Slimme thermostaat kopen? Dit moet je weten | KVINL.NL

Slimme thermostaat kopen? Dit moet je weten

Slimme thermostaat kopen? Dit moet je weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

We zijn druk bezig met het zoeken naar methodes waarmee je op het gasverbruik kunt besparen. Gas is niet alleen heel erg duur, maar ook minder milieuvriendelijk en zelfs levensgevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij mensen een koolmonoxidevergiftiging oplopen, omdat er geen goede ontbranding in de CV-ketel of de geiser heeft plaatsgevonden. Je kunt voor een rigoureuze oplossing kiezen om ervoor te zorgen dat je het gasverbruik kunt beperken of zelfs van de CV-ketel afscheid kunt nemen. Je kunt ook voor minder ingrijpende, maar uiterst effectieve oplossingen kiezen, zoals de slimme thermostaat.

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is een handige oplossing waarmee je veel beter de temperatuur in huis kunt regelen. Het is doorgaans een apparaat dat op afstand met een app te bedienen is, meer inzicht geeft in je energieverbruik en automatisch de temperatuur aanpast op basis van ingestelde parameters. Op die manier kun je de verwarming veel efficiënter gebruiken en flink wat geld besparen op je stookkosten. 

Wat is het voordeel van een slimme thermostaat?

Het grootste voordeel van de slimme thermostaat is dat je geld kunt besparen op je stookkosten. Omdat een slimme thermostaat de temperatuur in huis regelt, staat de verwarming nooit te lang aan, terwijl er flink wat gas verbruikt wordt. De slimme thermostaat stuurt een signaal naar de CV-ketel om aan te slaan als de temperatuur in huis beneden een ingesteld niveau zakt. Je kunt dus ook nooit meer vergeten om de verwarming uit te zetten, want het apparaat zorgt automatisch voor het in- en uitschakelen van je verwarming.

Wat is het nadeel van de oplossing?

Het nadeel van een slimme thermostaat is dat die aangesloten moet worden op de CV-ketel en dat is een secuur klusje. De slimme thermostaat moet ook in een woonkamer worden gehangen en hangt dus op een relatief grote afstand van de CV-ketel. Daarnaast zijn er bepaalde modellen ketels die niet geschikt zijn voor een samenwerking met het product, wat zou betekenen dat je ook de CV-ketel moet vervangen als je van een slimme thermostaat gebruik wilt maken. 

Wat is de beste slimme thermostaat?

Er zijn inmiddels een groot aantal slimme thermostaten op de markt en ook de energiemaatschappijen maken en verkopen de producten die je kunt gebruiken om efficiënt te stoken. 

Slimme thermostaatAbonnement Aanschafprijs inclusief installatie
Toon (Eneco)€ 3,50 per maand€ 275,- 
Nest (Essent)€ 208,-
Anna (Nederlands energiemaatschappij)€ 3,99 per maand€ 319,-
Eon (EnergieAssistent)€ 14,50 per maand€ 55,-

Hoeveel gas bespaar je met een slimme thermostaat?

Uit onderzoek is gebleken dat je ongeveer 18% op gas kunt besparen als je gebruikmaakt van een slimme thermostaat. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 1500 kubieke meter gas per jaar dat gelijkstaat aan een energierekening van circa € 2.000,-. Door het product te laten plaatsen kun je dus het verbruik en de kosten verlagen naar 1200 kubieke meter en € 1.650,-. Dat is een besparing van ongeveer € 350,- op jaarbasis.

Kan een slimme thermostaat op elke ketel?

Een slimme thermostaat kan op vrijwel iedere CV-ketel aangesloten worden en zelfs op oudere modellen. Het is wel wenselijk dat de CV-ketel de OpenTherm-aansluiting heeft, zodat de ketelmodule kan worden aangesloten. De ketelmodule communiceert draadloos met de slimme thermostaat die op zijn beurt weer via de module signalen kan afgeven aan de ketel wanneer dat nodig is. Soms moet er dus ook vanaf de ketelmodule een draad worden getrokken naar de slimme thermostaat, omdat die van stroom moet worden voorzien. Anders werkt de oplossing niet. Bij een CV-ketel zonder OpenTherm-aansluiting kan eveneens een slimme thermostaat worden aangesloten, maar dan werkt de oplossing volgens het aan/uit principe. Wat uiteindelijk ook een kleinere energiebesparing oplevert dan wanneer je de slimme thermostaat aansluit op een ketel met een OpenTherm-aansluiting.

Wat is beter: slimme thermostaat of slimme radiatorknop?

Een andere oplossing die zeer effectief is, is de slimme radiatorknop. Die kun je op iedere radiator monteren en waarmee je ook meer controle krijgt over je energieverbruik. In tegenstelling tot de slimme thermostaat kun je met een slimme radiatorknop iedere radiator en dus elke ruimte afzonderlijk besturen. Je hebt meer inzicht in je verbruik en je kunt met behulp van een app keuzes maken in hoe en wanneer de radiator de kamer verwarmt. Slimme radiatorknoppen zijn dan ook de betere keuze als je efficiencyslagen wil maken.

Wat kost een slimme thermostaat?

In de bovenstaande tabel heb je de prijzen van de beste slimme thermostaten gezien. De gemiddelde prijs van een slimme thermostaat inclusief installatie, die je ook door een erkende installateur moet laten uitvoeren, is € 214,-. Het is wel zo dat je vaak een slimme thermostaat cadeau krijgt als je bijvoorbeeld een nieuw energiecontract afsluit. Iedere energiemaatschappij die ook slimme thermostaten aanbiedt, kan vaak iets voor je betekenen en de aanschafprijs verlagen of de oplossing zelfs volledig gratis aanbieden. Als je overstapt naar een andere energiemaatschappij is het ook slim om hiernaar te informeren, want je kunt er gemakkelijk ruim € 200,- mee besparen.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat een slimme thermostaat is, wat die doet en hoeveel de oplossing inclusief installatie kost. Je weet nu ook dat er een goed alternatief is en dat er dus ook meerdere mogelijkheden zijn waarop je veel efficiënter je huis kunt verwarmen. Wil je gericht advies of een prijs om een slimme thermostaat te laten plaatsen? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Hoe ziet een slimme thermostaat eruit?

Een slimme thermostaat is feitelijk een display dat op een tablet lijkt en op de muur wordt gemonteerd. Via het display krijg je meer inzicht in je verbruik en in de regel zijn slimme thermostaten ook via de app op een smartphone of tablet te bedienen.

Waarom heb je een abonnement voor een slimme thermostaat nodig?

Een slimme thermostaat verzamelt data en dat moet worden opgeslagen, zodat je ook een duidelijk beeld krijgt van je verbruik en de stookkosten. Voor het opslaan en verwerken van data betaal je een klein bedrag per maand. Dat bedrag ligt rond de € 5,- per maand met uitschieters naar bijna € 15,- per maand.

Hoe snel verdien je een slimme thermostaat terug?

Een slimme thermostaat levert een besparing van ongeveer € 350,- op jaarbasis. De investering is slechts € 214,-. Een slimme thermostaat heb je dus ook binnen enkele maanden weer terugverdiend.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website