Landscape zonnepanelen: dit is wat je moet weten | KVINL.NL

Landscape zonnepanelen: dit is wat je moet weten

Landscape zonnepanelen: dit is wat je moet weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Tijdens je zoektocht naar de beste zonnepanelen heb je niet alleen de keuze uit verschillende merken en zonnepanelen in uiteenlopende prijsklassen, maar je hebt ook een keuze in hoe je de zonnepanelen uiteindelijk op het dak installeert of laat installeren door een erkende installateur. Door de enorme hoeveelheid keuzes, kun je dus ook een goede keuze maken die in jouw situatie ook de beste is. Zodat je natuurlijk optimaal profiteert van de zonnepanelen die je kiest. Je kunt ervoor kiezen om de zonnepanelen horizontaal of verticaal te laten plaatsen, maar waar moet je op letten als je voor landscape zonnepanelen kiest?

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Kunnen zonnepanelen horizontaal liggen?

Het korte antwoord is ‘ja’. Zonnepanelen kunnen zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst. Of het ook de beste keuze is om zonnepanelen horizontaal te plaatsen of te laten plaatsen, is afhankelijk van verschillende factoren waar we in dit artikel meer over vertellen. Je hoeft niet voor een speciaal merk of model te kiezen om de zonnepanelen horizontaal of verticaal te kunnen plaatsen.

Wat zijn landscape zonnepanelen?

Landscape zonnepanelen zijn dus panelen die je horizontaal plaatst. Een kenmerk van landscape zonnepanelen is dat ze na de plaatsing breder en hoger zijn dan wanneer je ze verticaal plaatst. De naam landscape is afgeleid van het woord landschap waarmee wordt aangegeven dat de breedte van een scherm of canvas groter is dan de hoogte. 

Het verschil tussen portrait en landscape?

Naast landscape zonnepanelen kun je ook kiezen voor portrait zonnepanelen, die dus verticaal worden geplaatst. Het is het tegenovergestelde van landscape en bij portrait zonnepanelen is de breedte juist kleiner dan de hoogte. Portrait is afgeleid van het woord portret waarmee wordt aangeduid dat de hoogte van een scherm of canvas groter is dan de breedte. Portrait en landscape zijn termen die je ook terugvindt onder de instellingen van bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera of als je veel met Photoshop werkt.

Leveren landscape zonnepanelen meer op dan portrait zonnepanelen?

De grote vraag is natuurlijk of landscape zonnepanelen meer opleveren dan portrait zonnepanelen en feitelijk maakt het weinig tot niets uit of je ze horizontaal of verticaal plaatst. Uiteraard spelen een aantal factoren een rol in hoeverre een landscape of portrait plaatsing de beste keuze is. Factoren die meespelen hebben vooral te maken met hoeveel zonlicht het dak vangt en of je te maken hebt met schaduw van bijvoorbeeld omliggende gebouwen en bomen. Een dakraam of dakkapel kan ook een belemmerende factor zijn in het horizontaal plaatsen van zonnepanelen.

Hoe plaats je zonnepanelen op een schuin dak?

Op een schuin dak kun je de zonnepanelen zowel horizontaal als verticaal plaatsen. Landscape zonnepanelen zijn mooier, omdat de breedte van een dak in de regel groter is dan de hoogte, maar de montage van portrait zonnepanelen is wel goedkoper. Welke optie de beste is, is afhankelijk van de schaduw van gebouwen en bomen en de beschikbare ruimte. Voor portrait zonnepanelen heb je meer ballast nodig, omdat ze hoger zijn en dus gevoeliger zijn om veel wind te vangen.

Hoe plaats je zonnepanelen op een plat dak?

Ook voor op een plat dak kun je kiezen voor zowel portrait als landscape zonnepanelen en ook hier geldt weer dat er weinig verschil in opbrengsten is. Daarnaast ben je ook weer afhankelijk van de ruimte die beschikbaar is. Landscape zonnepanelen zijn vaak wel de betere keuze, omdat je meer ruimte tot je beschikking hebt. Je kunt ze bijvoorbeeld dichter tegen de dakrand plaatsen, omdat ze minder goed opvallen dan portrait zonnepanelen. Op een plat dak is het installeren van landscape portrait ook goedkoper dan het plaatsen van portrait zonnepanelen.

