele vloerverwarming of voor elektrische vloerverwarming. Het grote verschil is natuurlijk de werking van de vloerverwarming. Bij een traditionele vloerverwarming wordt de verwarming in de vloer aangesloten op de leidingen en verwarmd met behulp van verwarmingswater en de Cv-ketel. Bij een elektrische vloerverwarming wordt de verwarming aangestuurd door elektriciteit. Je kunt dus op gas besparen met vloerverwarming die op stroom werkt. Je kunt zelfs van gas afscheid nemen wanneer je met een elektrische vloerverwarming een aangename temperatuur kunt realiseren. En het is ook nog eens beter voor het milieu.

In combinatie met verschillende soorten vloerbedekking

Heb je een betonvloer, gietvloer, tegels liggen of een vloer van PVC? Dan kun je een vloerverwarming aanleggen. Vloerverwarmingen zijn vrijwel met alle verschillende vloeren te combineren, maar er zijn dan wel zaken om rekening mee te houden. Een houten vloer, laminaat en bepaalde tapijtsoorten isoleren te goed waardoor de vloerverwarming niet goed zijn werk kan doen. Met andere woorden: de warmte wordt niet goed doorgegeven aan de kamer. Betonvloeren, gietvloeren en PVC vloeren zijn de beste keuze wanneer je vloerverwarming wilt of laat installeren. Deze vloeren laten de warmte goed door en ze kunnen de warmte ook voor een langere periode vasthouden. Zeker wanneer we spreken over betonvloeren. Op die manier blijft het lekker warm in huis en hoef je dus ook veel minder te stoken! Dat levert weer energiebesparing en dus een kostenbesparing op.

Vloerverwarming als hoofd- of als bijverwarming

Je kunt ook nadenken of je een vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming laat installeren. Dat is voor een deel een vrije keuze, maar het is ook afhankelijk van de woonsituatie. In veel gevallen kan vloerverwarming uitstekend als hoofdverwarming worden geplaatst, maar in oudere huizen of slecht geïsoleerde huizen is het vaak noodzakelijk om ook met behulp van radiatoren de temperatuur te verhogen. Je wilt natuurlijk zuinig stoken met vloerverwarming en daarom is het vaak nodig om bijvoorbeeld muren, ramen, deuren en kozijnen goed te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan een goede spouwmuurisolatie of aan het plaatsen van HR++ glas. Ook het plaatsen van tochtstrips en het dichten van kieren en gaten zijn maatregelen die je kunt nemen om de warmte niet te laten ontsnappen en om op je energierekening te besparen.

Hoe wordt vloerverwarming aangelegd?

De wijze waarop vloerverwarming wordt aangelegd kan verschillen. Hier spreken we dan vaak over droog- of natbouw. Bij natbouw worden de verwarmingsbuizen van een vloerverwarming in het cement gefreesd of er wordt een nieuwe vloer gestort. Vervolgens wordt de vloer afgewerkt met de vloer naar keuze. Bij een droogbouw worden de buizen op de ondergrond geplaatst. Met als groot voordeel dat de vloer sneller warm wordt, omdat het omliggende cement of ander materiaal niet eerst opgewarmd hoeft te worden.

Voordelen natbouw

+ Extra stevig en stabiel

+ Vloer blijft langer warm

+ Goedkoop

Voordelen droogbouw

+ Vloer wordt snel warm

+ Opbouw minder hoog

+ Sneller in gebruik te nemen

De gemiddelde kosten van een vloerverwarming

Natuurlijk speelt de prijs een belangrijke rol wanneer je kiest voor het aanleggen of laten aanleggen van vloerverwarming. De prijs wordt bepaald door voor welk systeem je kiest en het aantal vierkante meters van de kamer of ruimte waar je het systeem wilt plaatsen. Een systeem waarbij je de buizen moet infrezen of waarbij je een nieuwe vloer moet storten, is bijvoorbeeld een goedkopere oplossing dan wanneer je voor een systeem kiest dat op een vloer wordt geplaatst. En logischerwijs wordt de prijs ook hoger wanneer je meer vierkante meters hebt. Ondanks dat het plaatsen van een vloerverwarming als het verduurzamen van de woning mag worden gezien, kun je in Nederland geen subsidie aanvragen voor het plaatsen of laten installeren van een vloerverwarming. Je kunt wel flink besparen op de energiekosten.

