Hoogste terugleververgoeding voor energie: welke energiemaatschappij is interessant?

Hoogste terugleververgoeding voor energie: welke energiemaatschappij is interessant?

Hoogste terugleververgoeding voor energie: welke energiemaatschappij is interessant?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Om op je energiekosten te besparen en bij te dragen aan een beter milieu, kun je zelf energie opwekken. Met behulp van zonnepanelen die je op het dak laat plaatsen of die je op een carport, tuinhuis of in de tuin zelf laat monteren. Voor de energie die je opwekt en teruglevert aan de energiemaatschappij, krijg je een terugleververgoeding. Maar welke energiemaatschappij geeft de hoogste terugleververgoeding?

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat is een terugleververgoeding?

Voordat we een antwoord geven op die vraag, is het slim om uit te leggen wat een terugleververgoeding precies is. Normaliter wek je stroom op en neem je ook nog steeds stroom af van de energiemaatschappij. Omdat zonnepanelen niet op ieder tijdstip van de dag net zo veel stroom kunnen opwekken. Het “tekort” aan energie wat je nodig hebt, wordt dus afgenomen van de energiemaatschappij. 

De stroom die je opwekt wordt van het totaal afgetrokken. Stel dat je als doorsnee gezin op jaarbasis 3500 kWh verbruikt en in totaal 3200 kWh zelf hebt opgewekt. Dan betaal je uiteindelijk voor de overgebleven 300 kWh tegen het tarief dat in je contract staat. Op dit moment is dat een gemiddeld tarief van € 0,39 per kWh. Kortom, de energierekening is € 117,-. Deze constructie staat beter bekend als de salderingsregeling.

Maar wat wordt de situatie als je bijvoorbeeld 3500 kWh hebt verbruikt en de zonnepanelen 3900 kWh hebben opgewekt? Dan hebben we te maken met een overschot van 400 kWh dat je terug levert of beter gezegd terug verkoopt aan de energiemaatschappij. Hier krijg je per kWh een vergoeding voor. Het nadeel hiervan is dat de energiemaatschappij zelf mag bepalen welke prijs ze voor de teruggeleverde energie geven.

Waar krijg je de hoogste terugleververgoeding?

De energiemaatschappijen mogen dus zelf bepalen hoeveel cent ze per teruggeleverde kWh geven. De een geeft iets meer dan de ander en er zijn ook energiemaatschappijen die een zeer goede vergoeding geven. Toch staat de vergoeding die je krijgt nooit in verhouding met het tarief dat je voor afgenomen stroom betaalt. De terugleververgoeding ligt altijd een stuk lager. Energiemaatschappijen Eneco, Oxxio en Delta geven momenteel de hoogste terugleververgoeding van € 0,09 per kWh.

Wie heeft de hoogste terugleververgoeding 2023?

Eneco, Oxxio en Delta hebben dus de hoogste terugleververgoeding in 2023, maar het is nog steeds “slechts” € 0,09 per teruggeleverde kWh. Terwijl het gemiddelde tarief voor een kWh dat je afneemt € 0,39 is. Dat is dus € 0,30 minder. Echter kan de terugleververgoeding nog lager zijn. Als voorbeeld geeft energiemaatschappij Essent slechts € 0,055 per kWh. Als we dan het voorbeeld van het overschot van 400 kWh nemen, krijg je in het beste geval een terugleververgoeding van € 36,- en in het slechtste geval een vergoeding van € 22,-. 

Hoeveel terugleververgoeding Vattenfall 2023?

Vattenfall is momenteel een van de grootste energiemaatschappijen in Nederland en veel mensen hebben dan ook een contract bij hen. Vattenfall zit wat betreft de terugleververgoeding in het middensegment. Ze geven niet de beste, maar ook niet de slechtste vergoeding. Op het moment van schrijven is de terugleververgoeding van Vattenfall in 2023 € 0,076 per kWh. In het voorbeeld van een overschot van 400 kWh aan stroom dat je teruglevert, wordt je vergoeding dus € 30,40. 

Wat levert 1000 kWh op bij teruglevering?

