Hoog temperatuur warmtepomp wel of niet installeren?

Hoog temperatuur warmtepomp wel of niet installeren?

Hoog temperatuur warmtepomp wel of niet installeren?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Een warmtepomp is een goede keuze als je het huis wilt verduurzamen, maar wat is het en hoe maak je de juiste keuzes? Een warmtepomp gebruikt natuurlijke bronnen om warmte in huis te creëren. Zoals de buitenlucht, de bodem en het grondwater. Welke natuurlijke bron wordt gebruikt om het huis op te warmen is afhankelijk van het model dat je kiest. En dan heb je ook nog eens de keuze uit een laag of hoog temperatuur warmtepomp. Waarom zou je voor de één of de ander kiezen?

Warmtepomp offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Het verschil tussen een laag en hoog temperatuur warmtepomp

Er zit een significant verschil in een laag en hoog temperatuur warmtepomp. Het verschil is namelijk de temperatuur van het aanvoerwater. Bij een laag temperatuur waterpomp wordt warm water tussen de 50 en 55 °C geleverd terwijl dat bij een hoog temperatuur warmtepomp 80 tot wel 85 °C is. De hoog temperatuur variant is dan ook vergelijkbaar met de warmte die een HR-ketel kan leveren. De temperatuur van het aanvoerwater is niet het enige verschil, want ook met betrekking tot het uiterlijk verschillen de modellen van elkaar. Een HTV warmtepomp bestaat doorgaans uit zowel een buiten- als binnenunit terwijl dat bij een LTV waterpomp niet het geval hoeft te zijn.

De voordelen van een HTV warmtepomp

De belangrijkste reden om voor een warmtepomp te kiezen heeft te maken met het feit dat je geen aardgas meer nodig hebt om te stoken of om warm water te gebruiken en dat je dus ook een flinke euro kunt besparen op de energierekening. Maar wat zijn dan de voordelen van een hoog temperatuur warmtepomp?

Goede isolatie is niet nodig

Vanwege het feit dat een hoog temperatuur verwarming een hogere temperatuur aan warmte kan leveren, hoeft je huis ook minder goed geïsoleerd te zijn om van een aangename temperatuur te kunnen genieten. Dat scheelt bijkomstige kosten om muren, ramen en kozijnen te isoleren.

Bestaande radiatoren blijven gebruiken

Door voor een HTV warmtepomp te kiezen hoef je doorgaans geen additionele investering te doen in nieuwe radiatoren of een vloerverwarming. Dat wel nodig is wanneer je kiest voor een LTV verwarming. Je hoeft dus geen dure verbouwingen uit te voeren als je toch op een milieuvriendelijke en kostenbesparende manier wilt stoken.

De nadelen van een hoog temperatuur warmtepomp

Iedere oplossing heeft zo zijn voor- en nadelen en dat is niet anders bij een HTV warmtepomp. Ondanks dat het een milieuvriendelijke en duurzame oplossing is waarmee je al een flinke euro op de energierekening kunt besparen, is een hoog temperatuur warmtepomp niet altijd de beste keuze. Wat zijn de nadelen?

Dure aanschaf

Een HTV warmtepomp is veel duurder om aan te schaffen dan een LTV warmtepomp. De kosten kunnen soms wel twee keer zo hoog zijn. Dus je moet wel echt flink wat euro’s op je energie besparen als je de investering wilt terugverdienen. De kosten voor een LTV warmtepomp variëren tussen de € 5.000,- en € 6.500,- euro terwijl een HTV warmtepomp tussen de € 9.500,- en € 12.000,- euro kost. De exacte prijs wordt mede bepaald door of je kiest voor het laten installeren van de oplossing en of je wel of geen subsidie bij de overheid aanvraagt.

Lager rendement

Een hoog temperatuur warmtepomp heeft een lager rendement dan een laag temperatuur waterpomp. De regel is dat hoe lager de aanvoertemperatuur, des te hoger het rendement is. Ook verbruikt een HTV warmtepomp in vergelijking met een LTV warmtepomp meer energie.

Minder milieuvriendelijk

Omdat een HTV warmtepomp meer energie nodig heeft om goed zijn werk te kunnen doen, is die ook minder milieuvriendelijk dan de laag temperatuur warmtepomp.

Wanneer is het onzin om voor een HTV warmtepomp te kiezen?

Heb je een nieuwe woning die al goed geïsoleerd is of heb je een oudere woning verduurzaamd door bijvoorbeeld de spouwmuren en het dak te isoleren, HR++ of HR+++ glas te installeren en de kieren en gaten te dichten? Dan is het onzin om voor de HTV warmtepomp te kiezen, want je kunt al genieten van warm water en een aangename temperatuur met de laag temperatuur warmtepomp. De kanttekening is dat je voor de optimale werking van een LTV warmtepomp, vloerverwarming of speciale LTV radiatoren nodig hebt. Dus je moet in de regel extra kosten maken om te profiteren van de voordelen van een LTV warmtepomp. Heb je daar geen behoefte aan en is je huis niet goed geïsoleerd? Dan zou een HTV warmtepomp de betere keuze kunnen zijn.

COP waarde van een HTV warmtepomp

Of het de moeite waard is om te investeren in een hoog temperatuur warmtepomp is relatief simpel uit te rekenen. Het rendement van de oplossing wordt namelijk uitgedrukt in COP. COP staat voor Coefficient of Performance. Logischerwijs verbruikt de warmtepomp in de koudere maanden meer energie dan in de warme maanden. Daarom is het belangrijk om de waarden in ieder seizoen mee te nemen in je berekening op jaarbasis. Dit wordt ook wel SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) genoemd. De berekening van COP ziet er als volgt uit;

Het aantal kWh geleverde warmte gedeeld door het aantal kWh verbruikte energie is de COP waarde van de oplossing. Wanneer bijvoorbeeld 3 kWh aan warmte is geleverd met slechts 1 kWh verbruikt energie is de COP waarde dus 3. Hoe hoger de COP waarde des te hoger is ook het rendement.

