Omvormer zonnepanelen nodig? Dit wil je weten | KVINL.NL

Omvormer zonnepanelen nodig? Dit wil je weten

Omvormer zonnepanelen nodig? Dit wil je weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Zonnepanelen zijn een goede investering. Je kunt er zelf energie mee opwekken en op die manier kun je flink wat geld besparen op je energierekening. Het is ook nog eens beter voor het milieu, omdat je geen fossiele brandstoffen meer nodig hebt voor het stroomverbruik. Een nadeel is dat je bij het uitzoeken van zonnepanelen een hoop keuze hebt en dat je op een aantal dingen moet letten. Zoals de omvormers van zonnepanelen. Maar wat is de omvormer zonnepanelen en waar heb je ‘m nodig?

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat is een omvormer zonnepanelen?

Heel simpel uitgelegd is een omvormer zonnepanelen niets meer of minder dan een kastje dat gelijkstroom kan omzetten naar wisselstroom. Zonne-energie is namelijk altijd gelijkstroom en de stroom, wat uit je stopcontact komt, is wisselstroom. In het proces van energie opwekken en verbruiken moet er dus iets gebeuren om de zonne-energie in bruikbare stroom om te zetten. En daar komt een omvormer om de hoek kijken.

Wat doet een omvormer?

Een omvormer heb je altijd nodig, want het apparaat zorgt ervoor dat zonne-energie en feitelijk de gelijkstroom die wordt opgewerkt, wordt omgezet naar bruikbare wisselstroom. Huishoudelijke apparaten, lampen en andere elektronica met een stroomvoorziening, werken niet op gelijkstroom. Zonder omvormer kan je wel energie opwekken, maar feitelijk heb je er niets aan. Tenzij je kiest voor een laadpaal voor de elektrische auto die wel direct op zonnepanelen aangesloten kan worden en dus wel gebruikmaakt van gelijkstroom.

Verschillende soorten omvormers

Er zijn verschillende soorten omvormers verkrijgbaar, wat de keuze ook iets lastiger maakt. Laten we de verschillende omvormers bespreken.

Centrale omvormer

De centrale omvormer is de meest gangbare omvormer die je kunt kopen voor zonnepanelen. Het systeem wordt tussen de zonnepanelen en de meterkast geplaatst en hierin vindt dus het proces plaats dat de opgewekte gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom en via de meterkast in je woning wordt gedistribueerd.

Micro-omvormer

Een micro-omvormer is een kleine versie van het systeem dat op het frame van een zonnepaneel wordt gemonteerd. Ieder zonnepaneel wordt ook van een micro-omvormer voorzien, wat de complete installatie iets duurder maakt. Een groot pluspunt is dat als bepaalde panelen vies zijn en niet optimaal kunnen presteren, de rest van de zonnepanelen wel stroom kunnen opwekken. Wat bij andere type omvormers niet mogelijk is.

String omvormer

Bij een string omvormer wordt een serie van zonnepanelen aangesloten. Vaak met MPP-tracker, zodat de serie optimaal kan presteren. String omvormers zijn handig als je een serie wilt monitoren. 

MTL-omvormer

Een MTL-omvormer werkt in principe hetzelfde als een string omvormer, maar bij een MTL-omvormer kun je verschillende series parallel aansluiten. Wat vooral handig is als de series verschillende liggingen hebben.

Waar moet je opletten bij een omvormer voor zonnepanelen?

Welke omvormer je kiest, is afhankelijk van het type zonnepaneel dat je kiest en de situatie. Een omvormer zonnepanelen wordt doorgaans op een niet-verwarmde zolder, in de meterkast of in een garage geplaatst. Bepaalde modellen kunnen ook buiten worden geplaatst, maar dan moeten ze wel weersbestendig zijn. Micro-omvormers worden altijd onder een zonnepaneel en aan het frame gemonteerd en zijn dus per definitie geschikt voor buiten. 

