Thuisaccu kopen? Welke heb je nodig en wat is de prijs? | KVINL.NL

Thuisaccu kopen? Welke heb je nodig en wat is de prijs?

Thuisaccu kopen? Welke heb je nodig en wat is de prijs?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Duurzaam leven is iets waar veel mensen en vooral huiseigenaren en bedrijven mee bezig zijn. We willen het liefst onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet en de energiekosten terugdringen. Enerzijds, omdat energie duur is. Anderzijds is het ook beter voor het milieu, omdat de stroom van een energieleverancier niet altijd groen is. Met andere woorden: er worden fossiele brandstoffen gebruikt om energie op te wekken. Maar hoe kun je onafhankelijk worden en met welke oplossing kun je opgewekte stroom die je niet nodig hebt gebruiken? Wij vertellen je meer over de thuisaccu.

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat is een thuisaccu?

Een thuisaccu is feitelijk niets meer of minder dan een apparaat dat de capaciteit heeft om stroom op te slaan. De accu wordt opgeladen met bijvoorbeeld stroom dat van de zonnepaneleninstallatie afkomstig is en kan op een later moment gebruikt worden wanneer het nodig is. Nederlandse huishoudens verbruiken de meeste stroom ‘s ochtends en ‘s avonds. Precies op de momenten dat zonnepanelen doorgaans weinig tot niets opleveren. Wat gebeurt er dan met de stroom die op de dag wordt opgewekt?

Wat gebeurt er met opgewekte stroom zonder thuisaccu?

Wanneer energie wordt opgewekt en niet wordt verbruikt, wordt het teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk. Met andere woorden: jij wordt dan de energieleverancier van de energiemaatschappij waarbij je een contract hebt. Het nadeel is dat de energiemaatschappij zelf mag bepalen welk tarief je per kWh voor teruggeleverde stroom ontvangt. Dat is doorgaans een stuk lager dan het tarief wat je voor het afnemen van stroom betaalt. Je kunt dus veel beter de stroom die wordt opgewekt zelf verbruiken.

Verschillende soorten accu’s

Het is ook goed om te weten dat er verschillende soorten accu’s zijn. Welke accu je kiest, is afhankelijk van een aantal factoren. Daaronder je voorkeuren voor milieuvriendelijke alternatieven, het budget en het aantal cycli dat je wenst.

Lithium-ion accu

Lithium-ion accu’s zijn de meest gangbare thuisaccu’s die momenteel worden geplaatst. Het zijn duurzame accu’s die bekendstaan om een lange levensduur, grote opslagcapaciteit en een groot aantal laadcycli.

Zoetwater accu

Zoetwater accu’s zijn zeer milieuvriendelijk en duurzaam. Ze hebben een lange levensduur, zelfs de langste levensduur van de verschillende soorten accu’s die er zijn. Ze kunnen ook volledig op- en ontladen zonder dat er capaciteitsverlies optreedt.

Loodzuuraccu

Loodzuuraccu’s is inmiddels een achterhaalde techniek en worden vrijwel niet meer geïnstalleerd. Te wijten aan het feit dat loodzuuraccu’s een korte levensduur hebben. Het is ook een nadeel dat het volledig ontladen van deze accu’s niet mogelijk is.

Hoe groot moet een accu zijn voor zonnepanelen?

Om te berekenen hoe groot de capaciteit van de accu moet zijn, moet je een rekensom maken. Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat de accu ook voldoende capaciteit moet hebben om de opgewekte stroom te kunnen opslaan. Je moet ook weten hoeveel kWp je zonnepanelen opwekken.

Stel dat je zonnepanelen 8 kWp opwekken. Dan moet je dit vermenigvuldigen met 1 tot 1,5 kWh. Voor het gemak gaan we uit van 1,5 kWh. 8 x 1,5 = 12 kWh. Kortom, je hebt een thuisaccu met een minimale capaciteit van 12 kWh.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor thuisbatterij?

