Meedraaiende zonnepanelen kopen? Dit moet je weten | KVINL.NL

Meedraaiende zonnepanelen kopen? Dit moet je weten

Meedraaiende zonnepanelen kopen? Dit moet je weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Zonnepanelen zijn ideaal wanneer je op een energiezuinige manier zelf elektriciteit kan opwekken en gebruiken. Met nog een ander groot voordeel dat je dus ook flink wat geld op je energierekening kunt besparen. Wanneer je op zoek gaat naar een geschikt systeem, kom je tot de ontdekking dat de keuze reuze is. Je hebt keuze uit verschillende soorten zonnepanelen en kleuren. Daaronder kun je kiezen voor meedraaiende zonnepanelen. Maar wat zijn meedraaiende zonnepanelen en zijn ze ook de investering waard?

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat zijn meedraaiende zonnepanelen?

De naam verklapt het al een beetje, maar meedraaiende zonnepanelen draaien dus mee met de zon. Met andere woorden, ze vangen altijd optimaal zonlicht op. Zodat ze continu energie opwekken. Bepaalde systemen klappen zichzelf in wanneer de zon onder gaat en klappen weer uit als de zon opkomt. Gedurende het aantal zonuren draaien de panelen mee. Zo profiteer je continu van een maximaal rendement. Terwijl je bij traditionele zonnepanelen afhankelijk bent van de richting en de hoek waarin ze zijn geplaatst.

Wat leveren meedraaiende zonnepanelen op?

Als we spreken over zonnepanelen die dus de mogelijkheid hebben om zo veel mogelijk zonlicht op te vangen, is het ook niet meer dan logisch dat ze meer opleveren dan traditionele zonnepanelen. Maar het verschil is significant. Meedraaiende zonnepanelen kunnen namelijk tot wel 40% meer energie opleveren dan traditionele zonnepanelen en dat is toch enorm interessant. Wees je er wel van bewust dat meedraaiende zonnepanelen ook een stuk duurder zijn. Daar vertellen we later in ons artikel meer over.

Verschillende systemen

Meedraaiende zonnepanelen heb je ook in verschillende soorten en maten. Feitelijk zijn er drie systemen waarvan er nog slechts 2 daadwerkelijk worden geproduceerd. De Suncycle was ooit de creatie van een Nederlands bedrijf, maar door tegenvallende verkoopcijfers en de hoge productiekosten, werd het product van de markt gehaald. Je hebt nog wel de keuze uit de Smartflower en de Sunseaker.

Wat kost een Smartflower?

De Smartflower is een waaier van zonnepanelen die aan een dikke steel zijn gemonteerd. Op die manier kunnen de panelen roteren en dus met het zonlicht meebewegen. Dit systeem heeft ook als voordeel dat de panelen worden ingeklapt wanneer het hard waait en wanneer de zon onder gaat. Zo zijn de panelen alleen actief als er zonlicht is en schades worden voorkomen wanneer het hard waait. Nu is het wel een nadeel dat het in Nederland vaak en ook hard waait. Dus de Smartflower zal relatief vaak ingeklapt in je tuin of op het terrein staan.

Het systeem heeft een complete oppervlakte van 18 m² wanneer de panelen zijn uitgeklapt. Je hebt dus wel de ruimte nodig om een Smartflower te kunnen plaatsen. Je hebt ook een goed gevulde portemonnee nodig, want een Smartflower kost al snel € 14.000,-.

Wat kost een Sunseaker?

De Sunseaker is een Nederlands product en het product heeft een zeer simpele uitstraling. Maar laat je niet misleiden door het uiterlijk, want de Sunseaker kan een zeer hoog rendement halen. De panelen staan op een paal van 3 meter hoog gemonteerd en de panelen staan direct in de juiste hoek om het meeste zonlicht op te kunnen vangen. Gedurende de dag draaien de panelen ook mee met het zonlicht. Een Sunseaker kost ongeveer € 12.000,-.

Wat kosten meedraaiende zonnepanelen in vergelijking met traditionele zonnepanelen?

Nu wil je natuurlijk weten of meedraaiende zonnepanelen een betere investering zijn dan traditionele zonnepanelen en dat is afhankelijk van de situatie. Wat betreft de prijs zijn traditionele zonnepanelen een stuk goedkoper. Als voorbeeld kosten 10 monokristallijn zonnepanelen tussen de € 4.000,- en € 5.000,-. Dat is wel een aanzienlijk verschil ten opzichte van een systeem met meedraaiende zonnepanelen. Traditionele zonnepanelen kun je ook gemiddeld binnen 7 tot 8 jaar weer terugverdienen terwijl dat bij meedraaiende zonnepanelen een stuk langer duurt. Gemiddeld duurt het 18 jaar om je investering in meedraaiende zonnepanelen weer terug te verdienen.

