Hoeveel kost douchen in 2024?

Hoeveel kost douchen in 2024?

Hoeveel kost douchen in 2024?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Een warme douche is heerlijk en ook nog eens goed voor je spieren. Vooral wanneer je wat vaker last hebt van stijve spieren of spierpijn kan een warme douche echt een verademing zijn. Het is ook heerlijk om warm of zelfs heet te douchen wanneer het buiten koud is of vriest. Maar is warm douchen ook voordelig? Hoeveel kost douchen in 2024 eigenlijk en nog belangrijker, hoe kun je op de kosten besparen?

Op zoek naar een badkamerspecialist?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Hoe krijg je warm water?

Het is vanzelfsprekend. Wanneer je de kraan met de rode indicator opendraait, krijg je ook warm tot heet water. Ideaal voor de afwas, het omspoelen van borden en glazen en natuurlijk ook om te douchen. Warm water komt niet vanzelf en je betaalt er ook voor. Warm water kan op verschillende manieren beschikbaar worden. Bijvoorbeeld wanneer je een geiser in combinatie met een Cv-ketel gebruikt of wanneer je andere apparaten, zoals een elektrische boiler en een warmtepomp, gebruikt. Maar hoe werkt dat precies?

Warm water met behulp van een geiser

Een geiser is een handig apparaat dat water verwarmt door het langs een warmtebron te sturen alvorens het wordt afgetapt via een kraan. Geisers heb je in verschillende soorten en maten en vaak heb je een specifieke geiser nodig voor als je het water in een badkamer of in een keuken wilt verwarmen. De geiser verbrandt grondstoffen, zoals gas en propaan om het water te kunnen verwarmen.

VoordelenNadelen
Zuiniger dan een combiketelKans op koolmonoxide
Verwarmt alleen benodigd waterKan slechts één kraan tegelijkertijd aansturen
Compacte formaten beschikbaarPeriodiek onderhoud vereist

Warm water met behulp van een Hr combiketel

Een HR combiketel is een goed alternatief op de standaard combiketel of op de oplossing van een Cv-ketel in combinatie met een geiser. Het grootste voordeel is dat een HR combiketel energiezuiniger is. In nieuwbouwwoningen worden HR combiketels relatief vaak geplaatst, omdat het een zeer goede oplossing is. Afhankelijk van hoeveel warm water je verbruikt en hoe vaak je de verwarming opdraait. Een HR combiketel kan warme lucht en water aanleveren door aardgas te verbranden.

VoordelenNadelen
Zuiniger dan geiser i.c.m. Cv-ketelKans op koolmonoxide
Verwarmt water en luchtHeeft een maximaal vermogen
Goedkope installatiePeriodiek onderhoud vereist

Warm water met behulp van een elektrische boiler

Een elektrische boiler is feitelijk niets meer dan een vat met een inhoud van een groot aantal liters en die met behulp van de verwarmingselementen in het vat het water kan opwarmen en bewaren. De boiler staat via de leidingen in contact met de kranen in huis en wanneer je warm water hebt afgetapt, blijft er minder warm water in het reservoir over. Wanneer al het warme water is verbruikt, moet je de boiler aanzetten om weer een nieuwe hoeveelheid water te verwarmen.

VoordelenNadelen
Werkt op elektriciteitVrij groot apparaat (afhankelijk van de capaciteit)
Geen kans op koolmonoxideElektriciteit is vrij prijzig
Onderhoudsvrij Maximaal aantal liters aan warm water per oplaadbeurt

Warm water met behulp van een zonneboiler

Een zonneboiler is eveneens een elektrische boiler, maar in plaats van gebruik te maken van het elektriciteitsnetwerk gebruikt een zonneboiler het zonlicht om het water in het reservoir te kunnen verwarmen. Je hebt een vat tussen de 50 en 300 liter en een collector voor op het dak nodig. Met deze oplossing kun je via het zonlicht de boiler zijn werk laten doen. Het is een duurzame en milieuvriendelijke oplossing, maar je bent wel afhankelijk van het aantal zonuren. Soms is alleen een zonneboiler niet voldoende om het huishouden van warm water te kunnen voorzien. Dan is een combinatie met een HR ketel of een warmtepomp een betere keuze.

