Goedkope vloerverwarming aanleggen? Dit zijn de opties die je hebt | KVINL.NL

Goedkope vloerverwarming aanleggen? Dit zijn de opties die je hebt

Goedkope vloerverwarming aanleggen? Dit zijn de opties die je hebt

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Dat vloerverwarming een goede investering is staat buiten kijf. Evenals dat het wel wat geld kost om een vloerverwarming aan te leggen of te laten aanleggen. Ondanks dat je weet dat je door de energiebesparing je investering kunt terugverdienen, is het voor veel mensen nog een brug te ver om vloerverwarming te laten aanleggen. Omdat het bedrag voor de klus toch te fors is. Een goede optie is om dan voor goedkope vloerverwarming te kiezen, maar is dat ook een goed idee en welke opties heb je dan?

Vloerverwarming offertes ontvangen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat is goedkoper; vloerverwarming op gas of elektrisch?

Feitelijk heb je twee verschillende soorten vloerverwarming. Als we spreken over de wijze waarop de vloerverwarming zijn werk doet. Je hebt namelijk de keuze uit een watergedragen of een elektrische vloerverwarming. Bij een watergedragen vloerverwarming loopt het water afkomstig van een CV-ketel door de buizen onder de vloer terwijl bij een elektrische vloerverwarming gebruik wordt gemaakt van draden en verwarmingselementen die met behulp van elektriciteit kunnen opwarmen. Welke variant is goedkoper? Dat is een beetje afhankelijk van of je bijvoorbeeld andere energiebesparende oplossingen hebt, zoals een warmtepomp en/of zonnepanelen en vooral wat de tarieven zijn voor zowel gas als elektriciteit.

Welke vloerverwarming is het zuinigst?

Toch valt er wel iets te zeggen over welke vloerverwarming het zuinigst is en dat is een watergedragen vloerverwarming. Dat heeft vooral te maken met het feit dat een elektrische vloerverwarming de warmte minder gelijkmatig kan verdelen dan een watergedragen vloerverwarming. Er is dus ook meer energie nodig en dat houdt in een hogere belasting voor het milieu en een hogere energierekening. Toch zou een elektrische vloerverwarming goedkoper kunnen zijn wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt. Omdat je dan de benodigde energie zelf kunt opwekken. Dus je bespaart dan flink op de kosten en het is ook nog eens een milieuvriendelijke methode om elektriciteit te gebruiken.

Is vloerverwarming voldoende als hoofdverwarming?

Vloerverwarming kan prima functioneren als hoofdverwarming. Met als voordeel dat je eindelijk afscheid kunt nemen van de lelijke radiatoren die een doorn in het oog zijn. Toch moet je jezelf ervan bewust zijn dat er veel bij komt kijken om vloerverwarming ook echt als hoofdverwarming te kunnen gebruiken.

Het eerste belangrijke aandachtspunt heeft vooral te maken met de isolatie van je woning. Een goed geïsoleerde woning is perfect wanneer je de vloerverwarming als hoofdverwarming wil installeren. Is je woning matig tot slecht geïsoleerd? Dan is het verstandig dat je eerst hiermee aan de slag gaat. Anders verlies je te veel warmte en dan kan een vloerverwarming ook niet goed functioneren als hoofdverwarming. Enerzijds ervaar je dus minder comfort en heb je geen plezier van je investering. Anderzijds ben je ook veel meer geld kwijt, omdat er dus ook veel meer gestookt moet worden. Om de gewenste temperatuur enigszins op niveau te krijgen.

Het tweede aandachtspunt heeft te maken met hoe de vloerverwarming is aangelegd. Want alleen een correcte uitvoering van een legplan zorgt ervoor dat je optimaal kunt profiteren van je investering. Het is dus ook verstandig om een expert in te schakelen om het legplan te laten opstellen en om de vloerverwarming aan te leggen. De vloerverwarming is bijvoorbeeld alleen effectief als het juiste legpatroon is gekozen en dat de buizen ook op de juiste afstand van elkaar worden gelegd.

Kostenverschil in nat- en droogbouw

Wanneer je op zoek gaat naar een goedkope vloerverwarming, is het ook goed om na te denken over nat- en droogbouw. Bij droogbouw wordt de vloerverwarming op een bestaande vloer aangebracht en er hoeft dan ook geen nieuwe vloer gestort te worden. Dat is bij natbouw vaak wel het geval. Dus natbouw is arbeidsintensiever en dus ook duurder. Droogbouw is de meest voordelige keuze, maar niet altijd mogelijk. Denk dan bijvoorbeeld aan een ouder huis met een vloer die aan vervanging toe is. Dat probleem zou je eerst moeten oplossing voordat je met vloerverwarming aan de slag gaat.

