Kruipruimte isoleren? Wij hebben 4 tips voor je | KVINL.NL

Kruipruimte isoleren? Wij hebben 4 tips voor je

Kruipruimte isoleren? Wij hebben 4 tips voor je

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Het isoleren van een woning is een verduurzamende oplossing waarmee je niet alleen flink wat geld kunt besparen op je energierekening, maar waarmee je ook kunt bijdragen aan een beter milieu. In een goed geïsoleerd huis hoef je namelijk veel minder te stoken om van een aangename binnentemperatuur te kunnen genieten en dat zorgt dus voor minder gasverbruik. Met als resultaat lagere kosten van je energierekening en een reductie in CO²-uitstoot. Een goede stap om je woning te verduurzamen is bijvoorbeeld een kruipruimte isoleren, maar hoe pak je dat dan aan?

Op zoek naar een erkend isolatiebedrijf?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Hoe wordt de kruipruimte geïsoleerd?

De meest effectieve methode om een kruipruimte te isoleren is om vanuit de kruipruimte het isolatiemateriaal aan te brengen op de houten vloerconstructie. De houten vloerconstructie is simpel uitgelegd: de balken die onder je leefvloer lopen en op de houten vloerconstructie wordt dus de leefvloer aangebracht. Zoals een laminaatvloer, parket of een vloer van vinyl of PVC. De vloer kan ook van beton zijn gemaakt. Afhankelijk van hoe oud je huis is en voor welke constructie tijdens de bouw is gekozen.

Het isoleren van de kruipruimte wordt ook wel vloerisolatie genoemd. Het is de meest effectieve manier om je vloer te isoleren en om ervoor te zorgen dat vocht en kou vanuit de kruipruimte niet in het huis terechtkomen. Of ervoor zorgt dat je vloerverwarming effectief is. Naast deze methode om de kruipruimte te isoleren kun je ook kiezen voor bodemisolatie en vloerisolatie van bovenaf. 

Handige tips met betrekking tot de kruipruimte isoleren

De kruipruimte isoleren is een pittige klus die je ook in alle eerlijkheid het beste kunt laten uitvoeren door een specialist. Wil je toch zelf aan de slag gaan met het isoleren van je kruipruimte? Lees dan de handige tips die we voor je hebben.

Tip 1) Zorg voor een kruipruimte van minimaal 50 centimeter hoog

De ene kruipruimte is de andere niet en om je kruipruimte effectief te kunnen isoleren, moet die minimaal 50 centimeter hoog zijn. Zodat jij of de expert voldoende bewegingsruimte hebt om het isolatiemateriaal op de vloerconstructie aan te brengen. Wanneer de kruipruimte lager is dan 50 centimeter, is er nog geen man overboord. Je kunt dan bijvoorbeeld voor een andere isolatiemethode kiezen, zoals het isoleren van de bodem, of je kiest ervoor om de kruipruimte dieper te laten uitgraven.

Tip 2) Zorg ervoor dat de kruipruimte toegankelijk is

Een kruipruimte is niet altijd toegankelijk. Vaak vind je in de hal of de gang een luik die je toegang verleent tot de kruipruimte van je woning. Wanneer het luik niet aanwezig is, zul je dus eerst moeten investeren in het aanbrengen van een toegangsluik. Houd er rekening mee dat hier extra kosten aan verbonden zijn. De kosten voor het uitgraven en het aanbrengen van een toegangsluik zijn gemiddeld tussen de € 200,- en € 400,-. Afhankelijk van de werkzaamheden die verricht moeten worden en welke specialist je de klus laat uitvoeren.

Tip 3) Kies het juiste isolatiemateriaal

Voor het isoleren van de kruipruimte is het natuurlijk ook van belang dat je het juiste isolatiemateriaal kiest. Voor een kruipruimte isoleren kun je het beste kiezen voor waterafstotend materiaal met een hoge Lambda-waarde, zodat de isolatie ook effectief is. Glas- en steenwol zijn isolatiemateriaal die vaak gebruikt worden, maar het nadeel is dat in de kruipruimte leidingen en kabels lopen waar lastiger omheen te werken is met bijvoorbeeld dekens isolatiemateriaal. Daarom wordt er vaker gekozen voor een materiaal dat gespoten kan worden, zoals EPS parels. PUR-schuim wordt ook nog redelijk vaak gebruikt, omdat het PUR-schuim echt in alle hoeken, gaten en kieren komt en dus voor een goede isolatie zorgt. Met wel als nadeel dat het materiaal minder milieuvriendelijk is en voor een aantal dagen een vieze geur in en rondom het huis achterlaat.

