Optimizers zonnepanelen installeren? Dit moet je weten | KVINL.NL

Optimizers zonnepanelen installeren? Dit moet je weten

Optimizers zonnepanelen installeren? Dit moet je weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Zonnepanelen zijn een fantastische oplossing als je er plek voor hebt en ook de behoeften hebt om zelf energie op te wekken. Het is haast niet voor te stellen dat niemand er baat bij heeft, want de energieprijzen zijn torenhoog en als je geen groene stroom afneemt ben je ook nog eens minder milieubewust bezig. Met zonnepanelen kun je zowel kosten besparen op je stroomverbruik als een steentje bijdragen aan een beter milieu. Ondanks dat zonnepanelen een goede oplossing is, zitten er ook haken en ogen aan. Ze kunnen bijvoorbeeld minder opbrengen als er geen zonlicht is of als er andere factoren in het spel zijn, zoals vuil, schaduw, defecten en incorrecte plaatsing. Maar gelukkig kun je de opbrengst van je zonnepanelen maximaliseren als je kiest voor een oplossing, zoals optimizers voor je zonnepanelen.

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat zijn optimizers zonnepanelen?

Een zonnepaneel kan minder opbrengen door bijvoorbeeld zaken, zoals vuil en stof, schaduw of een defect. Ook als een zonnepaneel niet in de correcte hoekopstelling is geplaatst, kan een paneel al snel tot wel 25% minder stroom opwekken. Boven op de correctiefactor van 15%, omdat er nagenoeg geen zonnepaneel is die 100% kan opleveren. Dan praat je dus al snel over een verlies van wel 40%. Het grote nadeel van zonnepanelen systemen is dat het complete systeem aan zonnepanelen minder opbrengt als bijvoorbeeld 1 of 2 panelen minder goed functioneren dan de anderen die je op het dak hebt liggen. 

Met optimizers zorg je ervoor dat een zonnepaneel zijn maximale potentieel haalt en nog belangrijker, ieder zonnepaneel wordt afzonderlijk aangestuurd. Met als resultaat dat een minder goed presterend zonnepaneel geen invloed meer heeft op je complete installatie.

Hebben optimizers zin?

Het korte antwoord op de vraag of optimizers zin hebben is dus “ja”, want je kunt er behoorlijk veel verlies aan zonne-energie mee voorkomen. Nu vraag je jezelf wel af wat een optimizer dan opbrengt. Stel dat je een zonnepaneel hebt dat meer schaduw vangt dan anderen en een rendement van 70% oplevert. Een optimizer verhoogt het rendement naar 85%, wat andere zonnepanelen die wel genoeg zonlicht vangen opleveren. Hierin houden we dus ook rekening met de correctiefactor van ongeveer 15%. 

In geld uitgedrukt levert een zonnepaneel die in de schaduw ligt en zonder optimizer een besparing op van € 147,-. Uitgaande van een zonnepaneel die op jaarbasis 420 kWh stroom kan opwekken en een hoog energietarief van € 0,70 per kWh. Met een optimizer kun je die besparing verhogen naar € 168,- op jaarbasis. Vermenigvuldig dat met het aantal zonnepanelen dat je plaatst, bijvoorbeeld 10, en dan spreken we dus al snel over een voordeel van € 1.680,- op jaarbasis op je stroomrekening.

Hoeveel panelen kan je op 1 optimizer aansluiten?

Ieder zonnepaneel heeft ook zijn eigen optimizer. Die doorgaans tussen het zonnepaneel en de omvormer wordt geplaatst. In sommige gevallen is het mogelijk om 2 zonnepanelen op 1 optimizer aan te sluiten. Het voordeel is dat je minder optimizers nodig hebt en dus op de kosten bespaard, maar het nadeel is weer dat je ook zonnepanelen aansluit die helemaal niet geoptimaliseerd hoeven worden. Nu is dat geen groot nadeel, omdat je lastig kunt voorspellen welk zonnepaneel minder oplevert en een negatief effect heeft op je complete installatie.

