Douche-wtw-installatie? Dit moet je weten | KVINL.NL

Douche-wtw-installatie? Dit moet je weten

Douche-wtw-installatie? Dit moet je weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Wist je dat de gemiddelde Nederlander 45 minuten per week onder de douche staat? Je mag dus stellen dat we graag onder de douche staan en dat is logisch. We houden van persoonlijke hygiëne, maar douchen kan ook echt een ontspanningsmoment zijn. Zeker na een dag hard werken of als je net terug bent uit de sportschool. Voor lekker douchen heb je warm water nodig en het kost dus ook geld om warm te douchen. Gezien het feit dat de gasprijzen door het dak gaan en ook alsmaar duurder worden, is het slim om na te denken over hoe je efficiënt kunt douchen en op je kosten kunt besparen, zonder dat je op je douchetijd hoeft in te leveren. Een van de opties die je hebt is het laten plaatsen van een douche-wtw.

Wat is een douche-wtw?

Een douche-wtw is kort uitgelegd: een energiebesparende oplossing waarmee je minder gas hoeft te gebruiken om van een warme douche te kunnen genieten. De letters wtw staan voor warmteterugwinning en feitelijk gebruikt de oplossing het warme water dat afgevoerd wordt om het verse water voor te verwarmen. Met als resultaat dat je minder gas of elektra nodig hebt om van warm water te kunnen genieten. Dat levert niet alleen een kostenbesparing op, maar het is ook nog eens beter voor het milieu

Hoe sluit je een douche-wtw aan?

Het aansluiten van de oplossing kan op verschillende manieren en de manier waarop de installatie plaatsvindt is sterk afhankelijk van het model dat je kiest. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar: verticale douchepijp-wtw, douche-wtw met opvoerpomp, douchegoot- of douchebak-wtw en de losse douche-wtw. 

De douchepijp-wtw kan alleen geïnstalleerd worden als de douche op een verdieping ligt. Deze dubbelwandige pijp wordt namelijk in plaats van de afvoer geplaatst en is minstens 2 meter lang. De douche-wtw met opvoerpomp kan zowel in een douche op een verdieping als op de begane grond worden geplaatst. Doorgaans gebeurt dat in de wand van de badkamer. De horizontale douchegoot- of douchebak-wtw is uitermate geschikt voor een douche op de begane grond, terwijl de losse douche-wtw dat ook is. Dit product kan ook in een douche op een verdieping worden geplaatst en vergt geen verbouwing, wat als een voordeel mag worden gezien.

Soort douche-wtwGeschikt voorVerbouwing nodig?
Douchepijp-wtwDouche op een verdiepingJa
Douche-wtw met opvoerpompBegane grond en douche op een verdiepingJa
Douchegoot- of douchebak-wtwBegane grondJa
Losse douche-wtwBegane grond en douche op een verdiepingNee

Hoe werkt een douche-wtw?

De werking van een douche-wtw is ook weer afhankelijk van de soort die je laat installeren.

Bij een douchepijp-wtw wordt de afvoerpijp vervangen door een dubbelwandige pijp die het warme afvoerwater langs het koudere verse water geleidt. Hierdoor wordt het verse water waarmee je wil douchen opgewarmd en heb je minder gas nodig om het verse water tot de aangename temperatuur te verwarmen. 

Bij een douche-wtw met opvoerpomp wordt het afvoerwater eerst omhoog gepompt en langs de leidingen met koud vers water geleid om het water te verwarmen. Deze oplossing verbruikt in tegenstelling tot andere varianten iets meer stroom, hoewel het stroomverbruik te verwaarlozen is.

Bij een douchegoot- of douchebak-wtw wordt het systeem in de douchegoot of douchebak geplaatst. Hier is een verbouwing voor nodig, evenals dat bij de eerder genoemde oplossingen nodig is. Deze oplossing is ideaal als je op de begane grond een douche-wtw wil laten installeren.

Een losse douche-wtw kan op de vloer van een douche worden geïnstalleerd. Een beetje doe-het-zelver kan dat prima zelf en je hebt dus geen specialist en een verbouwing nodig om het warmteterugwinningssysteem te installeren. 

Hoeveel bespaart een douche-wtw?

Dat de oplossing een energie- en dus ook kostenbesparende oplossing is, staat buiten kijf. Maar hoeveel bespaar je nu echt met het product? Dat is per model verschillend en we hebben de besparingen voor je op een rijtje gezet.

OplossingGasbesparingKostenbesparing*
Douchepijp-wtw65 m³€ 90,-
Douche-wtw met opvoerpomp65 m³€ 90,-
Douchegoot- of douchebak-wtw50 m³€ 70,-
Losse douche-wtw45 m³€ 60,-

*Hierbij gaan we uit van een gemiddeld gastarief van € 1,39 per kubieke meter. Betaal je minder voor gas? Dan is de besparing lager. Betaal je meer? Dan spaar je ook meer geld uit.

Is een wtw zinvol?

De grote vraag is natuurlijk of een wtw zinvol is en het antwoord op die vraag is volmondig “ja”. We leggen het graag uit. Zoals we hebben besproken levert een douche-wtw geld op, want je hoeft minder te stoken om van warm douchewater te kunnen genieten. Dat is dus beter voor de knip, maar ook voor het milieu. Er zit wel een keerzijde aan het verhaal, want normaliter is er een verbouwing nodig om een douche-wtw te laten plaatsen. En dat zorgt voor extra kosten. Het is helemaal zonde als je badkamer haast nog als nieuw is. Dan is het niet slim om weer alles open te breken om de oplossing te laten plaatsen. In principe is het dus alleen een goede investering als je van plan bent de badkamer te verbouwen, tenzij je kiest voor een losse douche-wtw die wel een iets lager rendement heeft.

Hoeveel kost een douche-wtw?

Om een goede beslissing te kunnen nemen over het laten installeren van een douche-wtw, is het handig om te weten wat de oplossing kost. Dit varieert per type, waarbij de oplossing met opvoerpomp een oplossing is die om maatwerk vraagt. Daarom is hier geen gemiddelde prijs voor beschikbaar. De gemiddelde prijzen zijn inclusief montagekosten, maar exclusief bijkomstige kosten, zoals een verbouwing van je badkamer.

OplossingPrijs inclusief installatie
Douchepijp-wtw€ 800,-
Douchegoot- of douchebak-wtw€ 2.300,-
Losse douche-wtw€ 600,-

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat een douche-wtw is, welke varianten er zijn en hoe het werkt. Je hebt ook een goed beeld van de gemiddelde kosten en waar je rekening mee moet houden als je er een wil laten installeren. Wil je gericht advies en een gerichte prijs? Vraag dan direct een offerte aan

Veelgestelde vragen

Binnen hoeveel jaar heb je een douche-wtw terugverdiend?

Op basis van de gemiddelde kosten en de besparing die een douche-wtw kan opleveren, kun je de investering binnen 7 tot 26 jaar terugverdienen. Afhankelijk van welk model je kiest en hoeveel je ermee kunt besparen.

Is een verbouwing altijd nodig bij het plaatsen van een douche-wtw?

Nee. Doorgaans vraagt iedere oplossing om een minimale verbouwing van je badkamer, maar er zijn ook oplossingen, zoals de losse douche-wtw, waar geen verbouwing voor nodig is.

Kan een douche-wtw in iedere badkamer?

Ja. Een douche-wtw kan in vrijwel iedere badkamer worden geplaatst. Het advies is wel om oudere badkamers te vervangen mochten ze ouder dan 15 jaar zijn. Dan is de gemiddelde badkamer ook wel aan vervanging toe.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website