Is het de investering waard?

Zijn meedraaiende zonnepanelen de investering waard? Zo op het het eerste oog niet als we alleen naar de prijs kijken, maar het is wel een perfecte oplossing voor wanneer je geen opties hebt om bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak te plaatsen. Dan kun je een Smartflower of Sunseaker overwegen. Ook grootverbruikers hebben baat bij meedraaiende zonnepanelen, maar dan hebben we het niet over een gemiddeld huishouden. Dan spreken we meer over bedrijven die ook de ruimte hebben om dergelijke systemen te laten plaatsen. Gezien de oppervlakte van een Smartflower en de hoogte van een Sunseaker, hebben de meeste mensen hier geen ruimte voor.

Heb je een vergunning nodig voor meedraaiende zonnepanelen?

Dat is gelijk een mooi bruggetje naar de vergunning die je voor meedraaiende zonnepanelen vrijwel altijd nodig hebt. De systemen zijn zo groot en prominent aanwezig dat bijvoorbeeld je buren er last van hebben. Ook de gemeente kan dergelijke zonnepanelen zien als een derving van het straatbeeld. Dus je doet er slim aan om eerst even met de gemeente te bellen om te vragen wat de mogelijkheden zijn en om een vergunning aan te vragen. Voordat je een peperdure investering doet in een systeem dat je eigenlijk niet mag plaatsen en uiteindelijk ook op last van de gemeente zou moeten verwijderen.

Hoe veilig zijn meedraaiende zonnepanelen?

Een ander praktisch aspect aan meedraaiende zonnepanelen is de veiligheid en wees gerust, want ze zijn enorm veilig. Ze worden stevig op een paal of steel gemonteerd en bij de Smartflower is het zelfs zo dat de panelen automatisch inklappen als er te veel wind staat. Dus je hebt nooit kans op panelen die loskomen en zonnepanelen die schade oplopen.

Offerte aanvragen

Je hebt nu meer informatie over meedraaiende zonnepanelen. Wat het zijn, wat het doet en of het ook een slimme investering is. Je weet nu ook dat meedraaiende zonnepanelen een stuk duurder zijn dan traditionele zonnepanelen, maar dat ze ook tot wel 40% meer energie kunnen opwekken. Dat op zich heel interessant is. Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn en wat de prijs is van meedraaiende zonnepanelen? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

Heb je een vergunning nodig voor meedraaiende zonnepanelen?

Ja. In de regel heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van meedraaiende zonnepanelen. De systemen zijn zo groot en prominent aanwezig dat ze alleen met een vergunning op het terrein mogen worden geplaatst. Omdat de gemeente het als een derving van het straatbeeld kan zien, is het lastig om een vergunning te krijgen. Ook houdt de gemeente rekening met je buren. Die van dergelijke systemen last kunnen hebben.

Wat is goedkoper? Traditionele zonnepanelen of meedraaiende zonnepanelen?

Traditionele zonnepanelen zijn goedkoper dan meedraaiende zonnepanelen. De Sunseaker is het goedkoopste systeem dat al snel € 12.000,- kost. Terwijl een dak met 10 zonnepanelen nog geen € 5.000,- kost. De keerzijde van de medaille is dat meedraaiende zonnepanelen tot wel 40% meer energie kunnen opwekken.

Waar worden meedraaiende zonnepanelen geplaatst?

Meedraaiende zonnepanelen worden bijvoorbeeld in tuinen, bedrijventerreinen en weilanden geplaatst. In ieder geval op plekken waar er ook ruimte voor is. De Smartflower heeft met uitgeklapte zonnepanelen al snel een oppervlakte van 18 m² nodig.

Voor wie zijn meedraaiende zonnepanelen geschikt?

Meedraaiende zonnepanelen zijn vooral geschikt voor bedrijven die veel energie verbruiken en ook zo veel mogelijk zelf energie op een milieuvriendelijke manier willen opwekken. Gezien het hoge prijskaartje zijn meedraaiende zonnepanelen voor consumenten niet interessant. Hoewel, daar in de toekomst wellicht verandering in komt wanneer de prijzen van de systemen gaan dalen. Voor consumenten die geen opties hebben om traditionele zonnepanelen te plaatsen, kunnen meedraaiende zonnepanelen wel weer uitkomst bieden.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website