8 zonnepanelen inclusief montage; dit ben je kwijt | KVINL.NL

8 zonnepanelen inclusief montage; dit ben je kwijt

8 zonnepanelen inclusief montage; dit ben je kwijt

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Je wilt zonnepanelen plaatsen, maar je hebt te weinig oppervlakte om ook het complete dak met zonnepanelen te kunnen bedekken. Een zonnepaneel neemt al snel 1,5 m² aan ruimte in beslag en voor het plaatsen van bijvoorbeeld 10 zonnepanelen, heb je dus ook minimaal 15 m² aan ruimte nodig. Op het dak zijn ook altijd belemmeringen aanwezig, zoals schoorstenen, afvoerpijpen en dakramen, terwijl ook de dakkapel enorm veel ruimte in beslag neemt. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor minder zonnepanelen. Bijvoorbeeld 8 zonnepanelen inclusief montage door een expert. Maar heeft dat wel zin en hoeveel kost de complete installatie?

Hoe moet je 8 zonnepanelen op het dak neerleggen?

Zonnepanelen kun je op verschillende manieren op het dak neerleggen, maar er gelden algemene regels voor de meest ideale plaatsing. Zonnepanelen moeten namelijk het liefste in een hoek van 35° worden gepositioneerd en het is essentieel dat ze op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten staan gericht. Op die manier vang je het meeste zonlicht en kunnen de zonnepanelen ook het maximale rendement opleveren, wat natuurlijk ook het doel is.

Je kunt zonnepanelen zowel horizontaal als verticaal bevestigen. Afhankelijk van welke opstelling de minste ruimte in beslag neemt. Soms kan juist een landscape of portrait opstelling ervoor zorgen dat je meer zonnepanelen kunt plaatsen. Het is dus een kwestie van passen en meten en de beslissing maken over hoe je ze het beste op het dak kunt bevestigen. Een expert kan je hierbij helpen en je ook van advies voorzien. De opbrengsten bij portrait en landscape zonnepanelen zijn nagenoeg gelijk. Omdat je voor portrait zonnepanelen wel meer ballast nodig hebt, omdat ze meer wind vangen en het risico dus ook groter is dat ze bijvoorbeeld van het dak waaien, is de installatie wel iets duurder dan wanneer je voor een landscape positionering kiest. Dat is overigens weer niet het geval bij een plat dak waarbij een landscapeopstelling weer duurder is.

Wat kosten 8 zonnepanelen 2023?

Zonnepanelen zijn in 2023 iets goedkoper dan in de voorgaande jaren, maar dat vergt een beetje uitleg. Het is namelijk een feit dat zonnepanelen en toebehoren sinds 2023 btw-vrij worden aangeboden. Je betaalt dus geen 21% btw meer. Echter zijn de prijzen niet met 21% gedaald. Reken jezelf dus niet rijk, want je betaalt nog steeds gemiddeld € 450,- tot € 475,- per zonnepaneel inclusief montage. Voor 8 zonnepanelen inclusief montage betaal je dus ongeveer tussen de € 3.600,- en € 3.800,-. De prijs is ook sterk afhankelijk van type, merk en de kwaliteit van het zonnepaneel dat je kiest. Ook de prijzen van installateurs lopen uiteen. Bij de een ben je goedkoper uit dan bij de ander. Daarom doe je er altijd verstandig aan om meerdere offertes op te vragen, zodat je ook tot de beste deal kunt komen.

Wat kosten 8 zonnepanelen inclusief plaatsen?

Voor 8 zonnepanelen inclusief plaatsen ben je dus ongeveer € 3.600,- tot € 3.800,- kwijt, maar dan ben je er nog niet. Je kunt voor extra kosten komen te staan als je bijvoorbeeld meer ballast op het dak nodig hebt, dakreparaties nodig zijn of als een eenfasige aansluiting van het huis moet worden omgezet naar een driefasige aansluiting. Houd dus voor het gemak rekening met een aantal honderden euro’s aan extra kosten. Ook de installatiekosten kunnen oplopen als een installateur bijvoorbeeld langer bezig is dan gepland. En je betaalt vaak toch per uur tenzij je een fixed fee hebt afgesproken. 

Wat leveren 8 zonnepanelen op?

De grote vraag is natuurlijk ook wat 8 zonnepanelen opleveren, want het doel is uiteindelijk dat je de elektriciteitsrekening kunt verlagen, omdat je zelf energie opwekt. Op de vraag hoeveel ze opleveren is echter geen eenduidig antwoord te geven, omdat je van verschillende factoren afhankelijk bent. Denk bijvoorbeeld dan aan hoe de zonnepanelen liggen gepositioneerd, wat de Wattpiek van een zonnepaneel is en hoeveel zonuren je dak vangt. Desalniettemin kunnen we met gemiddelde cijfers werken om globaal uit te rekenen hoeveel 8 zonnepanelen opleveren. We gaan in dit voorbeeld uit van een opbrengst van ongeveer 240 kWh per paneel op jaarbasis. Dit is inclusief de correctiefactor van ongeveer 15%. Als we 240 kWh met 8 vermenigvuldigen, komen we uit op ongeveer 1920 kWh op jaarbasis. In geld is dat ongeveer € 1.300,- als we uitgaan van een hoog energietarief van € 0,70 per kWh. 

Hebben 8 zonnepanelen zin?

De grote vraag is of 8 zonnepanelen wel de moeite waard zijn, maar het is een feit dat je de investering en met de cijfers uit ons voorbeeld binnen 3 jaar weer hebt terugverdiend. En zonnepanelen hebben een levensduur van wel 12 tot 15 jaar. Dus het heeft zeker zin om in 8 zonnepanelen te investeren, ondanks dat je nog niet zelfvoorzienend bent. Je moet nog altijd elektriciteit van de energiemaatschappij afnemen om je huis van stroom te kunnen voorzien. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3500 kWh op jaarbasis, maar dat kan al snel oplopen naar 5000 kWh als je bijvoorbeeld veel thuis werkt, een groot gezin hebt en elektrische voertuigen op het eigen terrein oplaadt.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat 8 zonnepanelen inclusief montage kosten en of het zin heeft om in deze oplossing te investeren. Wil je gericht advies en een goede prijs voor het laten plaatsen van 8 zonnepanelen? Vraag dan direct een offerte aan

Veelgestelde vragen

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn, is afhankelijk van hoeveel stroom je verbruikt en hoeveel je zonnepanelen kunnen opleveren. Als we uitgaan van een gemiddelde opbrengst van 240 kWh per paneel op jaarbasis en van een verbruik van 3500 kWh, heb je dus 15 zonnepanelen nodig.

Hoeveel ruimte nemen 8 zonnepanelen in beslag?

Een zonnepaneel neemt gemiddeld 1,5 m² aan ruimte in beslag. Voor 8 zonnepanelen heb je dus minimaal 12 m² nodig. Je moet er ook rekening mee houden dat niet iedere positie op het dak net zo goed is. Delen waar veel schaduw is, kun je niet gebruiken en je mag zonnepanelen ook niet te dicht tegen de dakrand plaatsen.

Heb je een driefasige aansluiting nodig voor 8 zonnepanelen?

In principe heb je geen driefasige aansluiting nodig voor het plaatsen van 8 zonnepanelen. Afhankelijk van welke zonnepanelen je kiest. Er is wel een advies om voor zonnepanelen altijd een aparte groep aan te maken in de meterkast.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website