Als je op zoek bent naar zonnepanelen, dan heb je de keuze uit verschillende modellen, systemen en merken. Je wilt natuurlijk wel de beste zonnepanelen op je dak laten installeren, waar je ook maximaal profijt van hebt. Je investeert immers niet in toch een vrij prijzige investering om er weinig tot geen profijt van te hebben. Daarom is het verstandig om te kijken naar Tier 1 zonnepanelen, maar wat zijn dat?
Een Tier 1 klasse is een classificering van de producent van zonnepanelen. Die aan strikte regels en voorwaarden moet voldoen om ook Tier 1 zonnepanelen te mogen verkopen. Zo is verticale integratie bijvoorbeeld een eis, wat betekent dat de producenten het volledige productieproces van een zonnepaneel in handen hebben. Ieder onderdeel wordt door de producent zelf gemaakt en niet elders ingekocht. Daarmee zijn ze ook eindverantwoordelijk voor ieder onderdeel van het zonnepaneel.
Een producent van een Tier 1 zonnepaneel investeert ook enorm veel tijd en geld in Research & Development, ook wel R&D genoemd. Door onderzoek te doen naar innovatieve oplossingen kunnen er alsmaar betere zonnepanelen worden gemaakt en bestaande producten worden geoptimaliseerd. Met als doel dat zonnepanelen een langere levensduur krijgen en ook onder bepaalde omstandigheden veel beter presteren.
Producenten moeten ook investeren in het productieproces. Zonnepanelen kunnen met de hand of machinaal worden vervaardigd. Het machinaal vervaardigen van zonnepanelen betekent forse investeringen in techniek en machines die zonnepanelen op grote schaal kunnen produceren. Met als voordeel dat de prijzen van zonnepanelen dalen, terwijl het niet ten koste gaat van de kwaliteit.
Tot slot moet een producent al langer dan 5 jaar zonnepanelensysteem verkopen en zich bewezen hebben als een erkende producent. Wanneer aan deze 4 voorwaarden wordt voldaan, mag de producent zich ook scharen bij het selectieve rijtje van Tier 1 producenten.
Tier 1 is dus ook een term die je wel vaker tegenkomt als je op zoek bent naar zonnepanelen. Een Tier 1 zonnepaneel is dus afkomstig van producenten die aan alle strikte voorwaarden voldoen. Resumé betekent dat dus dat ze voldoen aan;
Het is een schokkend feit, maar slechts 2% van de markt mag ook Tier 1 zonnepanelen aanbieden. Lang niet alle producenten voldoen nog aan alle maatstaven om zich ook als leverancier van Tier 1 zonnepanelen te mogen classificeren. Maar wees gerust, want de markt is fors! We spreken ook niet over de lokale markt, maar over de markt wereldwijd. Waarin duizenden producenten van zonnepanelen actief zijn.
De meest bekende merken die Tier 1 zonnepanelen verkopen en die we ook in Nederland tegenkomen zijn Bauer, BenQ, IBC, LG, Luxor, Panasonic, Solarwatt en Sunpower. Dit is slechts een greep uit de lijst van bekende merken die zich bij de 2% van de wereldwijde markt mogen scharen.
Tier 1 zonnepanelen mag je ook wel A-merken zonnepanelen noemen. Tier 1, 2 en 3 zijn ook termen die eerder op de zakelijke markt, dan op de consumentenmarkt worden gebruikt. In de consumentenmarkt spreken we al snel over A, B en C merken of A merken en huismerken. A merken zijn meer een begrip dan dat ze ook echt een erkende status hebben. Het zijn vooral de merken die zich al jarenlang bewezen hebben als een betrouwbare partij die ook hoogkwalitatieve producten maken.
En nu de hamvraag, want zijn Tier 2 en Tier 3 zonnepanelen dan minder goed? We snappen de vraag heel goed en het is ook logisch dat er ergens twijfel is over de kwaliteit van het zonnepaneel als je een Tier 2 of Tier 3 zonnepaneel koopt. Maar het is wel een feit dat de Tier 1, 2 of 3 klasse feitelijk helemaal niets zegt over het zonnepaneel zelf.
Om een Tier 1, Tier 2 of Tier 3 classificering te ontvangen, wordt puur gekeken naar de producent van zonnepanelen. Die moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om ook Tier 1, 2 of 3 zonnepanelen te mogen verkopen. Stel dat een topleverancier wel aan alle criteria voldoet, maar een bepaald onderdeel toch bij een ander merk bestelt. Dan mag die zich feitelijk geen producent van Tier 1 zonnepanelen noemen, maar de zonnepanelen die worden gemaakt kunnen feitelijk net zo goed of zelfs beter zijn van de concurrent die wel de Tier 1 classificering heeft. Wees je er ook van bewust dat 8% Tier 2 zonnepanelen en ruim 90% van de markt Tier 3 zonnepanelen maakt.
Dan resteert nog de vraag waarom je in een Tier 1 zonnepaneel zou investeren als niet het zonnepaneel zelf, maar de producent aan bepaalde criteria moet voldoen. Dat is simpel uit te leggen, want een Tier 1 producent moet ook service en klantgerichtheid hoog in het vaandel hebben staan. Ze zijn te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het volledige productieproces en daardoor kunnen ze ook sneller schakelen bij problemen. Zoals fabricagefouten en defecten die optreden.
Een Tier 1 producent staat ook echt voor de volle 100% achter zijn product en zal dus ook goede garantievoorwaarden geven. Iets waar Tier 2 en Tier 3 producenten zich minder hard voor kunnen maken, omdat ze vaak ook deels afhankelijk zijn van andere producenten die bepaalde onderdelen van hun zonnepanelen hebben gemaakt.
Je hebt nu een goed beeld van wat Tier 1 zonnepanelen zijn, waar je op moet letten als je ze koopt en hoe de Tier 1 classificering in verhouding staat tot Tier 2 en Tier 3. Wil je gericht advies over deze zonnepanelen en een gerichte prijs? Vraag dan direct een offerte aan.
Ja en nee, want je kunt er vanuit gaan dat alleen de beste merken en daarmee ook de producten de beste in hun vak zijn en automatisch als A-merk geclassificeerd kunnen worden. Echter is een A-merk status geen officiële titel, terwijl de Tier 1 classificering dat wel is.
Nee. Vaker zijn ze zelfs goedkoper, omdat ze machinaal en in grote aantallen worden geproduceerd. Hoe sneller en groter het productieproces, des te goedkoper het eindproduct wordt.
De kwaliteit van Tier 1, 2 en 3 zonnepanelen kunnen gelijkwaardig zijn, omdat een Tier 1 classificering meer zegt over de producent dan over het zonnepaneel zelf. Feitelijk kan een producent met een Tier 2 classificering zelfs een beter zonnepaneel maken dan een concurrent met een Tier 1 classificering. Hoewel dat vrijwel nooit voorkomt.