Rode zonnepanelen; de voor- en nadelen | KVINL.NL

Rode zonnepanelen; de voor- en nadelen

Rode zonnepanelen; de voor- en nadelen

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Nu ben je aan het nadenken over het plaatsen van zonnepanelen en dat is natuurlijk een goede investering. Met zonnepanelen kun je jouw eigen stroom opwekken, flink wat kosten besparen op je energierekening en je kunt elektriciteit die overblijft terugverkopen aan de energieleverancier. Er kleven dus een hoop voordelen aan zonnepanelen, maar tijdens je oriëntatie kom je wel tot de ontdekking dat je enorm veel keuze hebt. Het ene zonnepaneel is immers het andere niet. Welke keuzes kun je maken en nog belangrijker, waarom zou je specifiek kiezen voor rode zonnepanelen?

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Welke kleuren zonnepanelen zijn verkrijgbaar?

Een belangrijke keuze die je wil maken is welke kleur de zonnepanelen hebben. De kleur bepaalt namelijk voor een groot deel hoe de woning met zonnepanelen eruit ziet, maar de kleur speelt ook een rol in hoeveel ze opbrengen. Doorgaans zijn zwarte en blauwe zonnepanelen de meest gangbare keuzes, maar je kunt ook kiezen voor groene, transparante en dus ook rode zonnepanelen.

Zwarte zonnepanelen

Zwarte zonnepanelen (monokristallijn) worden het vaakst gekozen, omdat monokristallijn zonnepanelen het beste rendement hebben en ook vaak als de mooiste worden gezien. Zwart kan namelijk overal bij. Of je nu een grijs, rood of oranje dak hebt.

Blauwe zonnepanelen

Blauwe zonnepanelen zijn ook een populaire keuze. De polykristallijn zonnepanelen zijn iets goedkoper en blauw is ook een vrij neutrale kleur. Die bijvoorbeeld op een grijs of zwart dak uitstekend tot hun recht komen.

Groene zonnepanelen

Groene zonnepanelen zie je niet vaak, maar ze zijn er wel. De polykristallijn zonnepanelen leveren wel iets minder op dan monokristallijn zonnepanelen, maar ze kunnen bijvoorbeeld wel op een tuinhuisje of serre of in een groenrijke omgeving, zoals een weiland worden geplaatst. Dan vallen ze gewoon een stuk minder op.

Transparante zonnepanelen

Je kunt ook kiezen voor glas-glas zonnepanelen die volledig of semi-transparant zijn. Een voordeel is dat de panelen geen kleur hebben en dus minder goed opvallen. Ze zijn wel een stuk duurder dan bijvoorbeeld monokristallijn of polykristallijn zonnepanelen.

Rode zonnepanelen

Rode zonnepanelen worden alsmaar populairder en dat heeft een reden. Veel mensen hebben bruine, rode of oranje dakpannen en dan zijn rode zonnepanelen de beste keuze, omdat ze minder goed opvallen als ze eenmaal zijn geplaatst. De keerzijde van de medaille is dat polykristallijn zonnepanelen wel een lager rendement hebben dan bijvoorbeeld zwarte (monokristallijn) zonnepanelen.

Het verschil tussen monokristallijn en polykristallijn

Er is een verschil tussen monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen. Ondanks dat doen ze precies hetzelfde. Zonlicht opvangen en omzetten naar bruikbare elektriciteit. Stiekem doet de omvormer dat, maar het gaat even om het idee. De cellen van monokristallijn panelen worden gemaakt van een enkel kristal silicium terwijl de cellen van een polykristallijn paneel van vele silicium fragmenten zijn gemaakt. Met het verschil dat monokristallijn zonnepanelen efficiënter werken en ook meer opleveren dan polykristallijn panelen. De levensduur van beide panelen is ook meer dan 25 jaar.

Welke keuze maak je?

Nu lijkt het makkelijk om een keuze te maken, maar dat is nog wel afhankelijk van waar je voorkeur naar uitgaat. Kun je veel zonnepanelen plaatsen? Dan kun je wat geld besparen door toch voor polykristallijn panelen te kiezen. Ze zijn immers een stuk goedkoper dan de monokristallijn zonnepanelen. Heb je weinig ruimte? Dan zijn juist monokristallijn panelen een betere keuze, omdat ze ook meer opleveren per paneel. De investering is nog steeds minimaal, omdat je veel minder zonnepanelen hoeft aan te schaffen.

Welke kleur zonnepanelen levert het beste rendement op?

Zoals gezegd laat je de keuze voor de kleur afhangen van een aantal zaken. Hoe wil je dat het huis, de tuin of een omgeving eruitziet met zonnepanelen en natuurlijk ook met het oog op hoeveel die panelen opleveren. Je wil er immers wel financieel voordeel van hebben. Anders heeft het ook weinig zin om ervoor te kiezen. Zeker gezien het feit dat je de btw niet meer kan terugvorderen, omdat de zonnepaneelsystemen sinds 2023 btw vrij zijn en de overheid geen subsidies meer geeft voor het installeren van zonnepanelen. Op die vlakken is het dus al minder interessant om voor zonnepanelen te kiezen.

