Afmeting zonnepaneel: deze maten zijn er | KVINL.NL

Afmeting zonnepaneel: deze maten zijn er

Afmeting zonnepaneel: deze maten zijn er

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Zonnepanelen zijn een duurzame investering die je ook vrij eenvoudig kunt terugverdienen. Je wekt namelijk zelf groene energie op en bespaart flink wat kosten op je energierekening. Dat is enorm interessant voor huiseigenaren en bedrijven, maar je moet wel met een aantal dingen rekening houden als je in zonnepanelen wilt investeren. Zoals de afmeting van een zonnepaneel, want je hebt onder andere voldoende ruimte nodig om zonnepanelen te installeren.

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Hoe groot is een standaard zonnepaneel?

Zonnepanelen hebben verschillende afmetingen en de standaard afmeting zonnepaneel is doorgaans 165 x 100 centimeter. Maar er zijn ook zonnepanelen die groter of juist kleiner zijn. Het formaat van een zonnepaneel is ook afhankelijk van het vermogen van het paneel en de kwaliteit van de zonnecellen. Hoe meer hoogkwalitatief goede zonnecellen het paneel heeft, des te meer het zonnepaneel ook aan stroom kan opwekken. Wat natuurlijk ook het doel is, om zo veel mogelijk energie op te wekken en dus uiteindelijk te besparen op je energierekening.

Wat is de lengte en de breedte van een zonnepaneel?

Wat precies de lengte en de breedte van een zonnepaneel is, is afhankelijk van hoe ze worden gemonteerd. Vanuit het oogpunt van schaduw, positie en ruimte op het dak, kan er gekozen worden om zonnepanelen in landscape of als portret te monteren. Bij landscape zijn de zonnepanelen breder en minder hoog en bij de portret ligging is het precies andersom. Bij een standaard afmeting zonnepaneel is dus de lengte 100 of 165 centimeter breed of 100 of 165 centimeter lang. 

Het oppervlak dat je nodig hebt voor een zonnepaneel met een standaard afmeting is dus 1,65 m². Vermenigvuldig dit met het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt of wilt laten plaatsen en je weet precies hoe groot het oppervlak moet zijn. Stel je voor dat je 10 zonnepanelen wilt plaatsen? Dan heb je dus 1,65 m² x 10 = 16,5 vierkante meter nodig.

Houd er ook altijd rekening mee dat je tussen de zonnepanelen en de dakrand ruimte moet overhouden. Dit is doorgaans 20 centimeter. Je kunt zonnepanelen namelijk niet te compact en te dicht tegen een dakrand plaatsen. 

Wat voor maat zonnepanelen zijn er?

Er zijn verschillende maten zonnepanelen verkrijgbaar. 

AfmetingWattpiek
126 x 100 centimeterMaximaal 200 Wp
158 x 81 centimeterMaximaal 250 Wp
165 x 100 centimeterMaximaal 400 Wp
195 x 100 centimeterMeer dan 400 Wp

Hoe groot is een zonnepaneel van 350 Wp?

Tegenwoordig is het standaard dat zonnepanelen een Wattpiekvermogen hebben van tussen de 350 en 400 Wp. Dan kom je ook uit op een standaard afmeting zonnepaneel van 165 x 100 centimeter. Stel dat je op jaarbasis 3500 kWh verbruikt en zonnepanelen van 400 Wp wilt aanschaffen. Dan kun je dus een berekening maken van hoeveel zonnepanelen en dus ruimte je nodig hebt.

350 Wp * 0,85 correctiefactor = 255 kWh. 3500 kWh / 255 kWh = 14 zonnepanelen.

14 zonnepanelen x 1,65 m² = 24 m². 

Je hebt dus minimaal 24 vierkante meter nodig als je 14 zonnepanelen wilt plaatsen, maar je moet dus ook rekening houden met de ruimte tussen zonnepanelen en de ruimte tussen de zonnepanelen en de dakrand.

