Gemiddeld gasverbruik van een doorsnee gezin | KVINL.NL

Gemiddeld gasverbruik van een doorsnee gezin

Gemiddeld gasverbruik van een doorsnee gezin

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Veel huishoudens in Nederland gebruiken nog altijd gas. Gas heb je nodig om je CV-ketel en eventueel een geiser te laten functioneren met als resultaat warm water om te douchen, in bad te gaan, je handen te wassen of om bijvoorbeeld warm water te pakken voor het schoonmaken van je woning. Gas heb je ook nodig voor het verwarmen van je woning. Het gas wordt verbrand en vervolgens gebruikt om het water in de leidingen naar bijvoorbeeld een vloerverwarming en radiatoren te verwarmen. Wil je weten wat een gemiddeld gasverbruik is en hoe je gasverbruik kunt verminderen? Lees dan snel verder.

Hoeveel m3 gas is normaal?

Eerst maar even wat algemene informatie over gasverbruik. Het gasverbruik wordt op je energierekening uitgedrukt in kubieke meter (m³) en hoe hoger het cijfer, des te meer gas je ook verbruikt. Maar wat is een normaal gasverbruik? Dat is vooral afhankelijk van hoe vaak je doucht, in bad gaat of warm water gebruikt en hoe vaak je de kachel aan hebt staan. Het is dus moeilijk in te schatten hoeveel m³ normaal is, maar we kunnen wel uitgaan van een gemiddelde. Een persoon verbruikt per jaar ongeveer 600 m³ aan gas. Dat is ongeveer € 1.140,- per jaar als we uitgaan van een gemiddeld gastarief van € 1,90 per kubieke meter.

Hoeveel gas verbruik je met 2 personen?

Met de gemiddelde cijfers is het makkelijk uit te rekenen hoeveel gas je met 2 personen verbruikt. Het gemiddelde gasverbruik van 2 personen ligt ongeveer op 1.200 kubieke meter, wat dus ook voor een gasrekening van € 2.280,- op jaarbasis zorgt. Dat is al snel € 190,- tot € 200,- per maand en dat is ook nog eens exclusief de transportkosten en het jaarlijkse onderhoud aan de CV-ketel en de eventuele reparaties die nodig zijn. Het is dus veilig te zeggen dat gasverbruiken enorm duur is. En de verwachtingen zijn dat de gasprijzen ook alsmaar hoger zullen worden.

Hoeveel m3 gas verbruikt een gezin per maand?

Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,13 personen, maar dat kan natuurlijk helemaal niet. Daarom gaan wij voor het gemak uit dat een gemiddeld huishouden uit 3 personen bestaat. En die personen verbruiken ook gas. Niet alleen als je doucht of warm water voor je dweilemmer pakt, maar ook als je de kachel aanzet. Als we dan uitgaan van de gemiddelde cijfers ligt het gemiddelde gasverbruik per gezin op ongeveer 1.800 m³ gas per jaar. Toch moeten we dit iets nuanceren, omdat de kachel niet per se hoger hoeft als je met z’n tweeën of drieën op de bank zit. Dus laten we uitgaan van een lager gemiddelde, wat ongeveer 1.500 kubieke meter is. Dan spreken we nog steeds over een jaarlijkse rekening van € 2.850,-. 

Hoeveel gas verbruik je met 4 personen of meer?

Eerder hebben we gezegd dat een persoon gemiddeld 600 kubieke meter gas per jaar verbruikt, maar het is te makkelijk om dit gemiddelde te vermenigvuldigen met 4. Dat geeft ook een scheef beeld van wat het gemiddelde gasverbruik van een vierpersoons huishouden is. In dit geval moet je eigenlijk uitgaan van een gemiddelde stijging van 10% op het gemiddelde gasverbruik van een doorsnee gezin en dan kom je op een verbruik van 1.650 kubieke meter gas uit. In geld is dat ongeveer € 3.150,-. 

Hoe te besparen op gas?

