Dikte HR ++ glas: wat is dat? | KVINL.NL

Dikte HR ++ glas: wat is dat?

Dikte HR ++ glas: wat is dat?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Dubbel glas is een bekende term bij veel mensen en het is algemeen bekend dat dubbel glas beter is dan normaal glas. Waarom? Omdat dubbel glas een isolerende werking heeft en dat zorgt ervoor dat de warmte minder goed via de ramen van je woning kan ontsnappen. Met als resultaat dat je minder hoeft te stoken en dus geld kunt besparen op je energierekening. Het zorgt ook voor een beter wooncomfort, omdat je de warmte binnenhoudt en dus van een aangenaam binnenklimaat kunt genieten. Maar wat is HR ++ glas en wat is het verschil met HR +++ glas?

Op zoek naar een erkend isolatiebedrijf?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat is HR ++ glas?

Als we spreken over glas voor bijvoorbeeld de ramen van je woning, dan spreken we over enkel glas, dubbel glas en HR glas. HR staat voor Hoog Rendement en HR glas heeft dus ook een betere isolerende werking dan enkel of dubbel glas. HR ++ glas is dus niet dubbel glas, maar een variant op dubbel glas. Die beter isoleert, de warmte in huis houdt en je helpt om te besparen op je energiekosten.

HR ++ glas bestaat doorgaans uit drie lagen. Een glasplaat binnen, buiten en een spouw, ook wel de ruimte tussen de glasplaten genoemd waar lucht of een bepaald gas in aanwezig is. Daarnaast heeft het glas ook een speciale coating die ervoor zorgt dat het zonlicht veel beter wordt weerkaatst. Dus je hebt er dan ook profijt van in de zomer.

Wat is HR +++ glas?

HR +++ glas gaat weer iets verder dan HR ++ glas. HR +++ glas heeft geen 2, maar 3 glazen wanden. Eentje binnen, eentje buiten en eentje tussen de twee spouwen in. Ook HR +++ glas heeft een verbeterde coating en een hogere isolatiewaarde. Waarmee je dus nog meer op je energiekosten kunt besparen.

Naast HR ++ en HR +++ glas heb je nog andere varianten die nagenoeg niet meer verkocht worden, omdat ze dus vrijwel geen isolerende werking hebben. Denk dan aan varianten, zoals enkel en dubbel glas, HR en HR + glas.

Is HR ++ of HR +++ glas geluidwerend?

HR ++ of HR +++ glas kan geluiddempend werken, maar dan moet je wel voor de variant kiezen die hiervoor is gemaakt. HR ++ en HR +++ glas hebben niet standaard een geluiddempende buitenwand en het glas met die functie is ook iets duurder. Het grote voordeel is dat je vervelende geluiden van buitenaf kunt weren. Zoals auto’s die door de straten rijden of de kinderen die op straat spelen. HR +++ glas met een geluiddempende functie kan tot wel 37 dB aan geluid reduceren.

Bespaar ik energie met HR ++ of HR +++ glas?

Deze vraag is al beantwoord, maar het antwoord is ‘ja’. Met HR ++ en HR ++ glas kun je flink wat geld besparen op je energierekening. Dan spreken we niet over een besparing van tientallen, maar van honderden euro’s op jaarbasis. Een gezin in een gemiddelde woning met HR ++ glas bespaart ongeveer € 500,- op jaarbasis aan gas en dat is fors. Daarnaast zorg je met HR ++ of HR +++ glas ook nog eens voor een beter wooncomfort en je draagt bij aan een beter milieu. Want je hoeft niet meer zoveel te stoken als eerst en daarmee reduceer je dus ook de CO²-uitstoot van je woning.

Wat is de dikte van HR ++ glas?

De gemiddelde dikte van HR ++ glas is 26 millimeter. Doorgaans vind je 3 verschillende cijfers als je naar HR ++ glas op zoek bent. Bijvoorbeeld 4/18/4. Dit betekent dat de binnenste glaswand 4 mm, de spouw 18 mm dik en de buitenste glaswand 4 mm dik zijn. Zonwerend en geluidsdempend HR ++ glas zijn dikker. Vaak praat je dan over een verschil tussen de 2 mm en 54 mm dikte. Geluidsdempend HR ++ is veruit de dikste soort die je kunt laten plaatsen.

