Energie besparen? Lees onze 5 handige tips en trucs | KVINL.NL

Energie besparen? Lees onze 5 handige tips en trucs

Energie besparen? Lees onze 5 handige tips en trucs

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Op de energie besparen is goed voor het milieu en de portemonnee. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt per jaar ongeveer tussen de 2.700 en 3.000 kWh aan stroom en dat resulteert al snel in een jaarlijkse energierekening van tussen de € 1890,- en € 2.100,-. Dat is een smak geld. Uiteindelijk is het bedrag wat je betaalt afhankelijk van het tarief. Dat is op dit moment gemiddeld € 0,70 per kilowatt. Betaal je meer of minder? Dan je dus duurder of goedkoper uit. Het is hoe dan ook slim om naar kostenbesparende oplossingen te kijken, maar hoe pak je dat aan?

Welke apparaten verbruiken de meeste stroom?

Om te kunnen besparen moet je eerst weten welke apparaten enorm veel stroom verbruiken. Want dan kun je ook gericht kostenbesparende oplossingen bedenken. Om je een goed beeld te geven van het gemiddelde verbruik, hebben we de grootste energieslurpers in een tabel gezet.

ApparaatVerbruik per jaar
Televisie met randapparatuur390 kWh
Verlichting390 kWh
Computer/laptop met randapparatuur310 kWh
Droger300 kWh
Cv-ketel280 kWh
Koelkast260 kWh
Vriezer260 kWh
Vaatwasser240 kWh
Wasmachine130 kWh

Als je dus al deze apparaten binnen het huishouden gebruikt, verbruik je dus al snel meer dan 2.500 kWh op jaarbasis. Het verbruik is afhankelijk van hoe oud de apparaten zijn, welk energielabel ze hebben en hoe vaak je ze gebruikt. En dan hebben we nog lang niet alle apparaten benoemd. Denk aan apparaten, zoals het koffiezetapparaat, de airfryer, de elektrische oven, de stofzuiger, de stijltang en föhn en het opladen van mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets. Dus je komt al snel aan die 3.000 kWh per jaar.

Wat zijn stille stroomvreters?

Waar je ook rekening mee moet houden zijn de stille stroomvreters, maar wat zijn dat? Stille stroomvreters zorgen voor sluipverbruik en sluipverbruik zorgt voor een torenhoge energierekening. Zeker gezien het feit dat de elektriciteitsprijzen op dit moment door het dak gaan. Stille stroomvreters zijn onder andere de opladers die je niet gebruikt, maar wel in het stopcontact laat zitten, maar ook de apparaten die altijd op standby staan. Zoals een televisie, een radio of een spelcomputer. Het gemiddelde sluipverbruik in Nederland is ongeveer 450 kWh op jaarbasis. In geld is dat ongeveer € 300,- afhankelijk van het tarief wat je betaalt.

Waarmee bespaar je de meeste energie?

Veel huishoudens hebben meerdere lampen in huis. Denk aan de hanglamp boven de eettafel, de sfeerverlichting in de woonkamer, de lampjes op het nachtkastje, de verlichting voor in de keuken, douche en het toilet. Verlichting zorgt voor een verbruik van bijna 400 kWh per jaar en dat betekent dus een kostenpost van € 280,-. Het verbruik heeft te maken met het feit dat veel mensen nog steeds gebruik maken van gloeilampen, spaarlampen en halogeenlampen, die simpelweg niet energiezuinig zijn. Led lampen zijn daarentegen heel energiezuinig en gaan ook veel langer mee. Dus door je lampen te vervangen voor led lampen, kun je op jaarbasis al snel tientallen tot wel honderden euro’s besparen. Ter vergelijking: een gloeilamp verbruikt ongeveer 60 Watt per uur, terwijl een led lamp slechts 7 Watt per uur verbruikt.

5 andere methodes om op energie te besparen

Er zijn nog veel meer methodes om energie te besparen, maar hoe pak je dat aan? Er zijn simpele tot rigoureuze oplossingen waarmee je tientallen tot honderden euro’s op jaarbasis kunt besparen. 

