Overkapping met zonnepanelen plaatsen? Dit zijn de mogelijkheden | KVINL.NL

Overkapping met zonnepanelen plaatsen? Dit zijn de mogelijkheden

Overkapping met zonnepanelen plaatsen? Dit zijn de mogelijkheden

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Overkappingen zijn evenals een carport immens populair. Een overkapping wordt in de tuin neergezet met als doel om een plekje in de schaduw te creëren. In de zomer, maar zelfs op koude dagen kun je prima onder een overkapping zitten en je bent dan beschermd tegen het felle zonlicht en barre weersomstandigheden. Een carport is weer ontzettend handig als je de auto op je eigen terrein wilt parkeren of als je bijvoorbeeld een elektrische auto bij je huis wilt kunnen opladen. Het is nog slimmer als je een overkapping met zonnepanelen laat plaatsen, maar kan dat wel en welke mogelijkheden zijn er dan?

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat is het nut van zonnepanelen?

De meeste mensen weten inmiddels wel wat zonnepanelen zijn, maar laten we nog even stilstaan bij het nut van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn panelen die doorgaans op het dak van een woning worden geplaatst en het zonlicht opvangen. Het zonlicht wordt gebruikt voor het opwekken van energie dat met behulp van een omvormer wordt omgezet naar bruikbare wisselstroom. Op die manier kun je zelf energie opwekken en dus flink wat geld besparen op je energierekening. Of een elektrische auto gratis opladen als je voldoende energie opwekt.

Kun je zonnepanelen als dakbedekking gebruiken?

Bepaalde zonnepanelen kunnen prima als dakbedekking functioneren. In plaats van andere dakbedekking kies je voor dakplaten met geïntegreerde zonnepanelen. Zo heb je een dakbedekking en energiebesparende oplossing in één. Daarom is het ook heel eenvoudig om een overkapping met zonnepanelen te plaatsen, want in plaats van de standaard platen voor op een overkapping kies je voor deze speciale platen die voldoende licht doorlaten en ook nog eens bruikbare energie opwekken. Je zou ook kunnen kiezen voor glas-glas zonnepanelen, zodat het dak ook transparant is en voldoende zonlicht kan doorlaten.

Kunnen zonnepanelen op een veranda?

Glas-glas zonnepanelen en de speciale platen met geïntegreerde zonnepanelen, kunnen ook gebruikt worden voor op een veranda. Er zijn dan nog twee mogelijkheden waarmee je zonnepanelen op een veranda kunt monteren. Bij een bestaande veranda laat je het dak aanpassen naar een dak met zonnepanelen of je kiest voor een complete oplossing als je een veranda koopt. Bij de aanschaf van een veranda kun je namelijk kiezen voor modellen die al zijn voorzien van zonnepanelen.

Kunnen zonnepanelen op een carport?

Datzelfde geldt voor een carport. Bestaande carports kun je laten bedekken met zonnepanelen terwijl je bij een nog te bestellen carport kunt besluiten om een carport met zonnepanelen te kopen. Deze zogenaamde solar carports worden dus met zonnepanelen geleverd. Zonnepanelen op een carport zijn enorm handig, omdat de carport vaak wordt neergezet als je ook een elektrische auto hebt die je op je eigen terrein wilt opladen. En veel laadpalen kun je rechtstreeks aansluiten op zonnepanelen. Dus ook op de zonnepanelen die in de carport zijn geïntegreerd. Op die manier kun je heel voordelig of zelfs gratis je elektrische voertuig opladen.

Wat kost een overkapping met zonnepanelen?

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoeveel een overkapping met zonnepanelen kost, omdat de prijs afhankelijk is van het formaat van de overkapping. Een overkapping van 3,5 op 2,5 meter kost al snel € 2.000,-. Dan spreken we over een totaaloplossing van aluminium met geïntegreerde zonnepanelen. Maar dan ben je er nog niet. Je hebt bijvoorbeeld aanpassingen in de meterkast nodig en een eenfasige aansluiting moet omgezet worden naar een driefasige aansluiting. Dan praat je over bijkomstige kosten van zo’n € 300,-.

Wat levert een overkapping met zonnepanelen op?

Nu weet je wat een standaard overkapping met zonnepanelen kost, maar wat levert het op? Wat de zonnepanelen op een overkapping of carport opbrengen is afhankelijk van hoeveel zonlicht ze kunnen opvangen en wat het rendement is. Zonnepanelen die gericht staan op het zuiden, zuidwesten en zuidoosten vangen het meeste zonlicht en leveren dus ook het meeste op. In de ideale situatie levert de overkapping met zonnepanelen tussen de 1400 en 3500 kWh op. Afhankelijk van het formaat van de overkapping en hoeveel zonnepanelen er zijn gemonteerd. Een overkapping die veel schaduw vangt door bijvoorbeeld de bomen die in of rondom de tuin staan, levert eerder 1400 dan 3500 kWh op jaarbasis op. In geld is dat ongeveer tussen de € 950,- en € 2.500,-. Afhankelijk van het stroomtarief. In dit voorbeeld gaan we uit van een gemiddeld tarief van € 0,70 per kWh.

Als we de opbrengsten tegenover de investering van een overkapping met zonnepanelen zetten, kun je dus in het beste scenario binnen een jaar je investering terugverdienen. In een worst case scenario is dat drie jaar.

Krijg ik subsidie voor een overkapping met zonnepanelen?

Een veelgestelde vraag is of je subsidie krijgt voor een overkapping met zonnepanelen en het antwoord is ‘nee’. Zelfs voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak geeft de overheid geen subsidies meer. Die regels zijn enkele jaren geleden afgeschaft. Het is wel een voordeel dat je sinds 2023 geen btw meer betaalt over zonnepanelen. Zonnepanelen zijn tegenwoordig btw-vrij. En met een beetje geluk krijg je van de gemeente een kleine subsidie als je met zonnepanelen aan de slag gaat. Maar dat is per gemeente verschillend. Je doet er in ieder geval slim aan om altijd contact op te nemen met de gemeente om te bespreken wat er mogelijk is.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van of een overkapping met zonnepanelen mogelijk is, welke mogelijkheden er zijn en hoeveel het kost. Wil je een gerichte prijs voor een overkapping met zonnepanelen voor in je tuin? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Levert een overkapping met zonnepanelen net zo veel op als zonnepanelen op het dak?

Een overkapping met zonnepanelen kan net zo veel opleveren als de zonnepanelen die je op een dak plaatst. Echter is de opbrengst afhankelijk van het aantal panelen dat je plaatst en hoeveel zonlicht de panelen kunnen vangen.

Is een overkapping met zonnepanelen veilig?

Een overkapping met zonnepanelen is net zo veilig als een overkapping zonder zonnepanelen. Het enige verschil is dat je bij een overkapping met zonnepanelen een ander dak hebt dan bij een model zonder panelen.

Wanneer kies je voor een overkapping met zonnepanelen?

Je kiest voor een overkapping met zonnepanelen als je bijvoorbeeld geen mogelijkheden hebt om zonnepanelen op je dak neer te leggen of als je extra energie wilt opwekken voor bijvoorbeeld het opladen van elektrische voertuigen.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website