PERC zonnepanelen: een hoger rendement en meer voordeel | KVINL.NL

PERC zonnepanelen: een hoger rendement en meer voordeel

PERC zonnepanelen: een hoger rendement en meer voordeel

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Als je het huis wilt verduurzamen, wilt besparen op je stroomkosten en wilt bijdragen aan een beter milieu, zijn zonnepanelen een serieuze overweging. In vrijwel iedere straat vind je tegenwoordig huizen die voorzien zijn van zwarte of blauwe zonnepanelen die het zonlicht omzetten naar bruikbare stroom. Omdat het zonlicht een onuitputtelijke bron van energie is, is het ten eerste milieuvriendelijk en ten tweede ook een goedkope energiebron. Toch kun je flink wat keuzes maken als je zonnepanelen aanschaft. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor PERC zonnepanelen. Maar wat zijn PERC zonnepanelen en waarom zou je juist voor deze soort kiezen?

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat zijn PERC zonnepanelen?

PERC zonnepanelen zijn feitelijk niets of minder dan zonnepanelen met PERC-technologie. PERC staat voor Passivated Emitter Rear Cell. Dat betekent dat het zonnepaneel een passief gemaakt cel-achterkant heeft. Dat biedt wat voordelen ten opzichte van een traditioneel zonnepaneel. Het grote verschil is dat een PERC zonnepaneel een foton kan weerkaatsen en dat alsnog wordt omgezet naar een elektron. Wat er uiteindelijk voor zorgt dat het omgezet kan worden naar bruikbare energie.

Hoe werkt het?

Dat vergt iets meer uitleg. Bij een normaal zonnepaneel wordt het licht opgevangen en de fotons worden omgezet naar electrons. Wat er uiteindelijk voor zorgt dat het zonlicht wordt omgezet naar bruikbare energie. Zonlicht heeft bepaalde golflengten, waarbij langere golflengten licht pas veel dieper in de zonnecel worden omgezet naar energie. Zonder een PERC-laag is de kans aanwezig dat het rode licht (wat vaak langere golflengtes licht is) de achterkant van het zonnepaneel bereikt, maar dat de fotons toch niet naar electrons worden omgezet. Met andere woorden: je kunt er geen bruikbare energie mee genereren. Bij een zonnepaneel met een PERC-laag werkt dat anders.

Bij een zonnepaneel met een PERC-laag wordt het licht weerkaatst en bij een tweede poging alsnog omgezet naar een elektron. De kans dat het opgevangen zonlicht dus ook echt energie oplevert, is bij een PERC zonnepaneel veel groter. Vooral in Nederland en België zijn PERC zonnepanelen interessant, omdat het hier en bij onze zuiderburen vaak bewolkt is. PERC zonnepanelen kunnen zelfs bij bewolkt weer meer rendement opleveren dan normale zonnepanelen, omdat ze een veel breder lichtspectrum benutten om energie op te wekken.

Hoeveel stroom levert een zonnepaneel bij bewolkt weer?

Bij bewolkt weer renderen normale zonnepanelen minder dan PERC zonnepanelen. Normale zonnepanelen leveren bij bewolkt weer tussen de 10% en 25% minder energie op, terwijl dat bij PERC zonnepanelen een stuk lager is. Je kunt dus meer energie opwekken als je voor deze technologie kiest, ondanks dat het bewolkt is. Als we uitgaan van een energieopbrengst van ongeveer 420 kWh op jaarbasis, zien we dat normale zonnepanelen bij bewolkt weer slechts 315 kWh tot 372 kWh opleveren. 

Een andere reden waarom PERC zonnepanelen meer rendement opleveren, heeft te maken met het feit dat ze minder warm worden dan normale zonnepanelen. Warmte zorgt er ook voor dat zonnepanelen minder renderen. Doorgaans is dat 0,4% per graad. Bij PERC zonnepanelen is dat veel minder het geval, omdat er minder energie wordt omgezet naar warmte. Wat dus ook een voordeel oplevert.

Hoe weet ik het vermogen per zonnepaneel?

Je investeert in een oplossing waarmee je zelf energie kunt opwekken. Zoals gezegd heb je in Nederland het meeste baat bij PERC zonnepanelen, omdat die ook met bewolkt weer meer rendement opleveren dan normale zonnepanelen. Uiteraard wil je wel weten hoeveel je zonnepanelen oplevert en het liefst wil je ook een berekening per paneel kunnen maken. Wat helaas niet mogelijk is.

Wat betekent 400 Wp bij zonnepanelen?

Je kunt wel een berekening maken voor de complete installatie. Hierbij moet je met een aantal dingen rekening houden. Ten eerste heeft een zonnepaneel een Wattpiekvermogen van bijvoorbeeld 350 Wp of 400 Wp. Feitelijk kun je er vanuit gaan dat iedere Wattpiek ook 1 kWh aan stroom kan opleveren. Een zonnepaneel met 400 Wp kan dus in theorie ook 400 kWh aan stroom opwekken. Toch is dat niet helemaal waar, omdat je ook rekening moet houden met de correctiefactor van gemiddeld 15%. Zonnepanelen kunnen namelijk nooit 100% renderen.

Als je dus wil uitrekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, kun je de volgende rekensom toepassen;

Jaarlijks energieverbruik in kWh / Wattpiek per zonnepaneel / 0,85

Het gemiddelde wat een huishouden verbruikt, is ongeveer 3500 kWh aan stroom per jaar. Nu is de rekensom eenvoudig te maken. 3500 kWh / 400 Wp / 0,85 = 10,29. Met andere woorden, je hebt 11 zonnepanelen nodig als je dan zelfvoorzienend wilt zijn. 

Wat is op dit moment het beste zonnepaneel?

Het beste zonnepaneel dat je op dit moment kunt kopen is een glas-glas zonnepaneel in combinatie met de PERC-technologie. Dat heeft een reden. PERC zonnepanelen zijn namelijk gevoeliger voor vocht, weersomstandigheden en hebben dus ook een hogere degradatie dan normale zonnepanelen. Glas-glas zonnepanelen hebben als voordeel dat ze minder gevoelig zijn voor vocht en warmte. Die combinatie is dus ijzersterk en zorgt ervoor dat je PERC zonnepanelen ook maximaal kan renderen.

Vraag direct offertes aan

Je hebt nu een goed beeld van PERC zonnepanelen, hoe de oplossing werkt en wat de voordelen zijn. Wil je meer advies over de technologie of wil je een gerichte prijs om ze op je dak te laten plaatsen? Vraag dan direct vrijblijvende offertes aan.

Veelgestelde vragen

Wat betekent PERC?

De letters PERC staan voor Passivated Emitter Rear Cell.

Wat is een groot nadeel van PERC zonnepanelen?

PERC-zonnepanelen hebben een hogere degradatie dan normale zonnepanelen. Dat betekent dat de zonnepanelen sneller aan vervanging toe zijn. 

Zijn PERC zonnepanelen duurder?

PERC zonnepanelen zijn niet duurder dan normale zonnepanelen. Feitelijk zijn ze zelfs goedkoper, omdat ze op dit moment ook massaal worden geproduceerd.

Welke PERC zonnepaneel is het beste?

Een glas-glas zonnepaneel met de PERC-technologie is de beste keuze die je op dit moment kunt maken.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website