De beste zonnepanelen kopen? Wij hebben 3 tips voor jou

De beste zonnepanelen kopen? Wij hebben 3 tips voor jou

De beste zonnepanelen kopen? Wij hebben 3 tips voor jou

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Zonnepanelen zijn nog steeds enorm interessant, ondanks dat je geen btw meer kunt terugvorderen, de salderingsregeling op zijn einde loopt en de overheid geen subsidies meer geeft voor het plaatsen van zonnepanelen. Het is nog altijd een goedkope en milieuvriendelijke manier om elektriciteit op te wekken en te gebruiken en je kunt er dus ook nog steeds enorm veel geld mee besparen op je energierekening. Maar wat zijn de beste zonnepanelen die je kunt kopen en waar moet je op letten? Wij hebben 3 tips voor jou.

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Verschillende soorten zonnepanelen

Voordat we eerst gaan inzoomen op de beste zonnepanelen die je kunt kopen, is het slim om te weten welke soorten zonnepanelen er zijn. We focussen ons dan voor dit moment even op de zonnepanelen die je doorgaans op het dak monteert. Feitelijk zijn er 3 soorten zonnepanelen waaruit je kunt kiezen: polykristallijn, monokristallijn en glas-glas zonnepanelen.

Monokristallijn

Monokristallijn zonnepanelen zijn zonnepanelen waarvan de cellen van een enkel siliciumkristal zijn gemaakt. Monokristallijn zonnepanelen zijn dan ook altijd zwart en leveren het hoogste rendement op. Het rendement is natuurlijk wel afhankelijk van op welke windstreek ze gericht staan en hoe ze op het dak worden gemonteerd.

Polykristallijn

De cellen van polykristallijn zonnepanelen worden gemaakt van vele silicium fragmenten en daardoor is het rendement van dit soort panelen ook lager. Een voordeel is dat polykristallijn panelen wel in andere kleuren, zoals blauw, groen en rood, verkrijgbaar zijn. Op het gebied van uiterlijk heb je dus meer smaken en het kan ook een beweegreden zijn om toch voor de polykristallijn in plaats van de monokristallijn panelen te kiezen.

Glas-glas zonnepanelen

Logischerwijs worden glas-glas zonnepanelen gemaakt van glas en tussen de glaslagen worden de cellen gemonteerd. Het voordeel van de oplossing is dat de panelen beter weersbestendig zijn en op den duur ook een hoger rendement opleveren. Een ander voordeel is dat je in dit geval ook voor transparante zonnepanelen kunt kiezen. De keerzijde van de medaille is dat glas-glas zonnepanelen ook meteen de duurste oplossing is

Wat zijn de beste zonnepanelen met het hoogste rendement?

Het moge duidelijk zijn dat zonnepanelen alleen een hoog rendement opleveren als ze goed zijn gemonteerd en gericht staan op het zuiden, zuidwesten of het zuidoosten. In elke andere situatie is het rendement lager. Als we puur kijken naar de techniek, zijn glas-glas zonnepanelen de panelen met het hoogste rendement, omdat ze langer meegaan en beter bestendig zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Bepaalde modellen halen wel een rendement van 30% bij een vermogen tot 440 Wp. Uiteraard is het ene glas-glas zonnepaneel het andere niet. Ook het merk speelt een rol hoe kwalitatief goed de zonnepanelen daadwerkelijk zijn.

Wat zijn A-merk zonnepanelen?

Je staat er niet bij stil, maar er zijn wereldwijd meer dan 1000 merken die zonnepanelen produceren. Dus het lijkt op het eerste oog een onmogelijke opgave om te bepalen welk merk en welke zonnepanelen nu ook het beste zijn. Gelukkig is het een groot voordeel dat er in de afgelopen decennia al enorm veel zonnepanelen zijn geplaatst en dat er dus ook veel informatie te verzamelen is over welke zonnepanelen nu echt het beste presteren. Feitelijk zijn er 5 merken die echt met kop en schouders boven de rest uitsteken. Zowel op kwaliteit als rendement en levensduur.

