Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? | KVINL.NL

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Wil je zelf energie opwekken en je energierekening en dan met name de elektriciteitsrekening verlagen? Dan is het verstandig om te investeren in zonnepanelen. We praten over een investering en niet over kosten, omdat je de investering in zonnepanelen kunt terugverdienen. Door de flinke geldbesparing op je energierekening kun je binnen een aantal jaren de zonnepanelen terugverdienen en je hebt ook als voordeel dat een woning met zonnepanelen meer geld waard is als die verkocht wordt. Een makelaar zal een huis met verduurzamende oplossingen, zoals zonnepanelen, altijd hoger waarderen dan een woning waarin geen verduurzamende oplossingen aanwezig zijn. Maar hoeveel zonnepanelen heb je eigenlijk nodig?

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Hoeveel leveren zonnepanelen op?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is voor een groot deel afhankelijk van hoeveel stroom je jaarlijks verbruikt. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt al snel 3500 kWh op jaarbasis. Je kunt heel eenvoudig controleren hoeveel je verbruikt als je de jaarafrekening erbij pakt, maar je kunt ook je verbruik controleren aan hand van een app als je bijvoorbeeld een slimme meter hebt. Het verbruik is iedere maand en zelfs iedere dag anders, omdat je op de ene dag meer verbruikt dan op de andere. Dus het is slim om het gemiddelde verbruik over een jaar te nemen. Dat geeft een goed beeld over hoeveel stroom je verbruikt.

Een zonnepaneel levert ongeveer 240 kWh op jaarbasis op. Uitgaande van de ideale ligging en opstelling en rekening houdende met de correctiefactor van 15%. Je zou nu in principe heel eenvoudig de rekensom kunnen maken: 3500 kWh / 240 kWh = 15 zonnepanelen. Hoeveel een zonnepaneel daadwerkelijk oplevert, is afhankelijk van een aantal factoren;

  • Ligging op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten
  • Liggen ze in de ideale hoek op het dak
  • Vangt het dak veel of juist weinig schaduw
  • Het aantal zonuren per dag
  • Temperatuurverschillen per dag

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn?

Hoeveel zonnepanelen je echt nodig hebt is afhankelijk van je verbruik en dus ook andere factoren, zoals de ligging van de zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen het meeste opleveren als ze op het zuiden, zuidwesten of het zuidoosten liggen. Het is ook belangrijk dat het dak nauwelijks schaduw vangt en houd er ook rekening mee dat zonnepanelen tijdens de lente en de zomer meer stroom kunnen opwekken dan in de herfst en in de winter. Het type zonnepaneel speelt ook nog een rol, want een monokristallijn zonnepaneel heeft een veel hoger rendement dan het polykristallijn paneel. Qua verbruik moet je niet alleen rekening houden met apparaten binnenshuis, maar ook met andere vormen van verbruik, zoals bijvoorbeeld de elektrische auto die je met een eigen laadpaal oplaadt. Of denk aan andere verduurzamende oplossingen, zoals een elektrische boiler of cv-ketel of een warmtepomp waarmee je het huis verwarmt. Deze oplossingen verbruiken immers ook elektriciteit en kunnen je verbruik beïnvloeden. Je kunt dus het beste controleren hoeveel stroom je daadwerkelijk verbruikt en er goed over nadenken of je in het komende jaar oplossingen gaat installeren die het stroomverbruik kunnen verhogen. Wanneer je het verbruik goed kunt inschatten, kun je ook uitrekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn. 

Stel dat je op jaarbasis 4200 kWh aan stroom verbruikt, dan heb je dus bij benadering 18 zonnepanelen nodig. Of je ook daadwerkelijk het aantal benodigde zonnepanelen kunt plaatsen is weer afhankelijk van het formaat van je dak, want heb je wel voldoende ruimte voor het laten plaatsen van 18 zonnepanelen? Je hebt ongeveer 31 m² nodig als je dat aantal wilt plaatsen en je moet er ook rekening mee houden dat je op het dak uitdagingen tegenkomt, zoals afvoerpijpen, schoorstenen, dakkapellen en dakramen. Een zonnepaneel neemt al snel 1,5 m² aan ruimte in beslag.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5000 kWh?

