Isolatiefolie raam kopen? Dit moet je weten | KVINL.NL

Isolatiefolie raam kopen? Dit moet je weten

Isolatiefolie raam kopen? Dit moet je weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Je wilt het liefste zoveel mogelijk warmte binnen houden, maar dat kan alleen als de thermische schil van je woning goed geïsoleerd is. Niet alleen de vloeren, muren en daken moeten goed geïsoleerd zijn, maar ook je ramen. Via je ramen kan enorm veel warmte ontsnappen met als gevolg dat je meer moet stoken en dus ook een hogere energierekening krijgt. Gelukkig is er een oplossing waarmee je de ramen goed kunt isoleren en dat is isolatiefolie voor het raam. Maar hoe werkt de oplossing en heeft het überhaupt wel zin om met isolerende folie aan de slag te gaan?

Wat is isolatiefolie voor het raam?

Isolatiefolie voor het raam is een handig product waarmee je dus de ramen van je woning kunt isoleren. Het is simpelweg folie dat over de ramen wordt geplakt om ervoor te zorgen dat eventuele lekken worden gedicht en de warmte in huis blijft. Ideaal als je bijvoorbeeld geen dubbel glas of zelfs HR ++ glas hebt laten installeren en als je woning is voorzien van alleen enkel glas.

Heeft isolerende raamfolie zin?

Veel mensen vragen zich af of isolerende raamfolie überhaupt wel zin heeft, want hoe goed kan een stuk plastic folie de ramen isoleren? Behoorlijk goed weten wij uit ervaring en het is een goed alternatief als je bijvoorbeeld geen geld hebt voor het laten plaatsen van HR ++ glas of als je in een monumentaal pand woont en het niet is toegestaan om HR ++ glas te plaatsen. Heb je wel de mogelijkheden en het budget om voor HR ++ glas te kiezen? Dan geniet die oplossing uiteraard de voorkeur.

Hoe effectief is isolerende raamfolie?

Met isolerende raamfolie kan je dus ervoor zorgen dat je de warmte binnenhoudt, minder hoeft te stoken en dus ook geld bespaart op je energierekening. Dat is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker, omdat je minder gebruikmaakt van fossiele brandstoffen om je woning te verwarmen. Maar hoeveel kun je raamfolie voor het raam besparen? In principe kun je met goed isolerende raamfolie ongeveer € 10,- per m² en op jaarbasis besparen. Met HR ++ glas bespaar je ongeveer € 18,- per m² per jaar.

Soort woningRaamoppervlakJaarlijkse besparing
Rijtjeshuis20 m²€ 200,-
Hoekwoning30 m² € 300,-
Twee onder een kap35 m² € 350,-
Vrijstaande woning50 m² € 500,-

De voordelen

Wat zijn nu echt de voordelen van isolatiefolie voor het raam?

  • Isolerende folie is snel en eenvoudig aan te brengen
  • Besparing op de energiekosten
  • Comfortabel binnenklimaat
  • Goedkoper dan plaatsen van HR ++ glas

De nadelen

En wat zijn de nadelen van isolerende raamfolie?

  • Minimaal kleurverschil van het raam
  • Isoleert minder goed dan HR ++ glas

Is isolerende raamfolie beter dan HR++ glas?

Het simpele antwoord op de vraag of isolerende raamfolie beter is dan HR ++ glas is “nee”. Als je de mogelijkheid en het budget hebt, is het slimmer om voor HR ++ glas te kiezen. Isolerende raamfolie is alleen een goede keuze als je geen mogelijkheden of budget hebt voor HR ++ glas en toch de ramen wilt isoleren. Het is dus een goed alternatief, maar geen primaire oplossing om je ramen te isoleren.

Wat is de beste isolerende raamfolie?

Als je toch met isolerende raamfolie aan de slag gaat of zelfs moet, wil je natuurlijk wel de beste isolatiefolie voor het raam kopen. Er zijn een aantal merken die hoogkwalitatieve oplossingen bieden, zoals Tesamoll. Hiermee kun je prima de ramen isoleren. Als je op zoek gaat naar de beste isolerende raamfolie is het wel van belang dat je kijkt naar hoe gebruiksvriendelijk het folie is en hoe eenvoudig het dus ook aan te brengen is en hoe hoog de isolatiewaarde van de isolatiefolie is. Hoe hoger de isolatiewaarde, des te beter de oplossing ook werkt.

Stappenplan aanbrengen isolerende raamfolie

Het aanbrengen van isolatiefolie voor het raam is niet heel moeilijk, maar wel een klus die secuur moet gebeuren wil je er ook optimaal van kunnen profiteren. Lees daarom ons stappenplan door voordat je met isolerende raamfolie aan de slag gaat.

Stap 1) Schoonmaken van de ruiten

Het klinkt logisch, maar je moet eerst de ruiten schoonmaken voordat je het folie aanbrengt. Zorg ervoor dat de ramen vuil- en vetvrij zijn en begin dan pas met het aanbrengen van het folie. De isolerende raamfolie kan zich veel beter hechten aan een schoon raam en je ziet geen vuil meer zitten als het folie er eenmaal op zit. Houd er ook rekening mee dat je de ramen niet meer kunt reinigen als de isolerende folie is aangebracht.

Stap 2) Op maat snijden of knippen

Isolatiefolie voor het raam wordt op een rol geleverd. Je moet zelf de folie op maat snijden of knippen. Gebruik hier de juiste gereedschappen voor, zoals een goed stanleymes of een scherpe schaar en maak ook gebruik van latjes of stevige linialen om ook recht te snijden of te knippen. Uiteraard gebruik je ook rolmaatjes en andere gereedschappen waarmee je het raam goed kunt meten.

Stap 3) Isolerende folie aanbrengen

Maak het raam een beetje vochtig (niet te nat) en breng de op maat gemaakte folie aan. Je kunt nu nog een beetje schuiven en gebruik bijvoorbeeld een liniaal om het folie goed glad te strijken. Op die manier krijg je geen last van luchtbellen. Soms is het nodig om een föhn te gebruiken voor het aanbrengen van het folie.

Hoeveel kost isolatiefolie voor het raam?

Hoe duur de isolerende folie is, is afhankelijk van het formaat. Een rol met 500 x 150 centimeter kost gemiddeld € 20,-. Met zo’n rol kun je al snel 75 vierkante meter bedekken. Dus het is een zeer lage investering als je je ramen met isolerende folie wilt isoleren.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat isolatiefolie voor het raam is, hoeveel je nodig hebt en hoeveel het ongeveer kost. Ondanks dat het een klus is die je zelf kunt uitvoeren, is het soms slim om toch een expert in te schakelen, zodat je ook zeker weet dat de isolatie goed wordt uitgevoerd. Vraag daarom direct een offerte aan voor een gerichte prijs.

Veelgestelde vragen

Worden mijn ramen donkerder als ik isolatiefolie voor het raam gebruik?

Ja. Isolatiefolie zorgt ervoor dat je ramen iets donkerder worden, maar het wordt over het algemeen niet als storend ervaren.

Kan ik isolatiefolie voor het raam gebruiken voor glas in lood ramen?

Ja. Glas in lood ramen kun je bedekken met isolatiefolie. 

Is isolerende raamfolie geschikt voor HR ++ glas?

Nee en het is ook niet nodig om een raam dat al goed isoleert te isoleren met isolatiefolie. Omdat HR ++ glas met isolatiefolie zijn warmte niet goed kwijt kan, is de kans groter op thermische breuken.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website