Wanneer de COP waarde van een HTV warmtepomp lager is dan van je huidige HR-ketel, is het niet de beste keuze om voor de hoog temperatuur warmtepomp te kiezen. Tenzij je bijvoorbeeld extra investeringen wilt doen in bijvoorbeeld het isoleren van het huis, het aanleggen van vloerverwarming en het installeren van zonnepanelen. Op die manier hoeft de warmtepomp namelijk minder hard te werken om van warm water en een aangenaam klimaat te genieten.

Hoeveel verbruikt een hoog temperatuur warmtepomp?

Het is niet exact te zeggen hoeveel een hoog temperatuur warmtepomp verbruikt, want dat is van een aantal factoren afhankelijk. Zoals de buitentemperatuur, de conditie van je woning, de oppervlakte van een woning en wat de aanvoertemperatuur van het water is. Dat zijn een hoop variabelen. Toch kunnen we met wat algemene cijfers een voorzichtige berekening maken. Als we even uitgaan van het gemiddelde verbruik binnen de huishoudens in Nederland. Dit getal ligt voor temperaturen tussen de 40 °C en 85 °C op 2844 kWh.

Op het moment van schrijven zijn de gemiddelde kosten van elektriciteit € 0,74 per kWh. Dan wordt het een eenvoudige rekensom. 2844 kWh x € 0,75 per kWh = € 2104,56 aan energiekosten. Liggen deze kosten lager dan je huidige energierekening op jaarbasis? Dan is het een overweging waard om voor de HTV warmtepomp te kiezen. Belangrijke tip; Vergelijk deze hypothetische kosten met de kosten van het gasverbruik, want je verbruikt al elektriciteit wanneer je huishoudelijke apparaten en verlichting gebruikt. Die kosten blijven gelijk of stijgen of dalen iets. Met de installatie van een hoog temperatuur warmtepomp stijgen de stroomkosten, maar je gasverbruik daalt of verdwijnt.

Welke hoog temperatuur warmtepompen er zijn

HTV warmtepompen heb je in verschillende vormen en maten. Zoals gezegd gebruikt een warmtepomp natuurlijke bronnen voor het opwarmen van het water in je leidingen. Dat kan de lucht zijn, maar ook de bodem en grondwater zijn natuurlijke bronnen die gebruikt worden. Bij de variant die lucht onttrekt plaats je een buiten- en binnenunit. De lucht wordt naar binnen gezogen en met behulp van de binnenunit omgezet naar warmte. Dat weer wordt gebruikt voor het opwarmen van het water in de leidingen. Warmtepompen die grondwater of de bodem gebruiken werken vrijwel hetzelfde, maar ze gebruiken dus andere bronnen. Dat vraagt ook om een andere techniek en een ander model. Waarbij je vaak te maken krijgt met graafwerkzaamheden. Je bent in de regel ook verplicht om bij de gemeente een vergunning aan te vragen.

Een goed alternatief is de hybride warmtepomp. Die samenwerkt met je HR-ketel. Zo kun je het gebruik van gas beperken en toch besparen op je energierekening. En je draagt ook een steentje bij aan een beter milieu. Het is een prima tussenstap om je woning te verduurzamen en ook in deze situatie hoef je geen additionele kosten te maken om je huis te isoleren. Of zodanig te verbouwen, zodat de oplossing het maximale rendement kan leveren.

Offerte aanvragen 

Je hebt nu meer informatie over de hoog temperatuur warmtepomp. Je weet meer over de voor- en nadelen, wat het ongeveer kost om een HTV warmtepomp te installeren en te gebruiken en waarom je voor het model zou moeten kiezen. Wil jij een hoog temperatuur warmtepomp (laten) installeren? Vraag hier direct een vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

Wat is een tweetraps warmtepomp?

Een tweetraps warmtepomp werkt net anders dan de traditionele HTV warmtepomp. Deze apparaten bevatten doorgaans twee compressors in plaats van één en het water wordt dus ook in twee fases opgewarmd naar 80 °C.

Is het vervangen van radiatoren noodzakelijk?

Wanneer je voor een HTV warmtepomp kiest hoef je doorgaans de radiatoren in huis niet te vervangen. Je bestaande radiatoren zijn geschikt voor de hoge temperaturen die een hoog temperatuur warmtepomp kan afgeven. Bij een LTV warmtepomp is vervanging wel noodzakelijk. Je hebt speciale LTV radiatoren nodig die ook groter zijn. Met als reden om de warmte beter te kunnen verdelen.

Heb je met een HTV warmtepomp kans op koolmonoxidevergiftiging?

Nee, want in tegenstelling tot een HR-ketel worden er geen brandstoffen verbrand en kan er geen koolmonoxide ontstaan. Het is ook een belangrijke reden om voor een warmtepomp te kiezen en om afscheid te nemen van gas. Een andere reden is dat een warmtepomp ook minder onderhoud vergt dan een HR-ketel. En dat scheelt weer in de jaarlijkse kosten.

Kan ik subsidie aanvragen voor het installeren van een warmtepomp?

Ja. De overheid heeft nog altijd de zogenaamde potjes beschikbaar voor mensen die hun huis willen verduurzamen. Dat geldt dus ook wanneer je een warmtepomp laat installeren. Het bedrag ligt tussen € 500,- en € 2.500,- en de hoogte is afhankelijk van het model en het vermogen van de warmtepomp. Via de website van de Rijksoverheid kun je een subsidie aanvragen.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website