Bij kleine overschotten aan opgewekte energie zijn lage terugleververgoedingen geen ramp, maar het blijft zonde dat de energie veel minder waard is wanneer je het teruglevert. Bij een overschot van bijvoorbeeld 1000 kWh wordt het een ander verhaal. Tegen een normaal tarief van gemiddeld € 0,39 per kWh spreken we feitelijk over een waarde van € 390,- aan stroom. Maar wat krijg je ervoor terug als je het aan een van de genoemde energiemaatschappijen teruglevert?

MaatschappijVergoeding per kWhVergoeding 1000 kWh
Eneco€ 0,09€ 90,-
Delta€ 0,09€ 90,-
Oxxio€ 0,09€ 90,-
Vattenfall€ 0,076€ 76,-
Essent€ 0,055€ 55,-

In het beste geval verlies je dus € 300,- aan waarde. In het slechtste scenario is het verlies zelfs € 335,-. Je mag dus wel stellen dat het terugleveren van energie helemaal niet interessant is.

Zelf opgewekte energie verbruiken

Het beste is dus om de energie die je opwekt ook zelf te gebruiken, maar daar heb je weinig controle over. Je kunt de apps nauwlettend in de gaten houden en bijvoorbeeld apparaten en verlichting inschakelen op het moment dat zonnepanelen energie opwekken, maar hier heb je wel een dagtaak aan. Je ontkomt er niet aan dat er soms meer energie wordt opgewekt dan wat er wordt verbruikt. Dan wordt er automatisch teruggeleverd. 

Zolang de salderingsregeling er is, is dat geen ramp, maar als je veel meer energie opwekt dan wat je verbruikt of zodra de salderingsregeling verdwijnt (vanaf 2025), krijg je dus wel te maken met die zeer lage terugleververgoedingen die niet interessant zijn. 

Een methode om de opgewekte energie zelf te gebruiken is om een thuisaccu te kopen. Hiermee kun je energie opslaan en gebruiken wanneer je het nodig hebt. Een andere optie is om te investeren in een elektrische auto die bidirectioneel geladen kan worden. Op die manier kun je dan ook de elektrische auto als een accu gebruiken, omdat je ook de opgeslagen stroom in de accu kunt terugleveren aan de meterkast.

Wat kost een thuisaccu?

Een thuisaccu kost op dit moment tussen de € 3.000,- en € 8.000,- inclusief montage. Afhankelijk van het merk, het type en de capaciteit van de accu. Thuisaccu’s zijn op dit moment minder interessant, omdat je de investering niet kunt terugverdienen. Echter verandert de zaak als straks vanaf 2025 de salderingsregeling wordt afgebouwd en je veel meer te maken krijgt met de lage terugleververgoedingen van de energiemaatschappijen. Dan is het investeren in een thuisaccu een uitstekend idee.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van de hoogste terugleververgoeding, waar je op moet letten als je energie opwekt en teruglevert en wat de salderingsregeling is. Je weet nu ook dat je zelf opgewekte energie kunt gebruiken op het door jou gewenste tijdstip als je investeert in een thuisaccu of een elektrische auto. Wil je meer advies over thuisaccu’s of een gerichte prijs? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Wanneer stopt de salderingsregeling?

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling vanuit de overheid geleidelijk aan afgebouwd. In 2031 moet de salderingsregeling verdwenen zijn.

Waarom is een thuisaccu niet interessant?

Een thuisaccu is op dit moment niet interessant vanwege het feit dat ze duur zijn en ook niet eenvoudig terug te verdienen zijn. Daar komt verandering in als de vraag en de productie van thuisaccu’s toenemen. Dan zullen de prijzen zakken en wordt het interessant om in een thuisaccu te investeren. Ook wanneer de salderingsregeling stopt is het investeren in een thuisaccu meer dan de moeite waard.

Welke energiemaatschappij geeft de hoogste terugleververgoeding? 

Energiemaatschappijen Eneco, Oxxio en Delta geven op dit moment de hoogste terugleververgoeding van € 0,09 per kWh. De laagste vergoeding is € 0,055 per kWh van energiemaatschappij Essent.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website