PV panelen kopen? Dit is wat je moet weten | KVINL.NL

PV panelen kopen? Dit is wat je moet weten

PV panelen kopen? Dit is wat je moet weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Je wilt investeren in zonnepanelen, wat ook logisch is. Het is een duurzame oplossing waarmee je zelf groene energie kunt opwekken en kunt gebruiken. Dat resulteert in een besparing op de energierekening en je draagt bij aan een beter milieu. Je geniet ook nog eens van bijkomstige voordelen dat PV panelen eenvoudig zijn terug te verdienen en dat je woning meer geld waard wordt op de markt. Maar wat zijn PV panelen en wat is het verschil met zonnepanelen?

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat is het verschil tussen PV en zonnepanelen?

De letters PV staan voor ‘Photo Voltaic’. Vertaald naar het Nederlands betekent het dus ‘FotoVoltaïsch’. Werken deze panelen anders dan zonnepanelen? Het antwoord is ‘nee’. PV panelen is puur een andere benaming voor zonnepanelen. Dat je de term dus vaker tegenkomt als je op zoek bent naar zonnepanelen, is logisch. De systemen werken niet anders en doen precies hetzelfde. De een noemt het dus alleen zonnepanelen en de ander gebruikt liever de term PV panelen.

Hoe werkt een PV paneel?

Een PV paneel bestaat uit meerdere lagen en zonnecellen. Zonnecellen vangen zonlicht op en zetten zonne-energie om naar gelijkstroom. Via een omvormer die tussen de zonnepaneleninstallatie (of het PV systeem) en de meterkast wordt geplaatst, wordt de gelijkstroom omgezet naar bruikbare wisselstroom. Op die manier kun je dus zelf energie opwekken en gebruiken. Met als resultaat een lagere energierekening, meer geld in de knip en je draagt ook nog eens bij aan een beter milieu.

Verschillende PV systemen

Er zijn verschillende PV systemen die je kunt gebruiken. Een van die systemen is het netgekoppelde PV systeem. Hierbij worden de zonnepanelen (of PV panelen) aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, met als doel om de stroom die wordt opgewekt te gebruiken. Verbruik je meer stroom dan dat er wordt opgewekt? Dan zal er elektriciteit van de energieleverancier worden afgenomen. Daar betaal je ook voor. Wekken je PV panelen meer energie op dan dat je verbruikt? Dan kun je de stroom terugleveren tegen een vastgelegd tarief.

Het andere PV systeem is het zogenaamde ‘off grid’ PV systeem. Hierbij worden de zonnepanelen dus niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Met deze methode worden ze aangesloten op bijvoorbeeld een thuisaccu of rechtstreeks op de laadpaal van een elektrische auto. Vervolgens kan die opgeslagen energie weer gebruikt worden. ‘Off grid’ PV systemen worden ook vaak toegepast voor bijvoorbeeld de stroomvoorziening van een camper of caravan of voor die van een tuinhuisje.

Soorten PV panelen

PV panelen of zonnepanelen, zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. Monokristallijne PV panelen zijn het meest gangbaar en leveren ook het meeste op. Deze zonnepanelen zijn uitgerust met silicium. Door de opwarming en afkoeling van silicium wordt het omgezet naar kristallen, die dus stroom kunnen opwekken. Kenmerkend van monokristallijne zonnepanelen is dat ze vaak een donkere kleur hebben. 

Polykristallijne zonnepanelen werken vrijwel hetzelfde als monokristallijne zonnepanelen, maar in plaats van dat de kristallen dezelfde kant op wijzen, wijzen ze bij polykristallijne PV panelen kris kras door elkaar. Daarom zijn deze soort panelen ook goedkoper en leveren ze ook minder rendement op. Kenmerkend is dat deze panelen minder donker van kleur zijn en vaak een blauwe of een andere kleur hebben.

Dunne film PV panelen worden ook CIS-panelen genoemd en deze zijn doorgaans een stuk kleiner dan mono- en polykristallijne zonnepanelen. Met als nadeel dat je meer panelen nodig hebt om hetzelfde aantal energie op te wekken dan dat je met de andere soorten kunt. Het voordeel is wel dat ze kleiner en handzamer zijn en dat ze ook veel milieuvriendelijker zijn dan mono- en polykristallijne modellen.

Glas-glas PV panelen zijn razend populair, maar weer een stuk prijziger dan andere modellen. Het rendement ligt wel een stuk hoger. Vooral als je spreekt over PERC-zonnepanelen waarbij er nauwelijks tot geen zonlicht verloren gaat. Een ander voordeel is dat ze door de glasplaten ook een stuk langer meegaan en dus duurzamer zijn dan bijvoorbeeld poly- en monokristallijne zonnepanelen.

Hoeveel PV panelen heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn?

Om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn, moet je een berekening loslaten. Je moet ook weten hoeveel stroom je gemiddeld op jaarbasis verbruikt. Hiervoor kun je eventueel de actuele meterstand, de online omgeving van je energieleverancier of de laatste jaarafrekening raadplegen. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt ongeveer 3500 kWh op jaarbasis.

De rekensom maak je als volgt. Eerst rekenen we uit hoeveel kWh je zonnepanelen kan opwekken. Laten we uitgaan van PV panelen met een Wattpiek van 400, wat betekent dat ze ook 400 kWh kunnen opwekken. Maar we moeten rekening houden met een correctiefactor van 15%. 400 Wattpiek * 0,85 correctiefactor = 340 kWh op jaarbasis.

Als we het verbruik van 3500 kWh delen door 340 kWh per zonnepaneel, heb je dus 10,29 zonnepanelen nodig om zelfvoorzienend te zijn. Afgerond spreken we dus feitelijk over 11 zonnepanelen als je ook niets wilt bijbetalen. Op basis van je verbruik en het Wattpiekvermogen van je zonnepanelen, kun je deze rekensom dus toepassen.

Hoeveel kosten PV panelen?

De gemiddelde kosten van een zonnepaneel zijn € 450,- per zonnepaneel inclusief installatie. De meeste PV systemen bestaan uit 8, 10 of 12 zonnepanelen. 

Aantal zonnepanelenKosten inclusief montageOpbrengst per jaar
8€ 3.600,-€ 1.061,-
10€ 4.500,-€ 1.326,-
12€ 5.400,-€ 1.590,-

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat PV panelen zijn, wat het verschil is met zonnepanelen en uit welke soorten PV panelen je kunt kiezen. Je weet ook hoeveel ze gemiddeld kosten en hoeveel ze kunnen opleveren op jaarbasis. Wil je meer advies over PV panelen of een gerichte prijs om ze te laten installeren? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen PV en zonnepanelen?

Helemaal niets. PV panelen is puur een andere benaming voor zonnepanelen.

Wat is het PV vermogen?

PV panelen kunnen een Wattpiek vermogen van tussen de 200 en 500 Wattpiek hebben. De meeste PV panelen die op dit moment worden geplaatst hebben een Wattpiekvermogem van tussen de 350 en 400 Wp. 

Heb je voor PV panelen omvormers nodig?

Ja. Een PV paneel (of zonnepaneel) heeft altijd een omvormer nodig, zodat de opgewekte gelijkstroom kan worden omgezet naar bruikbare wisselstroom.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website