Mechanische ventilatie: alles wat je erover moet weten | KVINL.NL

Mechanische ventilatie: alles wat je erover moet weten

Mechanische ventilatie: alles wat je erover moet weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Luchten is ontzettend belangrijk voor je gezondheid en veel mensen zetten regelmatig een deur of de ramen open. Met als resultaat een frisse slaap- of woonkamer waarvan je kunt genieten. Het nadeel is dat je niet de hele dag de ramen en deuren open hebt staan. Vooral niet in de winter als het buiten ontzettend koud is. Door tijdelijk te luchten heb je eigenlijk onvoldoende tijd om de lucht in huis te verversen en daarom is ventileren een betere optie. Maar hoe moet je ventileren en wat is het nut van een mechanische ventilatie?

Wat is het nut van mechanische ventilatie?

Met een mechanische ventilatie kun je ervoor zorgen dat de lucht 24 uur per dag en 7 dagen in de week wordt ververst. Wat uiteindelijk ontzettend goed voor je gezondheid is, omdat frisse lucht vermoeidheid tegengaat, concentratieproblemen voorkomt en je kunt ook vaarwel zeggen tegen vervelende allergieën en luchtwegproblemen. Ook de luchtvochtigheid in huis daalt als de lucht continu wordt ververst. Belangrijk hierin is dat de luchtvochtigheid altijd tussen de 40% en 60% is en dat is eenvoudig te meten door een goedkope hygrometer aan te schaffen. Andere voordelen zijn bijvoorbeeld dat je de vieze geuren van het koken uit het huis krijgt en dat je geen last meer hebt van schimmelvorming.

De voordelen van mechanische ventilatie op een rijtje

 • Continu frisse en schone lucht in huis.
 • Geen allergische reacties meer door huisstofmijt.
 • Luchtvochtigheid is op een goed niveau.
 • Geen schimmelvorming meer.
 • Vocht verdwijnt uit huis.
 • Frisse geur in huis.
 • Energierekening wordt goedkoper.
 • Frisse lucht in huis in de winter.
 • Schadelijke stoffen worden uit de lucht gehaald.

De nadelen van mechanische ventilatie op een rijtje

 • Arbeidsintensieve klus om mechanische ventilatie in een woning te installeren.
 • Relatief prijzige oplossing.
 • Mechanische ventilatie kan lawaai maken (afhankelijk van het systeem dat je kiest).

Resumé betekent het dus dat mechanische ventilatie een goede oplossing is en dat je er meer voor- dan nadelen van hebt. Het is dus ook slim om in dergelijke oplossingen te investeren om het klimaat in huis of in een kantoorpand op orde te krijgen, maar ook om continu van een schone en frisse lucht te kunnen genieten. 

Wat kost mechanische ventilatie per jaar?

De kosten van een mechanisch ventilatiesysteem zijn variabel, want je hebt met een hoop factoren te maken die van invloed kunnen zijn op het verbruik. Een van de belangrijkste factoren is of de ventilatie gebruikmaakt van gelijkstroom of wisselstroom. Wisselstroom is de elektriciteit die we in huis gebruiken en een mechanische ventilatie verbruikt gemiddeld 300 kWh op jaarbasis. Als we dan uitgaan van een hoog energietarief, is dat in geld ongeveer € 210,-. Een ventilatiesysteem op gelijkstroom verbruikt gemiddeld slechts 60 kWh per jaar. Dat levert dus al snel een voordeel op van € 168,- per jaar.

Zoals gezegd spelen er verschillende factoren mee. De kosten zijn afhankelijk van bijvoorbeeld hoe vaak je de ventilator op de laagstand of de hoogstand laat draaien, het oppervlak dat geventileerd moet worden en voor welk systeem je kiest. Je kunt de kosten voor een mechanische ventilatiesysteem ook verlagen als je bijvoorbeeld zelf energie opwekt met behulp van zonnepanelen.

Waarom mag je mechanische ventilatie niet uitzetten?

Het is niet slim om een mechanische ventilatie uit te zetten, omdat je feitelijk door het uitschakelen van het systeem zijn werk teniet doet. Met als gevolg meer vocht in de woning, kans op schimmelvorming, last van allergenen en een onaangenaam binnenklimaat. Er zijn uitzonderingen wanneer de mechanische ventilatie uitgezet mag worden. Bijvoorbeeld als er onderhoud aan het systeem moet plaatsvinden. Toch spreken we dan over slechts een zeer tijdelijke uitschakeling waardoor het geen effect heeft op de effectiviteit van het ventilatiesysteem.

Wat kost mechanische ventilatie?

Het ene ventilatiesysteem is het andere niet en je hebt keuze uit verschillende oplossingen waar ook verschillende prijskaartjes aan vasthangen. Een volledig ventilatiesysteem kost al snel tussen de € 2.500,- en € 5.500,-. Afhankelijk van voor welk systeem je kiest en hoe groot het huis of het bedrijfspand is. Logischerwijs is de oplossing duurder als je een groot huis of een kantoorpand hebt. De prijs is inclusief installatie, wat ook nodig is. Je kunt een ventilatiesysteem niet zelf aanbrengen. Hoe handig je ook bent en als je niet bang bent om de handen uit de mouwen te steken. Voor een goede werking van een mechanisch ventilatiesysteem heb je de expertise nodig van een installateur die ook precies weet waar hij mee bezig is. Zodat je er ook optimaal van kunt profiteren als de oplossing eenmaal geïnstalleerd is. 

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van waarom ventileren beter is dan luchten, waarom een mechanische ventilatie nut heeft en hoeveel energie de oplossing verbruikt. Je weet ook hoeveel het ongeveer kost om een mechanische ventilatie te installeren, maar wees jezelf bewust van het feit dat ieder huis of pand anders is. En ventilatiesystemen zijn toch systemen die op maat gemaakt moeten worden. Daarom is het slim om een expert in te schakelen en om met hem of haar de mogelijkheden te bespreken. Wil je dus gericht advies en ook een prijs voor een mechanisch ventilatiesysteem bij je thuis of op kantoor? Vraag direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen mechanische ventilatie en een ventilatierooster?

Een ventilatierooster wordt doorgaans in een kozijn geplaatst en je kunt het rooster open of dicht zetten. Door het rooster te openen kun je het huis goed ventileren. Echter werkt een mechanische ventilatie beter, omdat vieze lucht wordt afgevoerd en frisse lucht het huis in wordt geblazen. Een ventilatierooster is dus goed als je vaker en langer wilt luchten, maar om echt de luchtkwaliteit in huis te verbeteren heb je veel meer baat bij een mechanische ventilatie.

Waarom levert een mechanische ventilatie voordeel op?

Ondanks dat een mechanische ventilatie geld kost, kun je er ook energie mee besparen. En dan met name een besparing op je gasrekening. Dat heeft te maken met het feit dat bepaalde systemen de afgevoerde lucht hergebruiken om het verwarmingswater op te warmen. Waardoor je dus veel minder gas hoeft te gebruiken om te kunnen stoken.

Wat moet ik doen als de mechanische ventilatie voor een te lage luchtvochtigheid zorgt?

In extremis kan het gebeuren dat de mechanische ventilatie zo goed werkt dat de luchtvochtigheid in huis onder de 40% komt. Wat niet goed is voor je gezondheid. Mocht dat gebeuren kun je het probleem oplossen door bakjes met water op de verwarming neer te zetten of om te investeren in een goede luchtbevochtiger.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website