Energieneutraal wonen? Wij geven je 6 tips  | KVINL.NL

Energieneutraal wonen? Wij geven je 6 tips 

Energieneutraal wonen? Wij geven je 6 tips 

paul hauer

Laatst bijgewerkt

We willen graag besparen op de energiekosten, maar niet inleveren op een aangenaam binnenklimaat of moeten besparen op warm water uit de kraan en douche. Dat is ook helemaal niet nodig, terwijl je energieneutraal kunt wonen. Maar wat betekent het om energieneutraal te zijn en hoe pak je dat aan? Wij geven je handige tips in ons artikel.

Wat is energieneutraal zijn?

Energieneutraal zijn betekent dat je net zo veel energie opwekt als dat je verbruikt. Met als resultaat dat je nagenoeg geen energiekosten hebt. Dit wordt ook wel nul-op-de-meter genoemd. Nul-op-de-meter woningen en BENG woningen zijn enorm populair en ook een stuk duurder dan woningen die nog niet zijn voorzien van verduurzamende oplossingen, zoals een goede thermische isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Met als voordeel dat je ook geen aanzienlijke investeringen hoeft te doen om je energiekosten te beperken en om milieuvriendelijk te stoken. 

Wat wordt bedoeld met een energieneutraal huis?

In een energieneutraal huis of BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) woning zijn kostenbesparende oplossingen geplaatst waarmee je kunt besparen op zowel gas als elektriciteit. Met als voordeel dat je vrijwel geen energiekosten meer hebt. Terwijl je gewoon kunt genieten van een aangenaam binnenklimaat en televisie kunt kijken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de stroomkosten. Nieuwbouwwoningen die vanaf 2020 zijn gebouwd moeten al voorzien zijn van deze energiebesparende oplossingen, terwijl er voorstellen liggen om vanaf 2025 ieder huis in Nederland energieneutraal te maken.

Hoe word ik energieneutraal?

De grote vraag is natuurlijk hoe je energieneutraal wordt en daar zijn investeringen voor nodig. Wij hebben een paar handige tips en trucs voor je op een rijtje gezet waarmee je energie kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Tip 1) Energie opwekken met behulp van zonnepanelen

Door te investeren in zonnepanelen kun je zelf stroom opwekken. Het grote voordeel is dat de zon een onuitputtelijke bron van energie is en met behulp van deze oplossing kun je zelf je eigen stroom opwekken. Je hoeft dan geen of heel weinig stroom af te nemen van de energiemaatschappij. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3500 kWh op jaarbasis. Wil je weten hoeveel zonnepanelen je dan nodig hebt en hoe hoog de investering is? Lees dan ons artikel.

Tip 2) Het huis isoleren

Alleen in een goed geïsoleerd huis kan de warmte niet meer ontsnappen. Met als resultaat dat je minder hoeft te stoken en dus ook op de energiekosten kunt besparen. Hierin spreken we over het isoleren van de thermische schil van de woning. Dat betekent dat je zowel de vloer als de (spouw)muren en het dak moet laten isoleren. Ook in die volgorde om bijvoorbeeld vochtproblemen te voorkomen. 

Tip 3) Investeren in vloerverwarming

Vloerverwarming is een goede investering als je energieneutraal wil wonen. Met vloerverwarming kun je veel efficiënter en ook goedkoper je huis verwarmen. Een bijkomstig voordeel is dat je ook afscheid kunt nemen van lelijke radiatoren als je de vloerverwarming als hoofdverwarming laat leggen.

Tip 4) Ramen en kozijnen vervangen

Warmte ontsnapt ook via de ramen en de kozijnen en het is dus een goede keuze om te investeren in bijvoorbeeld het laten plaatsen van HR ++ glas en kunststof kozijnen. HR ++ glas is niet hetzelfde als dubbel glas en heeft een betere isolerende werking. Als je in een monumentaal pand woont en geen HR ++ glas mag plaatsen, is bijvoorbeeld isolerende raamfolie een goed alternatief.

Tip 5) Warmtepomp installeren

Met een warmtepomp kun je flink wat geld besparen op je stookkosten. Een warmtepomp gebruikt namelijk natuurlijke bronnen, zoals de buitenlucht of het grondwater, om het huis te verwarmen. In sommige situaties is het zelfs mogelijk om volledig afscheid te nemen van de CV-ketel waardoor je dus ook compleet glasloos kunt wonen. Dat is beter voor de portemonnee en beter voor het milieu. Als de warmtepomp geen serieuze optie is, kun je ook kiezen voor een LTV (lage temperatuur verwarming), wat een goed alternatief is.

Tip 6) Een zonneboiler installeren

Met een zonneboiler kun je het sanitaire water in je woning verwarmen met behulp van zonlicht. De zonneboiler gebruikt zonne-energie om het water te verwarmen en op te slaan in het buffervat. Op die manier heb je altijd warm water zonder dat je gas verbruikt om warm te douche, in bad te gaan of met warm water je handen te wassen.

De voordelen van een energieneutraal huis

Naast het feit dat je bijdraagt aan een beter milieu en op energie bespaart, heeft een energieneutrale woning nog meer voordelen. Je krijgt bijvoorbeeld een subsidie (ISDE) vanuit de overheid als je voor een of meerdere verduurzamende oplossingen kiest. Hiermee kun je je investeringen verlagen en sneller terugverdienen. Een ander bijkomstig voordeel is dat een energieneutraal huis meer geld oplevert op de markt. Zoals gezegd zijn deze woningen razend populair en worden dus ook voor mooie bedragen verkocht.

Wat kost het om een huis energieneutraal te maken?

Een huis energieneutraal maken kost wel wat geld. Laten we de oplossingen eens op een rijtje zetten inclusief de kosten waarmee je te maken krijgt. Let op, want we gaan uit van gemiddelde prijzen die kunnen afwijken. De prijs wordt uiteindelijk ook bepaald door voor welke oplossingen en installateur je kiest.

OplossingPrijs
Zonnepanelen€ 6.500,-
Thermische schil isoleren€ 16.000,-
Vloerverwarming€ 6.000,-
Ramen en kozijnen€ 20.000,-
Warmtepomp€ 12.500,-
Zonneboiler met buffervat€ 4.000,-
TOTAAL€ 28.500,-

Het bedrag € 28.500,- is een hoop geld, maar het is wel een investering om energieneutraal te wonen. Een investering die je ook terugverdient met de besparing die ze opleveren. Een gemiddeld huishouden is per jaar € 3.600,- aan energie kwijt. Dit kun je met de voorgestelde oplossingen besparen, wat betekent dat je de investering ook binnen 8 jaar hebt terugverdiend.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat het betekent om energieneutraal te wonen, hoe je energieneutraal kunt wonen en hoe groot de investering is om je huis energieneutraal te maken. Wil je meer advies over verduurzamende oplossingen en een gerichte prijs? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Kun je geld lenen om je huis energieneutraal te maken?

Ja. Er zijn bepaalde instanties en banken die graag investeren in verduurzamende oplossingen en dus ook sneller een lening verstrekken waarmee je jouw huis kunt verduurzamen.

Hoe hoog is de ISDE?

Hoe hoog de ISDE is, is afhankelijk van voor welke verduurzamende oplossingen je kiest en hoeveel oplossingen je binnen een jaar laat installeren of plaatsen.

Hoe krijg je een duurzaam en energieneutraal huis?

Een duurzaam en energieneutraal huis is te realiseren door energieverlies te beperken (isoleren), stookkosten te verlagen (energiebesparende oplossingen) en door zelf energie op te wekken (het installeren van bijvoorbeeld zonnepanelen). 

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website