Bespaarstekker kopen: dit moet je weten | KVINL.NL

Bespaarstekker kopen: dit moet je weten

Bespaarstekker kopen: dit moet je weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

We worden verdrietig van onze energierekening. De kosten stijgen en je bent haast te bang om nog een tosti te maken of de televisie aan te zetten, omdat je weet dat stroom enorm veel geld kost. Het zou toch fantastisch zijn als er een oplossing is waarmee je flink wat geld kunt besparen op de elektriciteitsrekening en et voila: die is er! Daarom vertellen we in ons artikel alles wat je moet weten over de zogenaamde bespaarstekker.

Wat is sluipverbruik?

De grootste boosdoener binnen het huishouden is het sluipverbruik. Apparaten en stekkers die stroom verbruiken terwijl we ze helemaal niet gebruiken of nodig hebben. Sluipverbruik wordt veroorzaakt door onder andere televisies, spelcomputers en andere apparaten die in stand-by blijven staan, maar ook door bijvoorbeeld de stekkers van opladers die in het stopcontact blijven zitten, terwijl je een telefoon, tablet of laptop helemaal niet aan het opladen bent. Een gemiddeld huishouden heeft ongeveer 450 kWh aan sluipverbruik op jaarbasis en dat is in geld uitgedrukt gemiddeld € 300,- als we uitgaan van een hoog energietarief van € 0,70 per kWh. 

Wat zijn de grootste energievreters in huis?

Natuurlijk zijn er ook nog andere apparaten die feitelijk continu aan staan en dus enorm veel stroom verbruiken en nu denk je waarschijnlijk direct aan apparaten, zoals de koelkast en de wasmachine. Toch zijn dit niet de grootste energievreters in huis. We hebben alle apparaten die je in een gemiddeld huishouden tegenkomt op een rijtje gezet en het verbruik berekend.

ApparaatVerbruik per jaar in kWhVerbruik per jaar in €
Televisie met randapparatuur390 kWh€ 273,-
Verlichting390 kWh€ 273,-
Computer/laptop met randapparatuur310 kWh€ 217,-
Droger300 kWh€ 210,-
Cv-ketel280 kWh€ 196,-
Koelkast260 kWh€ 182,-
Vriezer260 kWh€ 182,-
Vaatwasser240 kWh€ 168,-
Wasmachine130 kWh€ 91,-

We gaan wel uit van gemiddelde cijfers. In de regel is het wel een feit dat je meer energie verbruikt als je een of meerdere apparaten uit het lijstje vaker en langer gebruikt.

Wat is een bespaarstekker?

Een bespaarstekker ziet er feitelijk hetzelfde uit als een normale stekker. Je steekt ‘m dan ook in het normale stopcontact en vervolgens sluit je het apparaat aan op de stekker. Bespaarstekkers hebben vaak meerdere functies. Ze hebben bijvoorbeeld een aan- en uit knop waarmee je de stroomtoevoer kunt afkappen, maar ze kunnen ook een ingebouwde energiemeter hebben. Op die manier weet je precies wat het apparaat dat je hebt aangesloten verbruikt als je ‘m gebruikt. Het geeft je meer inzicht in hoeveel het precies kost als je bijvoorbeeld een aantal uren televisie kijkt of je televisie in combinatie met een spelcomputer of de mediabox van je provider gebruikt.

Wat is een slimme bespaarstekker?

Naast de bespaarstekker heb je ook nog de slimme bespaarstekker, of de slimme stekker zoals die ook wel wordt genoemd. De slimme stekker is handig, omdat je met behulp van een app op je smartphone meer inzicht krijgt in hoeveel de apparaten die je hebt aangesloten verbruiken en je kunt de stekkers op afstand in- en uitschakelen. Het is vaak ook mogelijk om tijdschema’s in te stellen. Een van de bekendste en ook best werkende slimme stekkers is de Smart Plug van het merk Philips HUE.

Wat is beter: de normale of slimme bespaarstekker?

Het is geen kwestie van beter, maar je moet jezelf afvragen wat handiger is. Een normale bespaarstekker is relatief goedkoop en doet wat het moet doen, maar een slimme stekker is praktischer, omdat je ten eerste meer inzicht krijgt in het verbruik en de stekker op kun je op afstand bedienen. Het is natuurlijk vervelend als je elke keer moet opstaan om de stekker aan of uit te zetten. Met een app ben je van dat probleem af. Dus wij zijn van mening dat de betere keuze de slimme variant is.

Wat is het verschil tussen de bespaarstekker en een standby killer?

Nu hoor of lees je misschien iets over de zogenaamde stand-by-killer, maar wat is nu het verschil tussen deze stekker en de bespaarstekker? Feitelijk zit er geen verschil in, maar de simpelste stand-by-killer is bijvoorbeeld geen slimme stekker en de geïntegreerde energiemeter ontbreekt vaak. De stand-by-killer is er puur, zodat je de stroomtoevoer naar apparaten die altijd in stand-by staan makkelijk kunt uitschakelen.

Hoeveel scheelt stekkers uit stopcontact?

Als je alle stekkers uit het stopcontact zou halen, dan zou je enorm veel stroom kunnen besparen. Misschien is je energierekening slechts enkele euro’s per jaar. Maar dat is niet realistisch, want een koelkast moet aan staan en je moet toch dagelijks of om de dag een wasje draaien. Je kunt wel besparen en een van de methodes om flink wat geld te besparen is om de stekkers van apparaten die op stand-by staan en de stekkers van opladers die je niet gebruikt uit het stopcontact te halen. Dat scheelt je al snel € 300,- op jaarbasis. Maar ook het eruit halen en er weer insteken van stekkers is een arbeidsintensieve aangelegenheid. Vandaar ook de bespaarstekker waarmee je heel eenvoudig de stroomtoevoer naar die apparaten en stekkers kunt in- en uitschakelen.

Hoeveel energie bespaar ik met een bespaarstekker?

Met een bespaarstekker kun je uiteindelijk heel veel geld besparen en sowieso € 300,- aan sluipverbruik. Maar je kunt meer besparen als je met behulp van de bespaarstekker inzichtelijk kunt maken welke apparaten nu echt heel veel stroom verbruiken. Op basis van een gemiddeld verbruik zou je dus kunnen vaststellen dat die koelkast van 15 jaar oud niet meer zo energiezuinig is en dat die wellicht aan vervanging toe is. Je kunt ‘m dan vervangen voor een energiezuinig model dat veel goedkoper is dan de koelkast die je nu gebruikt. Dat geldt ook voor andere apparaten, zoals een tv, een wasmachine of andere energieslurpers die naarmate ze ouder worden ook meer stroom verbruiken.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat een bespaarstekker is, welke voordelen je hebt en hoe je ‘m moet gebruiken. Wil je meer weten over bespaarstekkers of een gerichte prijs om ze bij je thuis te laten installeren? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een bespaarstekker en een slimme bespaarstekker?

Een slimme bespaarstekker kun je in tegenstelling tot het normale model op afstand bedienen en instellen met behulp van een app.

Zijn bespaarstekkers duur?

Bespaarstekkers zijn niet ontzettend duur, maar het is afhankelijk van het merk en het model dat je kiest. Ze zijn verkrijgbaar vanaf enkele euro’s tot enkele tientallen euro’s.

Welke bespaarstekker is het beste?

De Smart Plug van Philips HUE is de beste bespaarstekker die je op dit moment kunt kopen. Het is ook een slimme variant die met behulp van een app te bedienen is.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website