De plaatsing van een omvormer is cruciaal, want een verkeerde plaatsing resulteert in een mindere performance van je zonnepanelen installatie. In de regel mogen de kabels tussen omvormers, zonnepanelen en de meterkast niet langer zijn dan 10 tot 20 meter. Hoe langer de kabel, des te meer verlies er kan optreden. 

De levensduur van een omvormer zonnepanelen is ook lager dan die van de zonnepanelen zelf. Zonnepanelen hebben een verwachte levensduur van tussen de 15 tot wel 30 jaar, maar omvormers gaan gemiddeld 10 jaar mee. Iedere 10 jaar moet de omvormer vervangen worden en de kosten hiervan zijn gemiddeld € 1.200,- per omvormer. De prijs is inclusief montage door een erkende installateur.

Hoeveel zonnepanelen kun je aansluiten op een omvormer?

Hoeveel zonnepanelen je op een omvormer kunt aansluiten, is afhankelijk van het type zonnepaneel, de totale capaciteit van je installatie en het vermogen van de omvormer. Stel dat je een zonnepanelen installatie van in totaal 3000 Wattpiek hebt. Dan heb je dus ook een omvormer van 3000 Watt nodig. Het liefst een iets grotere of kleinere omvormer zonnepanelen, zodat je nooit capaciteit tekort komt en kans krijgt op een verhoogde degradatie van je installatie.

Kun je bijvoorbeeld wel 10 zonnepanelen met een totale capaciteit van 3000 Wattpiek aansluiten als je een omvormer van 3500 Watt hebt? Dat kan heel goed, maar een omvormer van 2800 Watt is dus niet mogelijk. Althans, de kans op problemen is groter en dat wil je voorkomen.

Kan elke omvormer op elk zonnepaneel?

In principe kan elke omvormer op elke zonnepaneel, maar een installateur kan op basis van de situatie inschatten welke omvormer zonnepanelen de beste keuze is. De ligging van de zonnepanelen, de hellingshoek van het dak en het soort zonnepaneel, zijn allemaal factoren die meespelen in de keuze die gemaakt wordt. Als leek heb je daar misschien te weinig kennis van om een goede beslissing te kunnen maken en dan is de hulp van een erkende specialist meer dan gewenst.

Wat kost een omvormer voor 10 zonnepanelen?

Voor een omvormer voor 10 zonnepanelen ben je tussen de € 800,- tot € 1.500,- kwijt. Afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen, welke omvormer je nodig hebt en voor welke installateur je kiest. Micro-omvormers zijn al snel € 150,- per stuk inclusief montage en dan komt de totaalprijs dus op € 1.500,- als je voor 10 zonnepanelen kiest. De vuistregel is dat omvormers tussen de 10% en 15% van de totaalprijs van de zonnepanelen installatie kosten.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van omvormer zonnepanelen, waarom je ‘m nodig hebt en welke keuzes je kunt of zelfs moet maken. Wil je meer advies over welke omvormer je nodig hebt of ben je op zoek naar een gerichte prijs? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Waarom heb je een omvormer zonnepanelen nodig?

Een omvormer heb je altijd nodig, zodat de gelijkstroom die door zonnepanelen wordt opgewekt omgezet kan worden naar bruikbare wisselstroom.

Kan een omvormer zonnepanelen buiten worden geplaatst?

Of een omvormer zonnepanelen buiten kan worden geplaatst, is afhankelijk van het type omvormer dat je kiest. De meeste omvormers worden binnen geplaatst, maar er zijn modellen die voor buitengebruik geschikt zijn.

Hoe lang mag een kabel tussen een omvormer en een zonnepaneel zijn?

De ideale afstand tussen een omvormer en zonnepanelen is 10 tot maximaal 20 meter. Hoe langer de kabel, des te groter is de kans op verlies. Wat ervoor zorgt dat je zonnepaneleninstallatie minder goed rendeert.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website