Infrarood paneel kopen? Wij vertellen alles wat je moet weten | KVINL.NL

Infrarood paneel kopen? Wij vertellen alles wat je moet weten

Infrarood paneel kopen? Wij vertellen alles wat je moet weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Je wil natuurlijk in een goed verwarmd huis zitten, maar je wil ook niet aan het einde van het jaar een enorme energierekening gepresenteerd krijgen. Dus je gaat op zoek naar manieren om het huis efficiënter en ook goedkoper te verwarmen. Er zijn inmiddels veel oplossingen waarmee je op gasverbruik kunt besparen en toch van een aangenaam binnenklimaat kunt genieten. Een van die oplossingen is een infrarood paneel, maar is het ook een goed alternatief om je huis goedkoper en efficiënter te verwarmen?

Wat is een infrarood paneel?

Een infrarood paneel wordt ook een IR paneel of infrarood warmtepaneel genoemd en het is een paneel dat je in een kamer kunt ophangen. Het paneel werkt op elektriciteit en straalt warmte uit. Vaak kunnen alleen bepaalde gebieden goed verwarmd worden met een IR paneel en soms moet je zelfs voor of naast het paneel zitten om ook echt van de warmte te kunnen genieten. Voor het verwarmen van een complete kamer of zelfs het complete huis zijn ze minder geschikt. Toch kun je er wel wat energiekosten mee besparen en het wordt wel interessant op het moment dat de complete thermische schil van je woning goed geïsoleerd is. 

Wat zijn de voordelen van infrarood verwarming?

Infrarood panelen hebben voordelen en vooral het slanke uiterlijk, hoe effectief ze zijn en hoe eenvoudig ze in gebruik zijn, zijn voordelen die veel mensen doen besluiten om voor deze soort verwarming te kiezen. Ze leveren ook een hoog rendement op en ze starten vreselijk snel op. Binnen enkele minuten heb je een aangename warmte waar je zit of staat en de warmte die een IR paneel afgeeft wordt doorgaans ook als zeer prettig ervaren. Een ander voordeel is dat een infrarood paneel geen lucht in beweging brengt en daardoor is de oplossing uitermate geschikt voor mensen die sneller last hebben van een huisstofmijt allergie. 

Wat zijn de nadelen van infrarood verwarming?

Een infrarood paneel is helaas niet sterk genoeg om een complete kamer of een woning te verwarmen tenzij je een goede isolatie hebt. In de meeste gevallen is het niet mogelijk met als nadeel dat je nog steeds gebruik moet maken van een centrale verwarming of een CV-ketel. Of van andere oplossingen die ook duurder en ingrijpender zijn om te plaatsen. Je krijgt ook te maken met het feit dat je de elektriciteitsdraden van een paneel het liefste wil wegwerken en bij een IR paneel is positionering ontzettend belangrijk om er ook optimaal van te kunnen genieten.

Is infrarood verwarming zuinig?

Een infrarood paneel is enorm zuinig en hoeveel stroom een paneel verbruikt is afhankelijk van de oplossing die je kiest en hoe lang je ‘m gebruikt. Doorgaans kost een paneel van 3 kW ongeveer € 0,21 per uur. Dat is dus ongeveer € 1,68 per dag en ongeveer € 600,- per jaar. In vergelijking verbruikt een gemiddeld huishouden 1500 kubieke meter gas per jaar en dat staat gelijk aan een bedrag van circa € 2.000,-. Nu is het een beetje appels met peren vergelijken, omdat je met een CV-ketel en radiatoren wel heel gemakkelijk de complete woning kunt verwarmen. Voor hetzelfde effect heb je ten eerste meer IR panelen nodig en ten tweede moet je ook aanzienlijk investeren om je huis goed te isoleren als dat nog niet het geval is.

Is infrarood verwarming goedkoper dan gas?

Feitelijk is infrarood verwarming goedkoper dan gas, maar zoals gezegd moet je met een aantal dingen rekening houden. Een infrarood paneel kan namelijk in tegenstelling tot een CV-ketel niet de complete woning verwarmen en doorgaans heeft een IR paneel alleen effect voor bijvoorbeeld de zithoek of een bepaalde ruimte waar je graag bent. Het ligt dus ook een beetje aan hoe je het paneel gebruikt of je er ook echt geld mee kunt besparen. Geef je weinig om de temperatuur in andere kamers en ruimtes van je woning en kamers en wil je het alleen warm hebben waar je zit of werkt? Dan kun je met een IR paneel prima uit de voeten. 

Wat kost een infrarood paneel aan stroom?

Hoeveel stroom een infrarood paneel verbruikt is afhankelijk van welk paneel je kiest. Zowel het formaat als het vermogen bepalen hoeveel stroom een paneel verbruikt. Kleinere panelen die ook geschikt zijn voor zeer kleine oppervlakken verbruiken slechts 0,3 tot 0,3 kW, maar grotere panelen die ook voor grotere ruimtes geschikt zijn verbruiken wel 300 kW. Houd er rekening mee dat je gemiddeld € 600,- per jaar kwijt bent aan elektriciteit als je verwarmt met behulp van infrarood panelen. 

Wat kost een infrarood paneel?

Een infrarood paneel kost al snel tussen de € 250,- en € 750,- per paneel, wat afhankelijk is van het formaat en het vermogen. Daarnaast heb je een thermostaat nodig waarmee je de panelen kunt bedienen. Dat zorgt voor nog eens € 125,- tot € 200,- aan extra kosten. In totaal ben je dus tussen de € 375, en € 950,- kwijt voor een IR paneel

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat een infrarood paneel is, hoe het werkt en hoeveel geld je ermee kunt besparen. Je weet nu ook dat een IR paneel alleen een goede keuze is als bijverwarming en dat het geen vervanger voor bijvoorbeeld de CV-ketel is. Wil je een gerichte prijs voor een infrarood paneel of heb je gericht advies nodig? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Is een infrarood paneel schadelijk voor de gezondheid?

Absoluut niet. De meeste infrarood panelen stralen lange golven uit die alleen de huid verwarmen, maar niet in de huid doordringen. Je kunt ze dus veilig gebruiken en ze zijn zelfs veiliger als we ze vergelijken met bijvoorbeeld apparaten die op gas werken.

Waar hang je een infrarood paneel op?

Het infrarood paneel kun je op verschillende manieren ophangen, maar het is afhankelijk van het paneel dat je kiest. De meeste IR panelen worden aan de muur gehangen, maar er zijn ook varianten die je tegen het plafond of op de vloer kunt bevestigen.

Welk infrarood paneel heb ik nodig voor een kamer van 30 m²?

Voor een kamer van 30 vierkante meter heb je een infrarood paneel nodig met een capaciteit van 3 kW. De vuistregel is dat je 1000 Watt (1 kW) nodig hebt voor het verwarmen van 10 m².

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website