VoordelenNadelen
Werkt op elektriciteitDak moet geschikt zijn voor de collector
Geen kans op koolmonoxideCapaciteit soms niet voldoende
Gebruikt zonlicht om water op te warmenNeemt veel ruimte in beslag

Warm water met behulp van een warmtepomp

Een warmtepomp is ook een duurzame en milieuvriendelijke oplossing om zowel het huis te verwarmen als om warm water te gebruiken. Een warmtepomp gebruikt natuurlijke bronnen om zijn werk te kunnen doen. Zoals de buitenlucht, de bodem of grondwater. Een warmtepomp kan ook een prima aanvulling zijn op een HR combiketel of een boiler. Wanneer de warmtepomp niet voldoende warm water kan leveren, kan een ketel of boiler bijspringen, zodat je toch altijd warm water tot je beschikking hebt.

VoordelenNadelen
Gebruikt natuurlijke brandstoffenNeemt veel ruimte in beslag
Geen kans op koolmonoxideCombinatie met Hr ketel of boiler is vaak vereist
MilieuvriendelijkVrij prijzige investering

Verschillende oplossingen, verschillende kosten

Zoals je ziet zijn er legio mogelijkheden om over warm water te beschikken en iedere oplossing heeft dus ook zijn voor- en nadelen. Waar je ook rekening mee moet houden zijn de kosten. De ene oplossing is goedkoper om te realiseren dan de andere terwijl je ook moet kijken naar het rendement van de oplossing en hoeveel geld je er mee kunt besparen. Zoals de kosten op de energierekening. Als voorbeeld zien we dat een oplossing bestaande uit een warmtepomp in combinatie met een zonneboiler een pittige investering is, maar dat je er wel flink wel geld op jaarbasis mee kunt besparen op je energierekening. Puur vanwege het feit dat je geen brandstoffen of elektriciteit nodig hebt.

Kosten voor gas, elektriciteit en water

In 2024 is de energierekening het onderwerp van gesprek, want door de toenemende energiekosten is het niet meer vanzelfsprekend om achteloos de verwarming op te draaien of om extra lang onder een warme douche te stappen. Iedere minuut waarin je van de warmte of een warme douche geniet, kost immers serieus geld. Dat is ook eenvoudig uit te rekenen . Ondanks dat moeten we met de gemiddelde cijfers werken die het Nibud beschikbaar heeft gesteld.

De daadwerkelijke kosten zijn afhankelijk van je gas- en/of elektriciteitstarief, hoe vaak en hoe lang je warm doucht en de kosten voor het water. Een woning verbruikt per jaar gemiddeld 1190 m³ aan gas,  2760 kWh elektriciteit en ongeveer 184 m³  water. Naast het tarief van het verbruik moet je ook rekening houden met de vastrechten. Met andere woorden de vaste kosten op je energie- en waterrekening voor het transport en alle overige bijkomende zaken die ervoor zorgen dat jij van gas, stroom en water gebruik kunt maken. Logischerwijs vallen de kosten hoger uit als je huishouden groter is. Je betaalt minder als het huishouden kleiner is.

De gemiddelde prijs van gas is circa € 2,64 per m³, elektriciteit is circa € 0,74 per kWh en voor het water betaal je ongeveer € 1,03 per m³. Met de cijfers hierboven ziet je rekening inclusief het vastrecht er als volgt uit;

Gemiddeld verbruik per jaarKosten per jaar
Elektriciteit2760€ 2.348
Gas1190€ 3.381
Water184€ 259

Hoeveel kost een minuut douchen?

Je hebt nu al een goed beeld van de kosten, maar je hebt nog geen idee wat het douchen daadwerkelijk kost. Laten we eerst een berekening maken als je 1 minuut wilt douchen met warm water.

Wanneer je doucht met warm water dat is verwarmd met behulp van gas, verbruik je ongeveer 0,04 m³ gas. Voor een minuut douchen verbruik je ongeveer 0,0072 m³ water. De rekensom is dus 0,04 x € 2,64 + 0,0072 x € 1,03 = € 0,11 per minuut warm douchen.

Douche je met warm water dat met behulp van een elektrische boiler is verwarmd? Dan moet je rekening houden met de capaciteit en het verbruik van een boiler. Een boiler verbruikt gemiddeld 1800 kWh op jaarbasis. Dat zou globaal neerkomen op 0,0034 kWh per minuut. De rekensom is dus 0,034 x € 0,74 + 0,0072 x € 1,03 = € 0,10 per minuut warm douchen.

Meer douchen kost meer geld

Nu we de bedragen per minuut weten is het niet zo moeilijk meer om inzichtelijk te maken hoeveel douchen in 2024 kost.