Je hebt nu grote geldbedragen voorbij zien komen en ja, soms is het ook even schrikken. Helemaal als je tot de ontdekking komt dat je bijvoorbeeld veel meer gas verbruikt dan een gemiddeld huishouden en dat kan ook verschillende redenen hebben. Je wilt natuurlijk en ook het liefste besparen op je gasverbruik, maar hoe pak je dat aan?

Schil van de woning isoleren

De eerste belangrijke stap om je gasverbruik terug te dringen is om de thermische schil van je woning te isoleren. Je isoleert hierbij eerst de vloer, vervolgens de muren en als laatste het dak. Door het isoleren van je woning kan de warmte niet meer ontsnappen en hoef je dus ook minder te stoken om van een aangenaam binnenklimaat te genieten. Met het isoleren van je woning kun je al snel tussen de 1.000 en 1.500 kubieke meter gas per jaar besparen.

Zet je CV-ketel kouder

Moderne CV-ketels hebben een display en bedieningsknoppen en je kunt dus de thermostaat van je CV-ketel aanpassen. Doorgaans staat de ketel op 80 °C, terwijl dat helemaal niet nodig is. Je kunt ‘m makkelijk om 60 °C zetten, wat ook meer dan voldoende is om je woning te verwarmen. In sommige gevallen kun en moet je ‘m zelfs lager zetten als je bijvoorbeeld vloerverwarming hebt. Dan zet je de CV-ketel op maximaal 40 °C. Let er dan wel op dat je het sanitaire water nog steeds op 60 °C verwarmt, omdat kouder water niet goed voor de gezondheid is. Dan loop je bijvoorbeeld het risico op een besmetting met de legionellabacterie. Een aanpassing van bijvoorbeeld 80 °C naar 60 °C kan je al een gasbesparing van 25% opleveren.

Laat een warmtepomp installeren

Heb je een eigen woning? Dan is het interessant om na te denken over een hybride warmtepomp. De hybride warmtepomp werkt samen met je CV-ketel en er worden eerst natuurlijk grondstoffen gebruikt, zoals de buitenlucht of het grondwater, om de woning te verwarmen. Als de warmtepomp onvoldoende capaciteit heeft om je woning te verwarmen, springt de HR-ketel bij. Het installeren van een warmtepomp kan een besparing van wel € 1.200,- op jaarbasis opleveren.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van het gemiddelde gasverbruik van een doorsnee gezin in Nederland en je weet ook hoe duur gas eigenlijk is. Je hebt ook informatie gekregen over hoe je op je gasverbruik kunt besparen en welke besparende oplossingen er zijn. Wil je gericht advies over deze oplossingen of een gerichte prijs voor het isoleren van je woning of om een warmtepomp te laten plaatsen? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Kan ik volledig gasloos wonen?

In theorie kan dat, maar alternatieve oplossingen voor gas, zoals de warmtepomp, zijn nog niet zo geavanceerd dat je afscheid kunt nemen van een HR-ketel. Je hebt vaak de HR-ketel nodig om toch het huis te kunnen verwarmen als de warmtepomp onvoldoende capaciteit heeft en om ook het sanitaire water te verwarmen als je bijvoorbeeld wilt douchen of je handen wilt wassen.

Waarom wordt het gasverbruik duurder?

Er zijn meerdere redenen waarom het gasverbruik duurder wordt. De prijs per kubieke meter gas stijgt onder andere door Europese afspraken met betrekking tot ondergrondse opslag en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Door het feit dat er steeds minder lokaal gas kan worden gewonnen, moet er duurder gas geïmporteerd worden uit landen waar nog wel volop gas wordt gewonnen. 

Verdwijnt gas in de toekomst?

Met het oog op duurzaamheid en de plannen om de CO² uitstoot te verlagen, is het goed denkbaar dat gas gaat verdwijnen. Maar of dat op korte termijn is, is nog maar de vraag. We zijn momenteel nog te afhankelijk van gas, maar er komen steeds meer alternatieven en oplossingen op de markt waarmee het gasverbruik kan verminderen. Het is dus logisch dat de techniek het in de toekomst toelaat dat je van het gas afscheid kunt nemen.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website