Je kunt ook andersom rekenen als je nog geen zonnepanelen hebt en jezelf afvraagt hoeveel zonnepanelen je moet installeren als je gebruik wilt maken van een thuisaccu. Hierbij moet je rekening houden met je energieverbruik en de capaciteit van de accu. De vuistregel is dat je 1,5 tot 2 zonnepanelen nodig hebt per kWh capaciteit van de accu. Dus voor een thuisaccu van 8 kWh heb je 12 tot 16 zonnepanelen nodig

Onafhankelijk worden met een thuisaccu

De grote vraag is of je volledig onafhankelijk kan worden door een thuisaccu te gebruiken en het simpele antwoord is ‘nee’. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het Nederlandse klimaat het niet mogelijk maakt om een thuisaccu volledig op te laden. Volgens berekeningen die zijn gemaakt kun je ongeveer tot 70% onafhankelijk van het elektriciteitsnet worden als je in een thuisaccu investeert.

Wat kost een thuisbatterij van 50 kW?

Een thuisbatterij van 50 kW kost tussen de € 3.000,- en € 8.000,-. De prijs wordt mede bepaald door het merk, het type accu en de kwaliteit van de thuisaccu. Goedkope thuisaccu’s hebben als nadelen dat ze minder efficiënt zijn en een kortere levensduur hebben. Duurzame accu’s die ook optimaal presteren zijn simpelweg een stuk duurder en kosten eerder € 8.000,- dan € 3.000,-. 

Wat kost een Ikea thuisbatterij?

Meubelketen Ikea verkoopt eveneens thuisaccu’s. Het assortiment bestaat uit thuisaccu’s met een capaciteit van 5, 10 of 15 kWh. De prijzen variëren tussen € 3.700,- en € 6.000,- exclusief btw. Op dit moment is het ook alleen mogelijk om bij de Ikea in België zonnepanelen, omvormers en thuisbatterijen te kopen. Wanneer thuisaccu’s in Nederland verkrijgbaar zijn, is nog onbekend.

Waarom is een thuisbatterij niet rendabel?

In Nederland kunnen we op dit moment nog profiteren van de salderingsregeling. De salderingsregeling is feitelijk een verrekening die plaatsvindt op je afrekening. De afgenomen stroom en de stroom die teruggeleverd is, wordt verrekend. In deze situatie ontvang je hetzelfde tarief voor de stroom die je teruglevert als voor het aantal kilowatts dat je hebt afgenomen. 

Zolang de salderingsregeling nog van kracht is, is een thuisaccu minder interessant, omdat een thuisaccu enorm duur is en je feitelijk geen energie hoeft op te slaan om van een voordeel te kunnen profiteren. Tenzij je veel meer stroom opwekt dan dat je verbruikt en tegen een zeer laag tarief stroom teruglevert. Dan is de thuisaccu wel interessant. Ook wanneer de salderingsregeling in 2031 stopt.

Alternatieve opties

Wil je geen energie terugleveren, maar ook niet investeren in een peperdure thuisaccu? Dan kun je het beste investeren in een elektrische auto en een laadpaal. Let er dan wel op dan je een elektrische auto met bidirectioneel laden kiest. De accu van een auto met bidirectioneel laden kan zowel op- als ontladen worden. Feitelijk kun je dus de accu van je EV als thuisaccu gebruiken.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van de thuisaccu. Welke soorten er zijn, waar je rekening mee moet houden als je in een thuisbatterij wilt investeren en waarom een thuisaccu op dit moment nog niet heel interessant is. Wil je meer weten over thuisaccu’s, gericht advies of ben je op zoek naar een gerichte prijs? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Waar kan je alleen bij Ikea België thuisaccu’s kopen?

In België is de salderingsregeling afgeschaft en derhalve hebben eigenaren van zonnepanelen veel meer baat bij een thuisaccu dan de inwoners in Nederland. Het is goed denkbaar dat zodra de salderingsregeling in Nederland stopt, ook Ikea Nederland thuisaccu’s gaat aanbieden.

Wat is de laadcycli van een thuisaccu?

De laadcycli van een thuisaccu en feitelijk alle soorten accu’s die je kunt bedenken, is het aantal keren dat je een accu of batterij kunt op- en ontladen. Wanneer het aantal laadcycli is bereikt, verliest de accu zijn kracht of moet die zelfs vervangen worden. Daarom is het belangrijk om naar het aantal laadcycli te kijken als je in een thuisaccu wilt investeren.

Krijg ik een subsidie voor het plaatsen van een thuisaccu?

Nee. Op dit moment kun je geen ISDE aanvragen voor het plaatsen van een thuisaccu. De subsidie is ook afgeschaft voor andere duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website