Aantal minutenWarm water gasWarm water elektriciteit
1 minuut douchen€ 0,11€ 0,10
5 minuten douchen€ 0,55€ 0,50
10 minuten douchen€ 1,10€ 1,00
20 minuten douchen€ 2,20€ 2,00
30 minuten douchen€ 3,30€ 3,00
60 minuten douchen€ 6,60€ 6,00

Deze cijfers zijn ten eerste gebaseerd op gemiddelde cijfers over het verbruik, maar ook gebaseerd op het verbruik per persoon. Dus hoe groter je huishouden, des te hoger de kosten zijn. Als je bijvoorbeeld 3 gezinsleden hebt die gemiddeld 15 minuten per dag douchen, ben je met warm water dat via gas verwarmd is € 4,95 per dag kwijt en met warm water dat via elektriciteit is verwarmd € 4,50 per dag kwijt. Op jaarbasis is dat dus € 1.807,- om € 1.643,- aan kosten om alleen warm te kunnen douchen.

Geld besparen met koud douchen

Kort koud douchen is goed voor lichaam en geest. Het is goed voor je huid en je algehele gezondheid, maar te lang koud douchen is niet goed en kan zelfs gevaarlijk zijn. Een koude douche vernauwt de bloedvaten en dan moet het hart ook harder en sneller pompen om de bloedcirculatie op orde te houden. Daarom moet je ook nooit onder een koude douche springen of de eerste keer een aantal minuten koud douchen. Je moet dit opbouwen om problemen te voorkomen. Desalniettemin is koud douchen wel de perfecte methode om geld te besparen, want je hebt geen gas of elektriciteit meer nodig om het water te verwarmen. Je hebt dan alleen te maken met de kosten van het water. Zo kost een koude douche van een minuut slechts € 0,008 per keer. Zou je dit een jaar volhouden, kost het je slechts € 2,71 op jaarbasis. Weliswaar per persoon en als we uitgaan van maximaal 1 minuut koud douchen. In praktijk is dat natuurlijk niet realistisch.

Geld besparen met andere oplossingen

Je kunt ook geld besparen door bijvoorbeeld te kiezen voor andere installaties. Denk dan aan de warmtepomp in combinatie met de zonneboiler die qua energieverbruik een stuk goedkoper is dan een HR combiketel op gas. Als je dan ook nog eens kiest voor een oplossing met zonnepanelen ben je nog goedkoper uit, omdat je grotendeels of zelfs geheel zelf je energie opwekt.

Je kunt natuurlijk ook geld besparen door eens te kijken naar hoe lang je doucht en of het wel nodig is om zo lang te douchen. Een minuut minder douchen kan al geld opleveren. Je kunt ook kiezen voor andere oplossingen, zoals het verbruiken van kouder water, de temperatuur van de ketel lager zetten en een waterbesparende douchekop installeren.

Offerte aanvragen

Wil je jouw installatie laten aanpassen of vervangen? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan. Je hebt inmiddels een goed beeld over de kosten van douchen in 2024 en welke oplossingen er zijn om op de kosten te besparen.

Veelgestelde vragen

Hoe lang mag ik koud douchen?

Koud douchen is goed voor lichaam en geest en een oplossing om te besparen op de kosten van het douchen. Echter is het advies om rustig op te bouwen en om nooit langer dan 2 minuten koud te douchen.

Hoeveel liter water kun je besparen met een waterbesparende douchekop?

Een waterbesparende douchekop kan al snel 7 liter water per minuut besparen terwijl je daar niets van merkt. Je kunt nog steeds genieten van een harde straal. De besparing levert je wel geld op, want met deze oplossing verbruik je ongeveer 12,8 m³ water op jaarbasis wanneer je 5 minuten per dag doucht. Dat komt neer op een rekening van ongeveer € 13,16 aan water.

Hoeveel kost een warm bad?

In een bad gaat ongeveer 120 liter warm water en wanneer we uitgaan van de gemiddelde cijfers, ben je ongeveer tussen de € 2,- en € 2,50 kwijt voor een warm bad.

Is een boiler handig voor een groot gezin?

Een boiler kan handig zijn als het reservoir ook voldoende capaciteit heeft. Gemiddeld verbruikt 1 persoon ongeveer 30 liter warm water per dag. Heb je een huishouden bestaande uit 5 gezinsleden? Dan heb je een boiler met een minimale capaciteit van 150 liter per dag nodig. Hoe groter het reservoir, des te meer ruimte het apparaat in beslag neemt. Dat is iets om rekening mee te houden wanneer je voor de oplossing met een boiler kiest.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website