Expansievat vervangen; handige tips en trucs

Expansievat vervangen; handige tips en trucs

Expansievat vervangen; handige tips en trucs

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Iedere Cv-ketel heeft ook een expansievat. Een cruciaal onderdeel van de installatie. Je herkent het expansievat aan de vorm, want het is een drukvat in de vorm van een ei dat in de buurt van een Cv-ketel hangt. Meestal is het vat ook rood gekleurd. Evenals de Cv-ketel zelf heeft ook een expansievat niet het eeuwige leven. Het is vooral belangrijk om het expansievat op tijd te vervangen. Maar wanneer moet je het expansievat vervangen en hoeveel kost het?

Cv-ketel offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
 • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
 • Gratis & Vrijblijvend

Wat is een expansievat?

Een expansievat is dus een eivormig vat dat in de buurt van een Cv-ketel hangt. Meestal is het vat rood van kleur. Nu weet je dus hoe het eruit ziet, maar waarom heeft de Cv-installatie een expansievat nodig? Het drukvat, zoals het expansievat ook wel wordt genoemd, is aanwezig om de druk te reguleren. Omdat het water wordt opgewarmd ontstaat er meer druk in de leidingen en radiatoren, omdat door de opwarming ook meer watervolume ontstaat. En daar zijn de metalen buizen en radiatoren niet tegen bestendig. Het expansievat zorgt ervoor dat de drukverschillen bij een te hoog of een te laag watervolume worden opgevangen. Feitelijk beschermt het vat dus je complete verwarmingsinstallatie.

De verschillende soorten

In je zoektocht naar een nieuw expansievat zijn er keuzes te maken in inhoud en het merk. De inhoud bepaalt enerzijds de afmeting van het expansievat, maar ook de prijs. Het merk van het expansievat heeft vooral invloed op de prijs. Vaten van goede en hoog aangeschreven merken zijn simpelweg duurder dan vaten van minder bekende merken. Die misschien kwalitatief net zo goed zijn. Toch is het slim om niet te beknibbelen op de prijs, want zoals gezegd is het expansievat een cruciaal onderdeel van je Cv-installatie.

Bij de aanschaf houdt de monteur rekening met een aantal factoren. De statische hoogte gemeten vanaf Cv-ketel tot de hoogste radiator in het huis, het vermogen van de Cv-ketel en de voordruk. Die ligt doorgaans tussen de 0,5 en 1 bar.

Welk expansievat heb ik nodig?

Nu is de vraag welk expansievat je nodig hebt en dat hebben we in een handige tabel gezet.

Vermogen Cv-ketelStatische hoogteInhoudVoordruk
20 Watt0 tot 5 meter18 l0,5 bar
20 Watt5 tot 10 meter18 l1 bar
25 Watt0 tot 5 meter18 l0,5 bar
25 Watt5 tot 10 meter25 l1 bar
35 Watt0 tot 5 meter25 l0,5 bar
35 Watt5 tot 10 meter35 l1 bar

Hoe vaak wordt het expansievat vervangen?

Een Cv-ketel gaat gemiddeld 15 jaar mee, maar een expansievat heeft een gemiddelde levensduur van 7 jaar. Je zou dus tijdens de levenscyclus van de Cv-ketel het expansievat minimaal één keer moeten vervangen. Wanneer je de Cv-ketel laat vervangen is het slim om ook het expansievat te vervangen. Ondanks dat het vat wellicht nog in een goede staat verkeert of de leeftijd van 7 jaar nog niet heeft bereikt. Het is namelijk slim om de klus direct beet te pakken, want het scheelt in de kosten voor een monteur. Die toch al aanwezig is om je Cv-ketel te vervangen. En ook gezien de lage kosten van een expansievat is het slim om de klus te combineren.

Kan ik zelf een expansievat vervangen?