Wat zijn de voordelen van landscape zonnepanelen?

Landscape zonnepanelen hebben een aantal voordelen.

Goedkoper om te plaatsen

Landscape zonnepanelen zijn goedkoper om te plaatsen als je ze op een plat dak wilt monteren. Het prijsverschil per paneel is slechts een paar tientjes, maar als je veel panelen laat plaatsen kunnen die paar tientjes al snel een besparing van honderden euro’s opleveren.

Landscape zonnepanelen zijn mooier

Het zonnepaneel zelf wordt er niet mooier op, maar door ze horizontaal neer te zetten vallen ze veel minder op dan wanneer je voor portrait zonnepanelen kiest. Dat oogt een stuk mooier en rustiger.

Minder ballast nodig

Je hebt minder ballast nodig, omdat zonnepanelen die horizontaal zijn geplaatst minder gevoelig zijn voor het vangen dan wind dan portrait zonnepanelen.

Wat zijn de nadelen van landscape zonnepanelen?

Ieder product heeft zijn voor- en nadelen en dat geldt ook voor landscape zonnepanelen.

Duurdere oplossing

Wanneer je landscape zonnepanelen op een schuin dak wilt laten plaatsen, ben je meer geld kwijt. De installatie is iets duurder, maar we praten dan over een prijsverschil van een paar tientjes per paneel. Maar als je veel panelen kunt en wilt plaatsen, moet je dus rekening houden met een prijsverschil van enkele honderden euro’s.

Meer belemmerende factoren

Met portrait zonnepanelen kun je makkelijker om een dakraam of dakkapel heen werken, maar met landscape zonnepanelen is dat lastiger. Ze zijn natuurlijk breder en de ruimte op het dak is niet onbeperkt. De keuze die je uiteindelijk maakt is dus ook voor een groot deel afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je wilt plaatsen en of er ook ruimte voor is.

Wat kosten landscape zonnepanelen?

De prijzen van landscape zonnepanelen liggen nagenoeg gelijk met die van portrait zonnepanelen, omdat het simpelweg ook dezelfde zonnepanelen zijn die je gebruikt. Ze worden alleen anders geplaatst. Voor op een plat dak ligt de prijs dus ongeveer op € 450,- per paneel inclusief montage. Voor een schuin dak ligt de prijs op ongeveer € 500,-, omdat het installeren van landscape zonnepanelen op een schuin dak duurder is. De prijs van de totale installatie inclusief montage is afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je laat plaatsen.

Aantal landscape zonnepanelenDaksoortTotale kosten inclusief montage
10Plat dak€ 4.500,-
10Schuin dak€ 5.000,-
12Plat dak€ 5.400,-
12Schuin dak€ 6.000,-
14Plat dak€ 6.300,-
14Schuin dak€ 7.000,-

Hierbij gaan wij uit van gemiddelde prijzen, maar die kunnen afwijken. De prijzen zijn afhankelijk van welk type en merk zonnepanelen je kiest en welke installateur de installatie voor zijn rekening neemt. Je moet ook rekening houden met extra kosten als je bijvoorbeeld op een plat dak ook een zonneschans wilt laten plaatsen.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat landscape zonnepanelen zijn, welke voor- en nadelen ze hebben en welke keuze de beste is. Wil je een gerichte prijs, advies of met een erkende installateur de mogelijkheden bespreken? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Heb je een vergunning nodig voor landscape zonnepanelen?

Nee. In principe heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van landscape zonnepanelen, maar het advies is om altijd informatie in te winnen bij de gemeente. Sommige gemeenten staan het namelijk niet toe om zonnepanelen te plaatsen als het niet past in het bestemmingsplan. In dat geval heb je dus wel goedkeuring en dus een vergunning nodig.

Zijn landscape zonnepanelen beter dan portrait zonnepanelen?

Dat is afhankelijk van de situatie. In bepaalde situaties kunnen landscape zonnepanelen de betere keuze zijn, maar soms is het beter om toch voor portrait zonnepanelen te kiezen. Een installateur kan je helpen om uiteindelijk de beste keuze te maken.

Kan ieder zonnepaneel horizontaal en verticaal geplaatst worden?

In principe wel tenzij anders aangegeven. Je hoeft in ieder geval niet voor speciale modellen of merken te kiezen als je voor ze horizontaal wilt monteren.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website