Kleine windmolen kopen? Dit is wat je moet weten | KVINL.NL

Kleine windmolen kopen? Dit is wat je moet weten

Kleine windmolen kopen? Dit is wat je moet weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Je ziet ze volop langs de snelwegen in Nederland staan: windmolens! Windmolens zijn enorm handig, omdat ze de wind gebruiken om energie op te wekken. Je ziet de gigantische wieken in hoge snelheid roteren en dat levert een grote hoeveelheid groene stroom op die door de energiemaatschappijen gedistribueerd wordt. Als je een energiecontract voor groene stroom hebt, is de kans ontzettend groot dat je stroom verbruikt die met behulp van windmolens en windmolenparken is opgewekt. Wist je ook dat je een kleine windmolen voor thuis kunt kopen? 

Wat doet een kleine windmolen?

Een kleine windmolen is eigenlijk een mini-versie van de grote turbines die je dus langs de snelwegen en in aangelegde windmolenparken ziet staan. Ook deze windmolens gebruiken de wind om energie op te wekken. Dat werkt relatief simpel, hoewel de techniek complex is. De wind laat de bladen van een windmolen draaien en daarmee wordt mechanische energie opgewekt. Met behulp van een generator wordt de mechanische energie omgezet naar bruikbare energie waarmee je dus niet alleen zelf groene stroom kunt opwekken, maar ook kunt besparen op je energierekening. Je bent minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en je hoeft niet meer de hoeveelheid stroom af te nemen van een energiemaatschappij dan dat je normaliter doet.

De verschillende soorten windturbines

Als je aan de traditionele windmolen denkt, dan denk je waarschijnlijk aan die grote turbines die in het weiland staan. De windmolen voor thuis ziet er praktisch hetzelfde uit, maar dan wel een stuk kleiner. De traditionele windmolen is echter niet het enige model dat je kunt kopen. Je kunt ook kiezen voor de Darrieus, die gebogen wieken heeft en hoge snelheden kan halen. Voor de beste prestaties is de Darrieus de beste keuze, maar het is ook het model dat voor de meeste geluidsoverlast zorgt. De Savonius is ook een goed alternatief als je een windmolen voor thuis wilt kopen. Dit model lijkt op een wokkel met rotorbladen die met de wind meedraaien. Het nadeel is dat deze windmolen niet de snelheden kan halen van bijvoorbeeld de Darrieus en daardoor levert het product ook minder rendement op. Het grote pluspunt is dat de Savonius geen geluidsoverlast veroorzaakt.

Traditionele kleine windmolen:

De traditionele windmolen presteert alleen als die goed gepositioneerd staat en kan behoorlijk in het zicht staan. Door het ontwerp is het wel mogelijk om de windmolen op het dak of in een grote tuin te plaatsen. Een open terrein is de beste optie om de kleine windturbine te plaatsen, zodat die ook veel wind kan vangen.

Darrieus

De Darrieus heeft dus gebogen wieken die op hoge snelheden kunnen draaien. De wieken worden vergeleken met de vleugels van een vliegtuig en dat resulteert in een hoog rendement. De Darrieus kan ook op verschillende plekken op of rondom het huis worden geplaatst. Daarnaast is die minder zichtbaar dan het traditionele model. Het grootste nadeel is dat de turbine voor veel geluidsoverlast zorgt.

Savonius

De Savonius is een goed alternatief en de windmolen ziet eruit als een metalen wokkel die met de wind meedraait. De positie van de windmolen is dus niet heel belangrijk, maar het grote nadeel van het model is dat de wieken niet harder kunnen draaien dan de windsnelheid. Derhalve ligt het rendement van dit model een stuk lager dan bij de andere modellen, maar het is ook de variant die voor de minste geluidsoverlast zorgt.

Wat is de beste kleine windmolen?

Nu vraag je jezelf af wat dan de beste kleine windmolen is en dat is van een aantal factoren afhankelijk. Kies in ieder geval voor een bekend merk die gespecialiseerd is in het fabriceren van hoogkwalitatieve windmolens voor thuis, zodat je ook langdurig profijt hebt van de oplossing. De gemiddelde levensduur van een windmolen is ongeveer 20 jaar als die ook goed onderhouden wordt. Bekende merken, zoals Southwest Windpower, Bergey Windpower en Ampair maken hoogkwalitatieve oplossingen waarmee je zelf groene energie kunt opwekken.

Heb je een vergunning nodig voor een kleine windmolen?

Een groot nadeel van de kleine windturbine is dat je een vergunning of zelfs meerdere vergunningen nodig hebt om ze te mogen plaatsen. In iedere regio gelden er weer andere spelregels met betrekking tot het plaatsen van een windmolen. Je kunt dus ook het beste de gemeente bellen om te vragen aan welke voorwaarden je moet voldoen. Doorgaans heb je een omgevingsvergunning nodig, waarbij er streng wordt gekeken naar hoe groot een windmolen is en hoeveel geluid die maakt. In een aantal gevallen heb je ook een bouwvergunning nodig als je een windmolen wilt laten plaatsen. Houd er ook rekening mee dat het plaatsen van een windmolen lastiger is als de oplossing niet past in het bestemmingsplan van je woning.

Zonnepanelen of een windmolen laten plaatsen?

Met zowel zonnepanelen als een windmolen kun je zelf energie opwekken. Zonnepanelen is de meest gangbare keuze, omdat de installatie een stuk goedkoper is dan een kleine windmolen voor thuis. Echter kan een windmolen meer energie opleveren en vooral in Nederland waar het vrijwel altijd waait. Zonuren zijn in dat opzicht beperkt en daarom leveren zonnepanelen over de periode van een jaar minder energie op dan een windmolen.

Een gemiddelde windmolen levert ongeveer 2200 kWh op jaarbasis op. Als je nagaat dat het gemiddelde verbruik van een huishouden 3500 kWh is, kun je dus ruim 60% op je stroomkosten besparen

Wat kost een kleine windmolen voor thuis?

Maar je moet de opbrengst ook afzetten tegen die kosten die je moet maken. Een gemiddelde windturbine voor thuis kost al snel € 10.000,-. Inclusief de nodige vergunningen die je nodig hebt en de installatiekosten. Dat is een fors bedrag dat je ook niet heel snel terugverdient. Als we uitgaan van een gemiddeld tarief van € 0,70 per kWh, betekent het dat je de investering binnen 7 jaar kunt terugverdienen. Ter vergelijking zijn zonnepanelen binnen 5 jaar terug te verdienen, maar dan spreken we wel over de gunstigste situatie.

Offerte aanvragen

Nu je een goed beeld hebt van wat een kleine windmolen is, wat het kost en wat de oplossing kan opleveren, wil je misschien meer weten over de oplossing of wil je een gerichte prijs om een windmolen bij je thuis te laten installeren. Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Mag je zomaar een windmolen thuis plaatsen?

Nee. Je moet in overleg met de gemeente, omdat je doorgaans een omgevings- en bouwvergunning nodig hebt voor het laten plaatsen van een kleine windturbine.

Zijn kleine windmolens veilig?

Ja. Hoogkwalitatieve windmolens van bekende merken, zoals Southwest Windpower, zijn veilige producten die je gerust op je huis of in de tuin of op het land kunt plaatsen.

Maakt een windmolen lawaai?

Ja. De meeste windmolens maken een hoop lawaai dat als storend kan worden ervaren. Er zijn modellen die minder geluid produceren, maar in de basis zorgen deze ontwerpen ervoor dat ze ook veel minder energie kunnen opwekken.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website