Wat is de dikte van HR +++ glas?

HR +++ glas is logischerwijs iets dikker dan HR +++ glas en heeft ook een hogere isolatiewaarde. Omdat we hier ook spreken over vier dubbel glas, hebben we niet te maken met 3, maar 4 verschillende waarden, zoals 6/12/6/12/6. De gemiddelde dikte van HR +++ glas is ongeveer 42 millimeter. Ook bij HR +++ glas geldt de regel dat zonwerend en geluiddempend glas dikker zijn. 

Is HR ++ dikker dan dubbel glas?

HR ++ glas hoeft niet dikker te zijn dan dubbel glas, maar heeft dus wel een hogere isolatiewaarde. Dat heeft vooral te maken met de vulling van de spouw. Bij normaal dubbel glas is dat lucht, maar bij HR ++ is dat een bepaalde gassoort, zoals Krypton of Argon. HR ++ glas heeft in tegenstelling tot normaal dubbel glas ook een verbeterde coating.

Wat is het dunste HR ++ glas?

HR ++ glas is dus gemiddeld 26 millimeter dik, maar er zijn ook glasplaten die dunner zijn. HR ++ glas is bijvoorbeeld ook in 2/3/2 verkrijgbaar en dan spreek je feitelijk over een maximale dikte van 7 millimeter. De spouw van 3 mm dik is dan gevuld met Argongas, zodat het raam wel zijn isolerende werking behoudt. Overigens is het wel geadviseerd om ultra dun HR ++ glas alleen te gebruiken bij kleine ramen. Bij grotere ramen is het belangrijk om te kiezen voor een dikkere en stevigere glasplaat.

Kan ik mijn raam altijd vervangen voor HR ++ of HR +++ glas?

Veel mensen vragen zich af of het altijd mogelijk is om je enkel of dubbel glas te vervangen voor HR ++ of HR +++ glas en het antwoord is “nee”. Omdat HR ++ en HR +++ glasplaten dikker zijn, moet het kozijn vervangen of aangepast worden. Veel specialisten kunnen de sponning van een kozijn aanpassen, maar in sommige gevallen is het beter om bijvoorbeeld het slecht geïsoleerde houten kozijn direct te laten vervangen voor een goed kunststof kozijn, zodat je ook maximaal profiteert van de isolerende werking van het complete raam.

Hoeveel kost HR ++ glas?

En dan nu de hamvraag, want wat kost HR ++ glas? Daar is helaas geen eenduidig antwoord op te geven, omdat je met verschillende factoren te maken hebt. Voor welk HR ++ glas kies je, wat is de oppervlakte van het raam dat je wilt vervangen en krijg je te maken met extra kosten, zoals het laten vervangen van een kozijn? Toch kunnen we wel met gemiddelde cijfers werken en voor HR ++ glas ben je gemiddeld € 85,- per m² kwijt. Extra zonwerend glas, geluiddempend glas en veiligheidsglas zijn een stuk duurder. Dan spreken we al snel over een gemiddelde prijs van € 130,- per m². Inclusief installatie welteverstaan. 

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat HR ++ glas is, wat het verschil is met HR +++ glas en dubbel glas en hoeveel het kost om HR ++ glas te laten plaatsen. Je weet nu ook hoe dik het isolerende glas is en dat het ook energiebesparing kan opleveren. Wil je een gerichte prijs om HR ++ glas te laten plaatsen? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Welk glas heb ik nodig?

Welk glas je kiest, is afhankelijk van de situatie en de behoeften die je hebt. Wil je een hogere isolatiewaarde, besparen op de kosten of wil je juist dat het glas ook zonlicht en geluid van buitenaf tegenhoudt? Dan kies je voor de variant die het beste bij je wensen aansluit. Een specialist kan je adviseren in welk HR ++ glas voor jou de beste keuze is.

Is HR ++ glas duurzaam?

Ja. HR ++ glas is duurzaam, omdat het een levensduur van gemiddeld 25 jaar heeft en je minder hoeft te stoken als je HR ++ glas laat plaatsen.

Hoe snel kun je HR ++ glas terugverdienen?

Als we uitgaan van een energiebesparing van € 400,- op jaarbasis, kun je de investering ook binnen 2 tot 3 jaar terugverdienen. Afhankelijk hoe effectief het HR ++ glas is en hoe groot je investering was.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website