Temperatuur cv ketel aanpassen? Dit moet je weten | KVINL.NL

Temperatuur cv ketel aanpassen? Dit moet je weten

Temperatuur cv ketel aanpassen? Dit moet je weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Wist je dat je de temperatuur van de cv ketel kunt aanpassen? Waarschijnlijk niet of je vindt het spannend om aan de knoppen of het display van een cv ketel te zitten. De installateur heeft ‘m immers al helemaal afgesteld, zoals die afgesteld zou moeten zijn. Maar het is ook een feit dat de cv ketel lang niet altijd goed of optimaal wordt afgesteld. Je hebt dus de vrijheid om de temperatuur aan te passen, maar wanneer doe je dat en wat levert het op?

Cv-ketel offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Waarom cv-ketel op 60 graden?

Standaard staat een cv-ketel ingesteld op 60 °C tot 80 °C. Een temperatuur van 80 °C is echt veel te hoog en je verbruikt onnodig veel energie om het tapwater te verwarmen en om van een aangenaam binnenklimaat te kunnen genieten. De minimale afstelling is 60 °C als je zowel het tapwater als het verwarmingswater wilt verlagen. Waarmee je dus flink wat energie kunt besparen en je energierekening kunt verlagen. 60 °C is de ondergrens voor tapwater, omdat er een kans op een legionellabesmetting aanwezig is als het water kouder is dan 60 °C. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Waarom cv-ketel op 50 graden?

Als je alleen het verwarmingswater moet opwarmen, is 50 °C meer dan voldoende. De verwarming warmt wel iets trager op, maar het voordeel is dat je minder energie verbruikt en dus ook qua energieverbruik goedkoper uit bent. Dan spreken we feitelijk ook over een lage temperatuurverwarming waar je dus ook een lage temperatuur radiator voor nodig hebt. Wil je weten of je al op een lagere temperatuur kunt verwarmen? Lees dan ook onze handige tips over de lage temperatuur radiator.

Waarom cv-ketel op 40 graden?

Je kunt de temperatuur van de cv-ketel zelfs op 40 °C zetten als je dat zou willen en dan spreken we feitelijk over een ZLTV (zeer lage temperatuurverwarming). Het duurt dan nog langer voordat het huis is opgewarmd, maar je verbruikt veel minder energie en je huis wordt ook veel gelijkmatiger opgewarmd. Een vereiste is dat bij een afstelling van 40 °C er isolatie van de complete schil van de woning aanwezig is. Dus zowel vloeren als muren en daken moeten volledig geïsoleerd zijn wil je ook van ZLTV kunnen profiteren.

Hoeveel gas scheelt ketel op 60 graden?

Wist je dat je met een verlaging van 1 °C al 3 m³ gas kunt besparen? Dat is fors! Een verlaging van 80 °C naar 60 °C levert je dus op jaarbasis al snel een besparing op van 59 m³ en dat is in geld ongeveer € 112,- als we uitgaan van een gastarief van € 1,90 per kubieke meter. Het is ook echt onzin om een cv-ketel op 80 °C te laten staan en bij een temperatuur van 60 °C kun je zowel het tapwater als het verwarmingswater goed en veilig verwarmen. 

Hoeveel gas scheelt ketel op 50 graden?

We kunnen dezelfde rekensom toepassen als je van 80 °C naar 50 °C gaat, maar dat kan alleen wanneer je het verwarmingswater wilt verwarmen. Voor het verwarmen van tapwater heb je nog altijd een minimale temperatuur van 60 °C nodig om een legionellabesmetting tegen te gaan. Als je de temperatuur met 30 °C verlaagt, bespaar je op jaarbasis ongeveer 89 kubieke meter gas en dus € 168,- op jaarbasis.

Hoeveel gas scheelt ketel op 40 graden?

Met een ZLTV kun je de cv-ketel zelfs op 40 °C instellen. Dat is de helft van waar die normaliter op afgesteld staat. Dus je kosten gaan ook door de helft, toch? We rekenen het even uit. Als je de temperatuur met 40 graden verlaagt bespaar je ongeveer 118 kubieke meter gas en dus € 224,- op jaarbasis als we uitgaan van een gastarief van € 1,90 per m³. Is je gastarief lager? Dan is je voordeel ook kleiner. Betaal je juist meer? Dan heb je een goede reden om de temperatuur van je cv-ketel aan te passen.

Temperatuur van de pomp instellen

De cv-ketel wordt gebruikt voor zowel het opwarmen van het tapwater en het verwarmingswater en we hebben al uitgelegd dat je minimaal 60 °C nodig hebt om een legionellabesmetting te voorkomen. Dus feitelijk kun je de cv-ketel nooit lager dan 60 °C zetten. Maar dat is niet waar, want je kunt de temperatuur van de pomp, die de verwarming van het tapwater regelt, afzonderlijk instellen. Zo kun je dus de temperatuur van het verwarmingswater eenvoudig op 50 °C of 40 °C instellen en de pomp zodanig instellen dat het heet water altijd een temperatuur heeft van minimaal en de benodigde 60 °C.

Offerte aanvragen

Je weet nu dat het mogelijk is om de temperatuur van je cv-ketel in te stellen en dat je de temperatuur kunt verlagen, zodat je minder energie verbruikt. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu, omdat er minder CO²-uitstoot is. Soms loont het ook om een oudere cv-ketel te vervangen voor een nieuw exemplaar. Die minder verbruikt en veel eenvoudiger en naar wens is in te stellen. Wil je meer advies over het verlagen van de temperatuur van de cv-ketel of hulp bij het vervangen van een cv-installatie? Of ben je op zoek naar een gerichte prijs om de cv-ketel te laten vervangen? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Mag je zelf de temperatuur van een cv-ketel aanpassen?

Ja. Hier hoef je geen expert voor te zijn. Via de knoppen of het bedieningspaneel kun je de temperatuur aanpassen. Of het ook effect is afhankelijk van hoe goed het huis geïsoleerd is en of je al lage temperatuur radiatoren hebt. Je kunt het beste de 50 graden test doen als je wilt weten of je van een ZLTV of LTV gebruik kunt maken.

Waarom mag tapwater niet kouder zijn dan 60 °C?

De legionellabacterie is dol op koude temperaturen en kan het water dat kouder is dan 60 °C infecteren. Daarom is het belangrijk dat tapwater nooit kouder is dan 60 °C waardoor de legionella bacterie ook niet overleeft en de kans krijgt om je ziek te maken.

Waarom staat een cv-ketel standaard op 80 °C?

Bij het plaatsen en het afstellen van een cv-ketel kiest de installateur altijd voor de comfort modus en dat is 80 °C. Waardoor het huis snel opwarmt en je van een aangenaam binnenklimaat kunt genieten. Echter is het helemaal niet nodig om de cv-ketel op een comfort modus af te stellen. De eco-modus met een maximale temperatuur van 60 °C is net zo goed, hoewel het iets langer duurt voordat het huis is opgewarmd.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website