Als je op de kosten wil besparen kun je ervoor kiezen om het expansievat zelf te vervangen. Nu is het slim om altijd een gecertificeerde monteur in te schakelen, omdat je toch met een behoorlijk moeilijke installatie te maken hebt. Sowieso is het vanaf 1 april 2023 verplicht om alleen gecertificeerd personeel in te schakelen, die ook als enige werkzaamheden aan een Cv-installatie mogen verrichten.

Hoe moet ik een expansievat vervangen?

Wil je toch zelf aan de slag met het vervangen van een expansievat? Dan moet je een bepaalde volgorde aanhouden en een aantal taken uitvoeren.

 • Haal de stekker van de Cv-ketel uit het stopcontact
 • Haal het water uit de Cv-ketel (sluit een slang aan op de vul- en aftapkraan)
 • Draai het expansievat los van de beugel waar die aan vastzit
 • Bevestig teflontape op het schroefdraad voor een waterdichte aansluiting
 • Hang het nieuwe expansievat op en schroef deze vast aan de beugel
 • Vul de Cv-installatie met water (sluit een lang aan op de vul- en aftapkraan)
 • Draai de ontluchtingsnippel aan de bovenzijde van de beugels open en wacht tot er water uitkomt.
 • Draai de ontluchtingsnippel weer dicht.
 • Verwijder de eventuele vulslang na het aanvullen en bijvullen van de Cv-ketel en de installatie is klaar voor gebruik. Vergeet niet om de stekker weer aan te sluiten.

Wat kost een expansievat?

Nu wil je ook weten hoeveel een expansievat kost en we kunnen al verklappen dat de kosten wel meevallen. De totale prijs van het vervangen van een expansievat bestaat uit 40% daadwerkelijke kosten voor het vat en 60% installatiekosten. Die 60% kun je dus besparen wanneer je het expansievat zelf vervangt. Maar voor een correcte en veilige installatie is het dringende advies om de werkzaamheden door een gecertificeerde monteur te laten uitvoeren.

Inhoud expansievatVoordrukKostenKosten incl. montage
18 l0,5 bar€ 35,-€ 120,-
18 l1 bar€ 40,-€ 140,-
25 l0,5 bar€ 40,-€ 140,-
25 l1 bar€ 60,-€ 210,-
35 l0,5 bar€ 60,-€ 210,-
35 l1 bar€ 80,-€ 240,-

Let op! Wij gaan uit van gemiddelde prijzen. De prijs is sterk afhankelijk van het merk en voor welke installateur je kiest.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat een expansievat is, wat het doet en waarom het zo belangrijk is voor de bescherming van je complete Cv-installatie. Je weet nu ook of het mogelijk is om je expansievat zelf te vervangen en waarom het een beter idee is om het te laten doen door een gecertificeerde installateur. Wil je een prijs ontvangen voor het plaatsen van een gloednieuw expansievat? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Moet je gecertificeerd zijn om een expansievat te vervangen?

Vanaf 1 april 2023 is het verplicht dat alleen gecertificeerde monteurs werkzaamheden verrichten aan een Cv-installatie. Het vervangen van een expansievat zijn werkzaamheden die hieronder vallen.

Hoe werkt een expansievat?

Een expansievat werkt relatief eenvoudig en bestaat uit twee delen. Een deel gevuld met water en een deel gevuld met stikstof. De membraan (een soort vel tussen de twee lagen) wordt ingedrukt wanneer de druk te hoog is. Het gas vangt de druk op waardoor de leidingen en de radiatoren in huis worden ontlast.

Wanneer is het expansievat kapot?

Het expansievat is defect wanneer je merkt dat de Cv-installatie niet meer naar behoren werkt of wanneer het vat lekt. Vaak is de membraan in het vat dan niet meer in orde. Je kunt dit testen door op het vat te tikken. Het bovenste gedeelte moet een dof geluid produceren terwijl de onderkant een hol geluid produceert. Hoor je geen verschil? Dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van lekkage.

Kun je een expansievat repareren?

Wanneer de membraan in het vat poreus is geworden en dat voor een lekkage zorgt, moet het complete expansievat worden vervangen. Dit is niet te repareren.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website