Tip 4) Isoleren in de juiste volgorde

Wil je de complete schil van je woning isoleren? Dat is een goede investering als je duurzaam wilt wonen, maar zorg ervoor dat je wel in de juiste volgorde isoleert. Wanneer de complete woning geïsoleerd wordt, begin je altijd met het isoleren van de vloer, vervolgens de muren, ramen en kozijnen en als laatste het dak. Hiermee voorkom je dat het vocht uit de kruipruimte in de woning trekt en niet meer kan ontsnappen, omdat de muren en de daken al geïsoleerd zijn. Met als gevolg vocht in huis en een grotere kans op schimmelvorming.

Heeft isoleren kruipruimte zin?

Veel mensen vragen zich af of een kruipruimte isoleren wel zin heeft en het simpele antwoord is “ja”. En dat leggen we graag uit. Met het isoleren van de kruipruimte zorg je ervoor dat vocht en kou vanuit de kruipruimte niet meer in het huis terechtkomen. Met als resultaat dat de warmte in huis niet afkoelt en dat je geen of in ieder geval minder last hebt van vocht in huis. Heb je geïnvesteerd in een vloerverwarming? Dan is een kruipruimte isoleren zelfs cruciaal, omdat de kou en vocht vanuit de kruipruimte de effectiviteit van een vloerverwarming zeer negatief kan beïnvloeden. 

Kan je zelf je kruipruimte isoleren?

Een andere vraag die veel mensen hebben is of je ook zelf de kruipruimte kunt isoleren, want daar bespaar je namelijk kosten mee. Er hoeft immers geen expert langs te komen die je moet betalen. Ondanks dat je zelf de klus kunt uitvoeren, is het advies om altijd een specialist in te schakelen. Niet alleen vanwege het feit dat je zelf niet onder je huis hoeft te kruipen om de kruipruimte te isoleren, maar je weet dan ook zeker dat de klus goed wordt uitgevoerd en dat je er dus ook maximaal profijt van hebt.

Hoeveel kost isoleren kruipruimte?

De kosten van een kruipruimte isoleren variëren en dat heeft vooral te maken met of je de klus zelf doet of laat uitvoeren, welk isolatiemateriaal er wordt gebruikt en of er andere werkzaamheden uitgevoerd moeten worden, zoals het uitgraven van een kruipruimte, het installeren van een ventilatiesysteem in de kruipruimte en het aanbrengen van een toegangsluik. We hebben de gemiddelde kosten per m² voor je op een rijtje gezet in de onderstaande tabel.

IsolatiemateriaalKosten per m²
Glaswol€ 20,-
EPS parels€ 22,50
Steenwol€ 25,-
PUR-schuim€ 30,-
Houtwol€ 35,-
Isolatiefolie€ 40,-

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van hoe je een kruipruimte kunt isoleren, welke keuzes je kunt maken en hoeveel het ongeveer kost. Wil je een gerichte prijs en ook gericht advies van een expert? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Is een kruipruimte isoleren hetzelfde als een bodem isoleren?

Nee. Bij een kruipruimte isoleren wordt het isolatiemateriaal aan de onderkant van je vloerconstructie aangebracht, terwijl bij een bodemisolatie het materiaal op de bodem van je kruipruimte wordt gespoten.

Waarom is het ventileren van de kruipruimte belangrijk?

Het ventileren van de kruipruimte is belangrijk, zodat je geen vochtophoping onder het huis krijgt. Isolatiemateriaal is waterafstotend, maar grote hoeveelheden vocht kunnen nog steeds doordringen tot in het huis. Met een goed ventilatiesysteem voorkom je dat probleem.

Hoe een kruipruimte isoleren als die niet kan worden uitgegraven?

Als de kruipruimte te laag is en niet kan worden uitgegraven, zijn er nog steeds opties om toch je kruipruimte te isoleren. Soms is het mogelijk dat een expert van buitenaf het isolatiemateriaal in de kruipruimte blaast. Hier zijn wel bouwtekeningen voor nodig en doorgaans wordt er ook meer isolatiemateriaal gebruikt, omdat het isolatiemateriaal op gevoel wordt aangebracht.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website