Hoe groot is een zonnepaneel van 400 Wp?

Zonnepanelen met een Wattpiek vermogen van 400 Wp kunnen 165 x 100 centimeter of 195 x 100 centimeter groot zijn. Laten we uitgaan van opnieuw de standaard afmeting van 165 x 100 centimeter.

400 Wp * 0,85 correctiefactor = 340 kWh. 3500 kWh / 340 kWh = 11 zonnepanelen.

11 zonnepanelen x 1,65 m² = 18,15 m².

Je hebt dus minimaal 19 vierkante meter nodig als je 11 zonnepanelen met een Wattpiekvermogen van 400 Wp wilt plaatsen.

Hoe groot is een zonnepaneel van 500 Wp?

Een zonnepaneel van 400 Wp of meer heeft dus een grotere afmeting dan de standaard afmeting zonnepaneel. Doorgaans is de afmeting van zonnepanelen met een groter vermogen 195 x 100 centimeter. Laten we eens uitrekenen hoeveel zonnepanelen en dus ruimte je nodig hebt als je gemiddeld 3500 kWh op jaarbasis verbruikt.

500 Wp * 0,85 correctiefactor = 425 kWh. 3500 kWh / 425 kWh = 9 zonnepanelen.

9 zonnepanelen x 1,95 m² = 17,55 m².

Je hebt dus minimaal 18 vierkante meter aan vrije ruimte op het dak nodig als je 9 zonnepanelen met een Wattpiekvermogen van 500 Wp wilt plaatsen.

Hoeveel ruimte heb ik nog op het dak?

Hoeveel ruimte je op het dak nodig hebt, is afhankelijk van het soort dak, de ligging van het dak, hoeveel zonnepanelen je wilt of nodig hebt en voor welke zonnepanelen je kiest. In vrijwel iedere situatie is het plaatsen van zonnepanelen maatwerk en heb je dus ook het advies van een erkende installateur nodig om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen je op het dak kunt plaatsen.

De installateur houdt ook rekening met hoeveel ruimte er tussen de zonnepanelen nodig is om ze maximaal te laten renderen en hoe groot de vrije ruimte daadwerkelijk is als alle obstakels en de benodigde afstand tot de dakrand worden meegerekend. De installateur kan ook advies uitspreken over hoe de zonnepanelen het beste (landscape of portret) kunnen worden gemonteerd, om ook het maximale uit de beschikbare ruimte te halen.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van een afmeting zonnepaneel, wat de gangbare maten zijn en in welke formaten ze te koop zijn. Je weet nu ook hoeveel ruimte je nodig hebt als je een bepaald vermogen wilt kunnen opwekken en waar je rekening mee moet houden als je zonnepanelen op het dak wilt plaatsen. We hebben je ook verteld dat het altijd maatwerk is en dat je zeker baat hebt bij het inschakelen van een erkende installateur. Wil je een berekening op maat, gericht advies en een goede prijs? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Waarom moet er ruimte zijn tussen de dakrand en het zonnepaneel?

De dakrand vangt de meeste wind op en wanneer je zonnepanelen te dicht op de dakrand monteert, kan de wind schade aan je zonnepanelen toebrengen. Iets waar je niet op zit te wachten. Vaak heeft het ook te maken met het feit dat zonnepanelen die tegen de dakrand worden geplaatst als storend worden ervaren en dus om cosmetische redenen niet tegen de dakrand geplaatst mogen worden.

Waarom zijn zonnepanelen met meer vermogen groter?

Zonnepanelen met meer vermogen zijn groter, omdat ze doorgaans meer zonnecellen hebben waarmee ze ook het beoogde vermogen kunnen opwekken.

Wat is de standaard afmeting van een zonnepaneel?

De standaard afmeting van een zonnepaneel is doorgaans 165 x 100 centimeter. Per paneel heb je dus 1,65 vierkante meter aan vrije ruimte nodig om ‘m te kunnen plaatsen.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website