Wel met het oog op energiebesparing en op een milieuvriendelijke wijze energie opwekken. Je kunt nog altijd een flinke euro op je energierekening besparen wanneer je voor zonnepanelen kiest. Zwarte panelen (monokristallijn) leveren nog altijd het meeste op, maar zijn ook qua investering het duurst. Een goed alternatief zouden de blauwe (polykristallijn) zonnepanelen zijn. Een voordeel is dat je dan eventueel kunt uitwijken naar andere kleuren, zoals rood of groen. Afhankelijk van waar je voorkeur naar uitgaat en waar je zonnepanelen wil plaatsen.

Wat kosten rode zonnepanelen?

Nu je een beter beeld hebt bij de kleuren zonnepanelen die je kunt kiezen en wat ze opleveren, is het ook slim om eens te kijken naar het kostenplaatje. Houd er dus rekening mee dat je de btw niet meer kunt terugvorderen en dat zonnepaneelsystemen tegenwoordig btw vrij zijn. De prijzen die we weergeven zijn dus exclusief btw.

Type en kleur zonnepaneelPrijs per stukPrijs per 10
Glas-glas transparant€ 650,-€ 6.500,-
Monokristallijn zwart€ 500,-€ 5.000,-
Polykristallijn blauw€ 400,-€ 4.000,-
Polykristallijn groen€ 600,-€ 6.000,-
Polykristallijn rood€ 550,-€ 5.500,-

De prijzen die wij vermelden zijn een gemiddelde prijs en inclusief montage en benodigde materialen om zonnepanelen te kunnen plaatsen en te laten werken. Inclusief de benodigde omvormer.

Is het prijsverschil tussen de verschillende kleuren te verklaren?

Dat er een verschil zit tussen monokristallijn, polykristallijn en glas-glas zonnepanelen is te verklaren, want we praten over verschillende technieken. De ene techniek kost simpelweg meer om toe te passen dan de andere. Maar het prijsverschil bij de kleuren is misschien lastiger te verklaren, want we spreken hier immers over polykristallijn zonnepanelen. Toch is er een logische verklaring te geven.

De cellen van zonnepanelen zijn standaard zwart of blauw en een gekleurd zonnepaneel moet dus bewerkt worden. Dit gebeurt met een speciale coating die ervoor zorgt dat het zonnepaneel nog altijd goed presteert en doet waarvoor die gemaakt is. De prijs wordt ook mede bepaald door vraag en aanbod. Blauwe zonnepanelen worden het vaakst gekozen en worden dus ook massaal geproduceerd. En omdat de cellen al blauw zijn of een blauwe gloed hebben, hoeven ze niet bewerkt te worden. Dat wel het geval is bij de kleuren groen en rood. Rode panelen zijn dan weer iets goedkoper dan groene panelen, omdat hier simpelweg meer vraag naar is.

Waarom geen rode zonnepanelen?

Dat zonnepanelen standaard zwart of blauw zijn heeft een reden. Deze kleuren absorberen meer licht en kunnen dus ook maximaal rendement opleveren. Groene en rode zonnepanelen leveren simpelweg minder op. Ondanks dat de speciale coating die voor de kleur zorgt zodanig wordt toegepast dat de zonnepanelen nog altijd hun werk kunnen doen. Toch is het rendement lager. Dat kan dus een goede reden zijn om niet voor rode zonnepanelen te kiezen. Ook de kleur van het dak speelt een rol, want je kiest alleen rode zonnepanelen wanneer je een bruin, rood of oranje dak hebt. 

Offerte aanvragen

Je weet nu meer over rode zonnepanelen, wat de voor- en nadelen zijn en vooral welke keuzes je kunt maken als je zonnepanelen wil plaatsen. Wil je weten hoe groot de investering is, zodat jij straks jouw eigen energie kan opwekken? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

Moet ik voor rode zonnepanelen een vergunning aanvragen?

Je moet altijd contact opnemen met de gemeente wanneer je zonnepanelen wil plaatsen, want je verandert het uiterlijk van het huis en dus ook het straatbeeld. Daar heeft de gemeente wel een mening over. De spelregels zijn altijd hetzelfde. Heb je een rood of bruin dak en kies je dan voor rode panelen? Dat houdt in dat ze minder opvallen en dat de gemeente er geen vergunning voor hoeft uit te geven. Je hebt altijd een meldplicht. Waar je in principe al aan voldoet zodra je contact met de gemeente opneemt.

Wat is het tarief voor de stroom die ik aan de energiemaatschappij teruglever?

Het tarief dat je krijgt voor de stroom die je met zonnepanelen opwekt en niet gebruikt is variabel. Energiemaatschappijen mogen zelf bepalen wat ze per kilowatt aan stroom geven.

Hoeveel verlies ik met rode zonnepanelen?

Als we zwarte en blauwe zonnepanelen vergelijken met gekleurde zonnepanelen, is er een verschil in rendement te zien. Rode zonnepanelen leveren evenals groene zonnepanelen ongeveer een verlies van 10% op.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website