Ventilatiewarmtepomp prijs weten? Wij geven het antwoord | KVINL.NL

Ventilatiewarmtepomp prijs weten? Wij geven het antwoord

Ventilatiewarmtepomp prijs weten? Wij geven het antwoord

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Je wilt minder energie verbruiken, duurzaam leven en ook nog eens een steentje bijdragen aan een beter milieu. En dat alles is ook mogelijk als je voor de juiste oplossingen kiest. Denk dan bijvoorbeeld aan een ventilatiewarmtepomp waarmee je goedkoper en efficiënter het verwarmingswater en zelfs het tapwater kunt verwarmen. Maar wat is een ventilatiewarmtepomp? En wil je ook de ventilatiepomp prijs weten? Lees dan snel verder.

Warmtepomp offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

De warmtepomp gebruikt natuurlijke bronnen om het verwarmingswater te kunnen verwarmen. Denk dan aan bronnen, zoals de buitenlucht of het grondwater en dat is weer afhankelijk van welk systeem je hebt gekozen. De ventilatiewarmtepomp doet eigenlijk hetzelfde met alleen als groot verschil dat het de oude lucht uit de woning gebruikt om het verwarmingswater en het tapwater te verwarmen. Normaliter wordt de oude lucht met een temperatuur van gemiddeld 20°C afgevoerd via het afvoerkanaal, maar de ventilatiewarmtepomp gebruikt die lucht dus om je huis te verwarmen of om ervoor te zorgen dat je warm water kunt tappen. Omdat er niet veel nodig is om met oude lucht het water te verwarmen, is dit dus ook een goedkope en efficiënte manier om het water op te warmen.

De verschillende soorten

De ventilatiewarmtepomp is feitelijk een monoblock warmtepomp, omdat in de regel de ventilatiebox van het ventilatiesysteem wordt vervangen, zodat de afgevoerde lucht ook langs een koelmiddel kan worden geleid. Vervolgens zorgt de verdamper ervoor dat het gasvormig wordt en het gas wordt weer naar de compressor gevoerd. Door het opvoeren van de druk kan het water dus verwarmd worden. Dit is heel simpel uitgelegd hoe het proces werkt, maar nu heb je ook een goed beeld van hoe de ventilatiewarmtepomp werkt. Het proces vindt in ieder geval binnenshuis plaats.

Het is dus ook noodzakelijk dat je een mechanische ventilatie hebt, want anders kun je geen gebruik maken van een ventilatiewarmtepomp. Je hebt ook nog de keuze om te kiezen voor de hybride variant die samenwerkt met je HR-ketel. Eigenlijk is dit geen keuze, want de ventilatiewarmtepomp heeft altijd onvoldoende capaciteit om zowel het verwarmingswater als het water in een buffervat te verwarmen. Waar de ventilatiewarmtepomp tekortschiet, schiet de HR-ketel te hulp. Zodat je eigenlijk nooit zonder verwarming of warm water komt te zitten.

Wat kun je verwarmen met een ventilatiewarmtepomp?

Met de ventilatiewarmtepomp kun je alleen het verwarmingswater verwarmen, maar er zijn ook oplossingen waarmee je het tapwater kunt verwarmen. Dan spreken we feitelijk over de ventilatie warmtepompboiler waarmee het sanitaire water wordt opgewarmd. Deze oplossing werkt eveneens samen met een HR-ketel en je hebt dus ook een buffervat nodig waarin het verwarmde water wordt opgeslagen. Hoe groot en duur het buffervat is, is weer afhankelijk van de samenstelling van het huishouden. Een meerpersoonshuishouden heeft logischerwijs een groter buffervat nodig dan een huishouden dat uit twee personen bestaat. 

Soms heb je ook de keuze uit een twee-apparaten-in-een-oplossing waarbij de boiler bij de warmtepomp is ingebouwd. Dat klinkt aantrekkelijk, wat het in theorie ook is, maar soms is het niet de beste keuze. Of een dergelijke oplossing in jouw situatie past is iets voor een installateur om te beoordelen.

Hoeveel stroom verbruikt een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp kan je gasverbruik met ongeveer 75% verlagen en dat is fors. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt al snel 1200 kubieke meter gas en dat kun je dus terugbrengen naar slechts 360 m³. In geld is dat een besparing van ongeveer € 830,-. Maar een ventilatiewarmtepomp verbruikt wel stroom en dat kost natuurlijk ook geld. Het gemiddelde verbruik van een ventilatiewarmtepomp is ongeveer 1000 kWh op jaarbasis. In geld is dat ongeveer € 700,- als we uitgaan van een energietarief van € 0,70 per kWh. De besparing is dus marginaal, maar is wel aantrekkelijk als je tarief voor elektriciteit lager is dan € 0,70. Houd er ook rekening mee dat gas alsmaar duurder en elektriciteit juist goedkoper wordt.

Wat is belangrijk als je een ventilatiewarmtepomp overweegt?

Je moet wel met een aantal dingen rekening houden als je de ventilatiewarmtepomp overweegt.

  • Je huis mag niet voor 1980 en na 2005 zijn gebouwd. Alleen dan is de kans groot dat je huis ook geschikt is voor de oplossing.
  • Je huis moet voorzien zijn van een mechanisch ventilatiesysteem.
  • De complete schil van de woning moet goed geïsoleerd zijn. 

Wat is de ventilatiewarmtepomp prijs?

Een ventilatiewarmtepomp kost gemiddeld € 4.500,-, maar je krijgt er subsidie voor vanuit de overheid. Via de Rijksoverheid kun je de zogenaamde ISDE aanvragen en die kan oplopen tot € 2.250,-. De investering is dus feitelijk slechts € 2.250,- die je ook door de energiebesparing weer terugverdiend. Gemiddeld heb je de investering binnen 12 jaar weer terugverdiend. Een ander bijkomstig voordeel is dat je woning meer waard wordt als je verduurzamende oplossingen, zoals dus de ventilatiewarmtepomp, hebt laten installeren.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat een ventilatiewarmtepomp is, hoeveel de oplossing kost en wat de investering je kan opleveren. We willen als extra tip meegeven dat het altijd slim is om de oplossing door een erkende installateur te laten installeren. Wil je advies over de beste oplossing voor jouw woning en wil je een gerichte prijs? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de grootste voordelen van een ventilatiewarmtepomp?

De grootste voordelen van een ventilatiewarmtepomp zijn dat je ongeveer 75% op je gasverbruik kunt besparen, dat je de investering relatief snel hebt terugverdiend en dat je van een aangenaam binnenklimaat kunt genieten, omdat het verwarmingswater op een efficiënte manier wordt opgewarmd.

Is een mechanisch ventilatiesysteem vereist als je een ventilatiewarmtepomp wilt installeren?

Ja. Je hebt een mechanische ventilatie nodig als je een ventilatiewarmtepomp wilt installeren.

Is een ventilatiewarmtepomp toekomstbestendig?

Ja. Een ventilatiewarmtepomp is toekomstbestendig, omdat de verwachtingen zijn dat gas alsmaar duurder en elektriciteit juist goedkoper wordt. Met een ventilatiewarmtepomp gebruik je feitelijk een combinatie van elektriciteit en oude lucht om het verwarmingswater en het tapwater te verwarmen. Met dus ook bijkomstige voordelen dat het goedkoper is en de energierekening lager wordt en het is ook nog eens veel beter voor het milieu, omdat je veel minder CO² uitstoot.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website