MerkLand van oorsprong
SunPowerVerenigde Staten
LGZuid-Korea
AEGDuitsland
LONGi SolarChina
DMEGCChina

Wat is het beste merk zonnepanelen?

Sunpower staat met stip bovenaan en dat heeft vooral te maken met het feit dat de zonnepanelen die ze maken een lage degradatie hebben en dus ook veel langer meegaan dan zonnepanelen van andere merken. Ze hebben ook een rendement dat kan oplopen tot wel 30% en je krijgt 40 jaar garantie op het product en het vermogen. Als fabrikant moet je dan ook echt achter je product staan als je dergelijke garantievoorwaarden geeft. Dat straalt dus ook veel vertrouwen uit naar de consument die op zoek is naar goede zonnepanelen.

3 handige tips

We hebben nog 3 handige tips voor jou als je op zoek bent naar zonnepanelen. Als je onze tips volgt, heb je straks een hoop profijt van de oplossing die je uiteindelijk kiest.

Tip 1: niet beknibbelen op tientjes

Zonnepanelen is een forse investering en je wilt het liefste de kosten zo laag mogelijk houden. Dat snappen wij heel goed, maar in het geval van zonnepanelen is goedkoop vaak duurkoop. Je kunt beter iets meer geld uitgeven, zodat je er ook meer profijt van hebt. Onthoud ook altijd dat je de investering door middel van de besparing op je energierekening weer terugverdiend.

Tip 2: doe onderzoek

Koop niet lukraak zonnepanelen of schakel niet zomaar een specialist om je dak met zonnepanelen te bedekken. Doe eerst onderzoek naar of je dak geschikt is voor zonnepanelen, hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je energierekening te verlagen en hoeveel panelen je uiteindelijk op je dak kunt plaatsen. Dan heb je ook een goed beeld van de kosten die je kunt verwachten en je weet ook zeker dat de gekozen oplossing een voordeel gaat opleveren.

Tip 3: vergelijken

Het is ook verstandig om altijd de oplossingen met elkaar te vergelijken, want dan krijg je een beter beeld van de voor- en nadelen. Het is ook slim om te vergelijken op de prijs, want je kunt soms flinke euro’s besparen als je meerdere offertes opvraagt bij meerdere installateurs. Kijk dan ook niet alleen naar de prijs, maar ook na hoe de prijs in verhouding staat tot de service die ze leveren

De kosten van de beste zonnepanelen

De kosten van de beste zonnepanelen zijn afhankelijk van het model, het merk en hoeveel zonnepanelen je uiteindelijk laat installeren. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3500 kWh stroom per jaar en doorgaans heb je 14 zonnepanelen nodig als je die kosten wilt dekken. Als je kiest voor zonnepanelen van Sunpower, zul je er ongeveer 12 nodig hebben, omdat de panelen een hoger rendement hebben. De gemiddelde kosten inclusief installatie zijn dan € 7.000,-. Afhankelijk van voor welke installateur je kiest.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van welke zonnepanelen het beste zijn, welke A-merken zonnepanelen er zijn en hoeveel het ongeveer kost als je de beste zonnepanelen laat installeren. Wil je een gerichte prijs en ook gericht advies? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Welke merk zonnepaneel is het beste?

De zonnepanelen van het merk Sunpower zijn de beste zonnepanelen die je op dit moment kunt kopen.

Zijn dure zonnepanelen altijd beter dan goedkope zonnepanelen?

Nee, dat hoeft niet zo te zijn. Ondanks dat is het wel een feit dat duurdere panelen doorgaans langer meegaan en een hoger rendement hebben. En kwaliteit kost nu eenmaal ook meer geld.

Leveren zonnepanelen van A-merken meer op?

Doorgaans wel, maar het rendement van zonnepanelen is niet alleen afhankelijk van het merk. Ook de plaatsing en hoe ze geïnstalleerd zijn, spelen belangrijke rollen in hoeveel de panelen uiteindelijk opleveren.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website