1. Lampen vervangen

We benoemen het nogmaals, maar vervang je gloei-, halogeen-, en spaarlampen voor led lampen. Je kunt dan flink wat geld besparen. Vervang niet alleen de lampen in je woon- en slaapkamer, maar vergeet ook niet om de verlichting in je badkamer, toilet en keuken te vervangen. Een mooie bijkomstigheid is dat de levensduur van een led lamp veel langer is dan die van andere lampen. Dus op dat gebied kun je ook nog eens flink wat kosten besparen.

2. Haal de stekkers van laders uit het stopcontact

Doorgaans laat je de opladers van je smartphone, smartwatch, tablet, laptop en andere mobiele apparaten in het stopcontact zitten, maar dat zorgt dus voor veel sluimerverbruik. Ondanks dat je de laders niet gebruikt, verbruiken ze stroom. Dus het beste wat je kunt doen is om de lader uit het stopcontact te halen als je ‘m niet meer gebruikt. Dat zorgt voor een flinke kostenbesparing.

3. Standby killers kopen

Een standby killer is feitelijk een slimme stekker die je op afstand of met een schakelaar kunt aan- of uitzetten. Het doel van de standby killer is dat je televisie of een ander apparaat niet op standby blijft staan, want als de stroomtoevoer is afgekapt, kan die ook niet meer op standby staan en dus stroom verbruiken. Je kunt natuurlijk ook steeds de stekker uit het stopcontact trekken, maar dat is een hoop gedoe en ook niet goed voor je stekker. Met een standby killer los je het probleem eenvoudig op en kun je met een app of een druk op de knop de stroomtoevoer afkappen. 

4. Vervang oude apparaten

Is je koelkast, wasmachine of ander apparaat in huis al jaren oud? Dan wordt het tijd om de apparaten te vervangen voor energiezuinige apparaten. Naarmate apparaten ouder worden, gaan ze ook meer stroom verbruiken. Terwijl oudere apparaten misschien ook een veel lagere energieklasse hebben dan de nieuwe apparaten die je kunt kopen. Het is een ingrijpende en kostbare oplossing, maar je kunt er ook flink wat geld mee besparen.

5. Zet de temperatuur van je cv-ketel lager en was kouder

Je kunt ook energie besparen door bijvoorbeeld de thermostaat van je cv-ketel een paar graden lager te zetten en om de was kouder te wassen. Was in plaats van 60° C op 40° C of 30° C. Dat zorgt al voor een enorme energiebesparing en het kan zelfs op jaarbasis tientallen euro’s opleveren. 

Wat levert energiebesparing op?

Nu is het tijd om eens te kijken wat de energiebesparende oplossingen opleveren. We pakken dezelfde tabel, maar dan nu met het verbruik van energiebesparende oplossingen en nieuwe apparaten met een betere energieklasse.

ApparaatVerbruik per jaar
Televisie met randapparatuur170 kWh
Verlichting50 kWh
Computer/laptop met randapparatuur290 kWh
Droger150 kWh
Cv-ketel280 kWh
Koelkast150 kWh
Vriezer150 kWh
Vaatwasser140 kWh
Wasmachine100 kWh

Als je de berekening maakt kun je zien dat je van 2.500 kWh naar 1.500 kWh per jaar gaat en dat scheelt dus 1.000 kWh aan stroom. In geld is dat € 700,-! Dat lijkt ons meer dan de moeite waard om vandaag nog te beginnen met het toepassen van energiebesparende oplossingen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van led lampen?

Led lampen verbruiken veel minder stroom dan bijvoorbeeld gloeilampen en ze gaan ook langer mee. Daarnaast zijn er ook slimme led lampen verkrijgbaar waardoor je via een app op je smartphone de verlichting in huis kunt bedienen.

Welke apparaten in huis verbruiken de meeste stroom?

Apparaten, zoals televisies, koelkasten en vaatwassers verbruiken de meeste stroom in huis. Zeker als je de apparaten intensief gebruikt. Ook verlichting verbruikt veel energie.

Kun je met zonnepanelen ook besparen op je energierekening?

Ja, met zonnepanelen kun je zelf stroom opwekken en de stroom gebruiken. Dan hoef je geen stroom af te nemen van de energiemaatschappij en je kunt dus op die manier flink wat geld besparen op je energierekening.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website