Energiemeter kopen en gebruiken: dit moet je weten | KVINL.NL

Energiemeter kopen en gebruiken: dit moet je weten

Energiemeter kopen en gebruiken: dit moet je weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

In je meterkast hangt een energieverbruiksmeter of kortweg de energiemeter genoemd. Het apparaat meet hoeveel stroom je binnen en buiten het huis verbruikt en op basis van het verbruik wordt je maandelijkse premie voor de energierekening bepaald. Door zo nu en dan eens een blik te werpen op het verbruik kun je een redelijke inschatting maken of de maandelijkse premie te hoog of te laag is en die kun je in je online omgeving van de energiemaatschappij aanpassen als dat nodig is. Je kunt ook wat makkelijker ontdekken dat je veel meer stroom verbruikt dan dat de bedoeling is, maar hoe ontdek je de lekken en apparaten die voor een toename in het stroomverbruik zorgen? 

Wat doet een energie meter?

Een energie meter meet heel specifiek hoeveel stroom bijvoorbeeld een bepaald stopcontact in huis verbruikt. Het stopcontact zelf verbruikt geen stroom, maar de apparaten die je hierop aansluit wel. En ja, zelfs de apparaten die niet gebruikt worden of op stand-by staan. Door het plaatsen van energiemeters weet je precies hoeveel stroom er op dat punt wordt verbruikt en met die info kun je keuzes maken in of je het apparaat echt nodig hebt of moet vervangen voor een apparaat dat veel minder stroom verbruikt.

Uiteraard is het dan noodzakelijk dat je de energiemeter strategisch plaatst. Bijvoorbeeld op een stopcontact waar je een lader van je telefoon op aansluit of waar de contactdoos met de stekkers van je tv, router, mediabox en randapparaat op aangesloten is. Op die manier kun je heel gericht meten welke apparaten nu echt enorm veel energie verbruiken. 

Wat is een goede energieverbruiksmeter?

Om gericht te kunnen meten heb je wel een goede energieverbruiksmeter nodig en je hebt wat keuzes in energiemeters als je er eentje wil kopen. Je kunt kiezen voor meters die zijn uitgerust met een display, maar er zijn ook slimme meters die je met een app kunt uitlezen en bedienen. Vaak heb je dan ook extra functies, zoals de stand-by-killer, waarmee je de stroomtoevoer naar het stopcontact kunt afkappen. Handig als bijvoorbeeld je televisie niet uit kan en altijd op stand-by staat. Dan zou je dus dat stopcontact kunnen uitschakelen, zodat de televisie op stand-by helemaal geen stroom verbruikt.

Wat is de beste energiemeter?

Heb je een slimme meter met een SMR versie van 5.0 of hoger? Dan is de HomeWizard P1 meter de beste keuze die je op dit moment kunt maken. Deze dongle prik je in de slimme meter in de meterkast en met behulp van een app krijg je meer inzicht in je totale energieverbruik zonder dat je met een zaklamp in de meterkast hoeft te duiken. Combineer de P1 meter met slimme stekkers van HomeWizard en je kunt via dezelfde app precies per stopcontact meten wat het energieverbruik daadwerkelijk is. Op die manier kun je apparaten die veel energie verbruiken makkelijk opsporen en actie ondernemen om je energieverbruik te verlagen. 

Hoe kan je je energieverbruik meten?

Er zijn meerdere methodes om je energieverbruik te meten. Je kunt zoals gezegd periodiek je meter aflezen en de waarden vergelijken. Op die manier heb je een globaal beeld van je verbruik en kun je inschatten waar een toename in energieverbruik door komt. Bijvoorbeeld als je in de ene periode meer gebruik hebt gemaakt van een airco dan in een andere periode. Je kunt ook slimme meters met een display aanschaffen en deze op strategische plekken in het huis plaatsen. Op die manier krijg je een scherp beeld van je verbruik. De makkelijkste methode zijn slimme stekkers in combinatie met een energieverbruiksmeter die je met een app kunt uitlezen en bedienen.

Welke energieverbruiksmanager gebruiken?

Een energieverbruiksmanager is feitelijk niets meer of minder dan een stukje software waarmee je energieverbruik wordt gemonitord. In een app of op de website van je energieleverancier krijg je een scherp beeld van je verbruik en hoe dit in verhouding staat tot de vorige periode. Je kunt grafieken lezen met informatie die op dag-, maand- en jaarbasis zijn samengesteld. Op die manier krijg je veel meer grip op je energieverbruik en kun je makkelijker keuzes maken in energiebesparende oplossingen, zoals het installeren van stand-by killers, slimme stekkers en zonnepanelen.

Veel energiemaatschappijen faciliteren hun klanten met zowel apps als een online omgeving die je via de browser van je PC of laptop kunt bezoeken. Er zijn ook andere tools online beschikbaar waarmee je je energieverbruik kunt monitoren. Denk dan bijvoorbeeld aan de intuïtieve tooling van het merk HomeWizard die ook energiebesparende oplossingen maakt, zoals de P1 meter en slimme stekkers.

Wat kost een energiemeter?

Een energiemeter hoeft niet heel veel geld te kosten, want goede meters, zoals de HomeWizard P1 meter, heb je al voor € 39,99. Het wordt iets kostbaarder als je bijvoorbeeld de P1 meter wil combineren met slimme stekkers. Deze pakketjes kosten al snel € 60,-. Energieverbruiksmeters met display kosten ongeveer € 30,- per stuk en vaak heb je wel meerdere exemplaren nodig als je ook meerdere stopcontacten in je woning wil monitoren. De apps en tooling die je van de energiemaatschappij krijgt zijn vaak “gratis” en maken deel uit van de service die ze verlenen. Uiteraard zit de prijs van het gebruik van de tooling en de ontwikkeling daarvan bij je maandelijkse premie inbegrepen. 

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat een energie meter is, wat het doet en hoe het product je kan helpen om meer grip te krijgen over je energiekosten. Wil je gericht advies of een gerichte prijs over energiemeters en energiebesparende oplossingen? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Kan de HomeWizard P1 meter op iedere meter aangesloten worden?

Nee, de HomeWizard P1 meter is alleen geschikt voor slimme meters met een SMR versie van 5.0 of hoger. Wil je weten of je meter hiervoor geschikt is? Vraag dan om advies bij de energiemaatschappij of netbeheerder.

Kun je geld besparen met een energiemeter?

Ja, want je krijgt meer inzicht in je verbruik en je gaat dan verstandiger om met het in- en uitschakelen van apparaten. Je kunt ook lekkages in het stroomverbruik ontdekken en er uiteindelijk voor kiezen om de stroomvreters in huis te vervangen voor energiezuinige apparaten die minder stroom verbruiken.

Is een energiemeter duur?

Nee. Een energiemeter is vanaf € 10,- verkrijgbaar. Wil je meer kwaliteit en functies? Of wil je de meter uitbreiden met extra slimme stekkers? Dan betaal je logischerwijs iets meer. Een goede energiemeter met 1 slimme stekker kost ongeveer € 60,-. 

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website