De prijzen van de verschillende systemen lopen nogal uiteen en daarom hebben wij de kosten inclusief de installatie op een rijtje gezet.

Vloerverwarming natbouw€ 30,- tot € 50,- per vierkante meter
Vloerverwarming ingefreesd€ 35,- tot € 50,- per vierkante meter
Vloerverwarming droogbouw€ 35,- tot € 65,- per vierkante meter
Elektrische vloerverwarming€ 50,- tot € 70,- per vierkante meter

Uiteraard spreken we hier over een indicatie die aardig overeenkomt met de realiteit, maar het is slim om een offerte op te vragen. Op die manier krijg je een goed beeld van de totale kosten om een vloerverwarming aan te leggen of te laten plaatsen. Vraag hier direct een offerte aan.

Offerte aanvragen

Je hebt nu enorm veel informatie gekregen over de vloerverwarming en waarom dit de beste keuze is wanneer je op zoek bent naar een efficiënte en milieuvriendelijke manier om het aangenaam warm te houden en om flink wat kosten op de energierekening te besparen. Dat gezegd hebbende is het advies om altijd een specialist in te schakelen die je ook kan adviseren over welke oplossing het beste bij je past en de expert kan je ook een voorstel op maat doen toekomen. Vraag hier direct een vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

Hoeveel geld kun je besparen met een vloerverwarming?

In vergelijking met radiatoren kun je met vloerverwarming een energiebesparing van wel 10 tot 15% realiseren. Afhankelijk van hoe goed het huis geïsoleerd is en of je de Cv-ketel wel op de juiste temperatuur zet. Je kunt met handige tips en trucs nog meer energie besparen. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een warmtepomp of zonnepanelen en het monteren van een pompschakelaar.

Hoe stook je het zuinigst en het goedkoopst met een vloerverwarming?

Er zijn een paar handige tips en trucs wanneer we spreken over zuinig stoken. Ten eerste is het belangrijk dat het huis goed geïsoleerd is. Denk aan het isoleren van muren, het plaatsen van tochtstrips en het plaatsen van HR++ gas. Ook door een pompschakelaar te installeren kun je reguleren dat het water op vastgestelde momenten wordt gepompt en je kunt de temperatuur van de Cv-ketel afstellen op 40° C in plaats van 70° C.

Kan ik een subsidie aanvragen voor het plaatsen van een vloerverwarming?

In Nederland kun je geen subsidie aanvragen voor het plaatsen van een vloerverwarming. Ondanks dat het als een verduurzaming van de woning mag worden gezien. Hier is vanuit de overheid of lokale gemeente geen budget voor. Er is wel budget voor andere oplossingen waarmee je het huis kunt verduurzamen. De lokale overheid kan in sommige gevallen nog steeds subsidie geven voor het installeren van zonnepanelen en er zijn landelijke subsidies aan te vragen voor het installeren van een warmtepomp.

Wat is de beste soort vloerverwarming?

Na het aanleggen van een vloerverwarming is het verstandig om de vloer af te werken met steen of tegels. Deze natuurproducten kunnen warmte goed geleiden en vasthouden. Dus het blijft voor een lange tijd aangenaam warm en je hoeft dus ook veel minder te stoken. Je kunt dus ook flink op de energiekosten besparen als je voor deze vloerbedekkingen kiest.

Hoe dik wordt een vloer met vloerverwarming?

Een vloerverwarming is altijd met een opbouw en de minimale hoogte van een vloer met vloerverwarming is 15 centimeter. Dit kan oplopen tot wel 20 cm! Afhankelijk van hoe je de vloer aanlegt, voor welke soort vloerverwarming kiest en met welk materiaal je de vloer laat afwerken.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website