Nu we een aantal gemiddelde cijfers weten, kunnen we ook berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor het opwekken van 5000 kWh aan stroom. Met een verbruik van 5000 kWh zit je wel ver boven het gemiddelde, maar het is een realistisch verbruik als je bijvoorbeeld een groot huishouden hebt, veel thuis werkt en elektrische voertuigen bij het huis oplaadt. Je zou eventueel op je energiekosten kunnen besparen door bijvoorbeeld sluipverbruik te verhelpen. Sluipverbruik komt door apparaten die in stand-by staan en door stekkers van opladers die in het stopcontact blijven zitten, terwijl je de lader niet gebruikt. Door hier slim mee om te gaan kun je al behoorlijk veel kWh op jaarbasis besparen. Investeer in oplossingen, zoals slimme stekkers, waarmee je sluipverbruik kunt voorkomen.

Als je 5000 kWh op jaarbasis verbruikt en weet dat een gemiddeld zonnepaneel 240 kWh op jaarbasis kan opleveren, heb je dus ongeveer 21 zonnepanelen nodig. En dus ook 32 m² aan vrije ruimte op het dak.

Wat kosten 10 zonnepanelen inclusief installatie?

De gemiddelde kosten van een zonnepaneel inclusief installatie liggen op ongeveer tussen de € 450,- en € 475,- per paneel. Dit is exclusief btw dat sinds 2023 ook niet meer over zonnepanelen installaties wordt berekend. Dat is al een voordeel, hoewel je in het verleden jezelf als ondernemer kon inschrijven en de btw kon terugvorderen bij de belastingdienst. Die zon gaat helaas niet meer op.

Aantal zonnepanelenPrijs
10€ 4.600,-
14€ 6.500,-
15€ 6.800,-
16€ 7.200,-
18€ 8.400,-
20€ 9.300,-

Zelf zonnepanelen installeren

Nu denk je bij jezelf dat het misschien goedkoper kan en dat klopt. De prijs van een installatie bestaat voor 70% uit materiaalkosten en 30% uit installatiekosten. Je kunt dus ongeveer 30% besparen als je de zonnepanelen zelf plaatst. Toch is het advies om de klus over te laten aan een expert, want die weet precies hoe de zonnepanelen geïnstalleerd moeten worden en de specialist heeft ook kennis van elektriciteit. Daarnaast loop je ook altijd het risico dat je tijdens het plaatsen van het dak kan vallen en dat levert soms vervelende tot zelfs zeer vervelende situaties op. 

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn en met welke kosten je te maken hebt. Wil je gericht advies en een gerichte prijs om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Kan ik zonnepanelen zelf plaatsen?

Het is mogelijk om zonnepanelen zelf te plaatsen, maar je moet wel het dak op, de juiste veiligheidsmaatregelen nemen en beschikken over het juiste gereedschap. Daarnaast moet je ook een zeer goede kennis hebben van elektriciteit en ook gecertificeerd zijn als je met zonnepanelen aan de slag gaat. Zonder de juiste gereedschappen en kennis loop je risico’s dat de installatie niet of niet goed werkt en dat je bij schade of kortsluiting en brand niet verzekerd bent.

Wat doe ik met te veel opgewekte energie?

In een gunstige situatie wek je meer stroom op dan wat je verbruikt en in die situatie heb je twee opties. Je kunt ongebruikte energie terugleveren aan de energiemaatschappij en je krijgt hier een vergoeding voor. Hoe hoog de vergoeding is, is per energiemaatschappij verschillend. Je kunt de energie ook opslaan in een accu en gebruiken wanneer je het nodig hebt. Bijvoorbeeld op de momenten dat zonnepanelen minder energie opwekken dan wat je nodig hebt.

Krijg ik een subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen?

De overheid geeft een subsidie voor verduurzamende oplossingen, zoals een plaatsing van een warmtepomp of een een zonneboiler. Voor zonnepanelen worden echter geen subsidies meer gegeven. 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Een goede vraag waar wij in ons artikel het antwoord op geven.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website