Wat kost een vloerverwarming per vierkante meter?

Om een beter beeld te geven over hoeveel een vloerverwarming kost, hebben we in een handige tabel alle kosten verzameld. Let op dat we uitgaan van een gemiddelde prijs en dat de installatie in deze berekening niet is meegenomen. De kosten van de installatie zijn vooral afhankelijk van welke installateur je kiest of dat je ervoor kiest om de vloerverwarming zelf aan te leggen.

Soort vloerverwarmingHoofd- of bijverwarmingPrijs per vierkante meter
WatergedragenHoofdverwarming€ 45,-
WatergedragenBijverwarming€ 35,-
ElektrischHoofdverwarming€ 125,-
ElektrischBijverwarming€ 90,-

Hoe besparen op kwalitatief goede vloerverwarming?

Is goedkope vloerverwarming kiezen een goed idee en het antwoord luidt volmondig “nee”. Maar het vergt ook een beetje uitleg, want als je kosten kunt besparen, moet je het zeker niet laten. Toch is het belangrijk om voor ogen te houden dat de kwaliteit altijd de voorkeur krijgt. Is het verschil tussen vloerverwarming A en B minimaal, maar vloerverwarming A is wel beter, geef dan iets meer geld uit en kies voor een betere kwaliteit. Een vloerverwarming moet namelijk goed functioneren, uiteindelijk geld gaan opleveren en bovenal jarenlang meegaan. Toch zijn er nog een aantal zaken waarop je zou kunnen besparen.

Vergelijken

Je doet er sowieso verstandig aan om te vergelijken. Niet alleen de verschillende soorten vloerverwarming, maar ook de installateurs. De ene installateur is goedkoper dan de andere, maar let dan ook goed op de kwaliteit. Lees bijvoorbeeld reviews en ervaringen van andere klanten die al van de dienstverlening gebruik hebben gemaakt.

Onderhandelen

Het klinkt vrij logisch, maar lang niet iedereen doet het of is erin gedreven. Onderhandelen over de prijs. Houd er rekening mee dat er altijd marges zijn en dat een verkoper of installateur altijd wel iets met de prijs kan doen. 

Kies een goedkopere leefvloer

Uiteindelijk moet je vloer met vloerverwarming worden voorzien van een leefvloer en je hebt gelukkig volop keuze uit materialen. Je kunt in deze fase flink wat geld besparen op je totale installatie als je voor de juiste en goedkope leefvloer kiest. Kies bijvoorbeeld voor laminaat in plaats van een houten vloer of ga voor andere leefvloeren, zoals PVC. Die ook uitstekend met vloerverwarming gecombineerd kunnen worden.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van de kosten van een vloerverwarming en waar je op moet letten als je op zoek bent naar goedkope vloerverwarming. Wil je gericht advies en een prijs voor het aanleggen van vloerverwarming? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Wat is belangrijker? Een goedkope of een kwalitatief goede vloerverwarming?

Natuurlijk speelt de prijs een belangrijke rol in de keuzes die je maakt, maar kwaliteit staat altijd voorop. Een vloerverwarming moet namelijk van een goede kwaliteit zijn om er ook van te kunnen profiteren en je moet er ook rekening mee houden dat een vloerverwarming jarenlang moet meegaan. Juist door te bezuinigen op de investering kan goedkoop duurkoop worden.

Is goedkope vloerverwarming per definitie slechter?

Nee. Ook goedkope vloerverwarmingen en oplossingen kunnen kwalitatief net zo goed zijn als duurdere oplossingen. Het zijn vaak de keuzes van bijvoorbeeld de materialen, de leefvloer en de installateur die bepalen of je uiteindelijk onderaan de streep goedkoper uit bent. Maar wanneer je een onderzoek verricht en niet over één nacht ijs gaat, kun je een zeer goede en goedkope vloerverwarming laten aanleggen.

Zijn radiatoren niet goedkoper dan vloerverwarming?

Ja. Radiatoren zijn goedkoper in zowel de aanschaf als de installatie, maar ze zijn minder energiezuinig. Daarom ben je meer geld kwijt aan energiekosten wanneer je voor radiatoren kiest. Uiteraard betaal je dus wel iets meer voor de aanschaf en installatie van een vloerverwarming, maar je verdient je investering ook terug, omdat je er energie mee kunt besparen.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website