Optimizers zonnepanelen geïntegreerd 

Je kunt ook kiezen voor zonnepanelen met geïntegreerde optimizers. Op die manier hoef je geen losse optimizers te kopen en is het installeren ook minder arbeidsintensief voor de installateur die je kiest. Uiteraard zijn de zonnepanelen met een geïntegreerde optimizer wel duurder dan een paneel zonder optimizer. En bij een kapotte optimizer moet het complete zonnepaneel gerepareerd of vervangen worden, terwijl bij een losstaande optimizer het zonnepaneel gewoon op zijn plek kan blijven liggen. Alleen de optimizer moet dan vervangen worden. 

De voordelen van optimizers zonnepanelen op een rij

Laten we alle voordelen van optimizers zonnepanelen op een rijtje zetten:

  • Zonnepanelen die minder opbrengen bereiken hun maximale potentieel
  • Het complete systeem wordt flexibeler
  • Gericht zicht op welk paneel wel, minder goed of niet functioneert
  • Geen verlies meer over de complete installatie
  • Kleiner risico op kortsluiting, blikseminslag, brand en schade

De nadelen van optimizers zonnepanelen

Ook optimizers zonnepanelen hebben een paar nadelen en we hebben die voor je op een rijtje gezet:

  • Zonnepanelen met optimizers zijn duurder
  • Meer onderdelen betekent groter risico op defecten en meer onderhoud
  • Meer energieverlies, omdat een optimizer ook energie verbruikt

Zoals je ziet wegen de nadelen niet op tegen de voordelen en is een investering in zonnepanelen met optimizers ontzettend slim. Vooral als je te maken hebt met wisselvallige omstandigheden, veel kans op schaduw en een situatie waarin het niet mogelijk is om de zonnepanelen altijd in de gewenste hoekopstelling te plaatsen.

Hoeveel kosten optimizers zonnepanelen?

Welke optimizer zonnepanelen je koopt is afhankelijk van de capaciteit van je zonnepanelen. De gemiddelde kosten zijn ongeveer € 60,- per optimizer en de beste keuze zijn optimizers van merken, zoals SolarEdge en Enphase, die samen ongeveer 90% van de markt in handen hebben. Als we dus uitgaan van een zonnepanelen systeem met 10 zonnepanelen, ben je ongeveer € 600,- meer kwijt. 

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat optimizers zonnepanelen zijn, of ze interessant zijn om te laten installeren en met welke kosten je te maken krijgt als je voor die oplossing kiest. Wil je gericht advies of een gerichte prijs om je zonnepanelen uit te breiden met optimizers? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Wat is beter: optimizer zonnepanelen of zonnepanelen met micro-omvormer?

In de wereld van zonnepanelen kun je jouw systeem maximaliseren door te kiezen voor optimizers, maar je kunt ook kiezen voor zonnepanelen met micro-omvormers. Bij dit systeem heeft ieder paneel zijn eigen kleine omvormer en heb je dus ook geen centrale omvormer meer nodig. Ook een minder presterend zonnepaneel heeft hierbij geen invloed meer op het volledige zonnepanelen systeem. Een groot voordeel is dat een systeem met micro-omvormers minder energie verbruikt dan een systeem met optimizers, maar de keerzijde van de medaille is wel dat een systeem met micro-omvormers een stuk duurder is.

Wat is een optimizer?

Een optimizer is feitelijk niets meer of minder dan een chip die ervoor zorgt dat ieder zonnepaneel maximaal rendeert en afzonderlijk aanstuurt.

Levert een optimizer zonnepanelen altijd meer op?

Niet per se, want het is per situatie afhankelijk of een zonnepaneel wel geoptimaliseerd moet worden. Soms is dat helemaal niet nodig en dan maak je extra kosten, terwijl dat helemaal niet nodig is. Laat je daarom ook goed adviseren door een specialist alvorens je optimizers aanschaft.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website